Should I add more??? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-10-2008, 10:31 AM   #1 (permalink)
Super Techie
 
shan1784's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Michigan
Posts: 396
Default Should I add more???

When I was building my pc a few weeks ago a stick of my memory kinda fell a part. It was one of those new style Gskills that have that bigger heatsink that extends off the top about an inch or so. I was inserting it into the slot and while putting pressure on the heatsink it broke loose and took all but 1 of the memory chips with it.

I attempted to do an rma with newegg but they didn't take it back due to physical damage. I rma'd it to Gskill but I had to send both sticks in. I then ordered a new identical set from newegg figuring that Gskill wouldn't cover it either. Their rma process is through email and all I had to go by was the form saying if it was physically damaged it wouldn't be replaced. I tried anyway..

So as it stand I have 4gb 2x2... I just got my memory back from Gskill yesterday and they replaced it so now I have 4gb more to install.

My question is would it be worth installing it or selling it to recoop my losses? We are talking about $80 bucks give or take a few $'s so it's not a ton of money. I'm running vista home basic 64bit and the rest of my system is in my sig..

Thanks for the advice...
__________________

__________________
Rosewill Thor V2 Full Tower - i5 3570K Stock W/ CORSAIR Hydro Series H60
G.SKILL Ripjaws Series 8GB (2 x 4GB) DDR3 1600
Asus Sabertooth Z77 Mother Board - GTX 680 FTW+ w/Backplate 4GB
SAMSUNG 840 Pro 128GB SSD - Seagate Barracuda 1TB HDD
Asus DVDRW 24x - CORSAIR Professional Series Gold AX850 PSU
Samsung P2770FH ToC Rose Black 27" Monitor - Logitech G15 Keyboard
MX518 Mouse - Logitech x540 5.1 Speakers
Turtle Beach HPA2 5.1 Surround Sound Headset - Windows 7 Ultimate 64-bit
shan1784 is offline  
Old 08-10-2008, 10:49 AM   #2 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Mar 2008
Location: Logan, WV
Posts: 2,503
Send a message via AIM to wafflehammer
Default Re: Should I add more???

if you bought a new set from newegg just sent it back for a refund...if not, sell it....but be careful, because one hardware is used/opened it's value drops A LOT
__________________

__________________

Core i7 920 @ 3.0Ghz
GIGABYTE GA-EX58-UD5
6gb G.Skill 1600mhz/9-9-9-24
Corsair 750XT
EVGA GTX 260---216core
WD 640gb
14590 3dmarks @ stock
wafflehammer is offline  
Old 08-10-2008, 10:52 AM   #3 (permalink)
Super Techie
 
shan1784's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Michigan
Posts: 396
Default Re: Should I add more???

Quote:
Originally Posted by wafflehammer View Post
if you bought a new set from newegg just sent it back for a refund...if not, sell it....but be careful, because one hardware is used/opened it's value drops A LOT
Yeah, the Gskill I just got back is in an unopened sealed box and is brand new...

I wouldn't mind keeping and using it but I was just curious if I would see any difference...
__________________
Rosewill Thor V2 Full Tower - i5 3570K Stock W/ CORSAIR Hydro Series H60
G.SKILL Ripjaws Series 8GB (2 x 4GB) DDR3 1600
Asus Sabertooth Z77 Mother Board - GTX 680 FTW+ w/Backplate 4GB
SAMSUNG 840 Pro 128GB SSD - Seagate Barracuda 1TB HDD
Asus DVDRW 24x - CORSAIR Professional Series Gold AX850 PSU
Samsung P2770FH ToC Rose Black 27" Monitor - Logitech G15 Keyboard
MX518 Mouse - Logitech x540 5.1 Speakers
Turtle Beach HPA2 5.1 Surround Sound Headset - Windows 7 Ultimate 64-bit
shan1784 is offline  
Old 08-10-2008, 11:58 AM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2008
Location: Maine
Posts: 443
Send a message via AIM to Ventriac
Default Re: Should I add more???

I don't think you'd see much of a difference between 4gb and 8gb tbh. I suppose there is a little, but nothing drastic, but **** if you got the extra ram than may as wellput it in. I plan to run 8gigs when nahalem releases.
Ventriac is offline  
Old 08-10-2008, 12:04 PM   #5 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Mar 2008
Location: Logan, WV
Posts: 2,503
Send a message via AIM to wafflehammer
Default Re: Should I add more???

Quote:
Originally Posted by Ventriac View Post
I don't think you'd see much of a difference between 4gb and 8gb tbh. I suppose there is a little, but nothing drastic, but **** if you got the extra ram than may as wellput it in. I plan to run 8gigs when nahalem releases.
you do know that nehalem uses DDR3 ram right? if so, good luck finding 8gb for a decent price...and it's tri-channel anyway...so you'd want to use either 3gb or 6gb

you wouldn't see much of a difference between 4gb and 8gb...so again, i think you should just get a refund or sell it
__________________

Core i7 920 @ 3.0Ghz
GIGABYTE GA-EX58-UD5
6gb G.Skill 1600mhz/9-9-9-24
Corsair 750XT
EVGA GTX 260---216core
WD 640gb
14590 3dmarks @ stock
wafflehammer is offline  
Old 08-10-2008, 12:15 PM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2008
Location: Maine
Posts: 443
Send a message via AIM to Ventriac
Default Re: Should I add more???

yeah I haven't read much on it yet, but i'm sure i'm gonna have to rebuild 50% of my computer anyways, or make a hand me down computer with the parts i don't want and give it to a family member or friend.
Ventriac is offline  
Old 08-10-2008, 12:27 PM   #7 (permalink)
Super Techie
 
shan1784's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Michigan
Posts: 396
Default Re: Should I add more???

Ok, let me ask this... Will all four of my slots filled with 2gb memory hamper my performance at all? I thought I read somewhere that it would make my MB work harder... Is that true?
__________________
Rosewill Thor V2 Full Tower - i5 3570K Stock W/ CORSAIR Hydro Series H60
G.SKILL Ripjaws Series 8GB (2 x 4GB) DDR3 1600
Asus Sabertooth Z77 Mother Board - GTX 680 FTW+ w/Backplate 4GB
SAMSUNG 840 Pro 128GB SSD - Seagate Barracuda 1TB HDD
Asus DVDRW 24x - CORSAIR Professional Series Gold AX850 PSU
Samsung P2770FH ToC Rose Black 27" Monitor - Logitech G15 Keyboard
MX518 Mouse - Logitech x540 5.1 Speakers
Turtle Beach HPA2 5.1 Surround Sound Headset - Windows 7 Ultimate 64-bit
shan1784 is offline  
Old 08-10-2008, 12:38 PM   #8 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Mar 2008
Location: Logan, WV
Posts: 2,503
Send a message via AIM to wafflehammer
Default Re: Should I add more???

yea it'll put more strain on your north bridge...which would hurt OC'ing cause you'll have to put more voltage through the NB
__________________

Core i7 920 @ 3.0Ghz
GIGABYTE GA-EX58-UD5
6gb G.Skill 1600mhz/9-9-9-24
Corsair 750XT
EVGA GTX 260---216core
WD 640gb
14590 3dmarks @ stock
wafflehammer is offline  
Old 08-10-2008, 12:43 PM   #9 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default Re: Should I add more???

it should be fine if you add it in, you might need to bump up the nb voltage though to keep it stable like wafflehammer said.

Oh and in the future, don't put force through the heatsink
__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Old 08-10-2008, 12:51 PM   #10 (permalink)
Super Techie
 
shan1784's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Michigan
Posts: 396
Default Re: Should I add more???

Quote:
Originally Posted by gurusan View Post
Oh and in the future, don't put force through the heatsink
Not sure I follow...
__________________

__________________
Rosewill Thor V2 Full Tower - i5 3570K Stock W/ CORSAIR Hydro Series H60
G.SKILL Ripjaws Series 8GB (2 x 4GB) DDR3 1600
Asus Sabertooth Z77 Mother Board - GTX 680 FTW+ w/Backplate 4GB
SAMSUNG 840 Pro 128GB SSD - Seagate Barracuda 1TB HDD
Asus DVDRW 24x - CORSAIR Professional Series Gold AX850 PSU
Samsung P2770FH ToC Rose Black 27" Monitor - Logitech G15 Keyboard
MX518 Mouse - Logitech x540 5.1 Speakers
Turtle Beach HPA2 5.1 Surround Sound Headset - Windows 7 Ultimate 64-bit
shan1784 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
how do you add an external tracker for torrents? EricB Microsoft Windows and Software 16 06-27-2008 10:02 AM
how to add url in swf files ? linux1880 Web Graphics and Design 0 03-14-2008 07:49 PM
Add or Remove Programs: doesn't work! White_Wolf Microsoft Windows and Software 9 02-12-2008 11:35 AM
IE without add ons barbp Computer Networking and Internet Hardware 1 10-23-2007 05:38 PM
upgrade and add case fans funkywaggnelz Overclocking and Modding 10 10-14-2007 11:39 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:50 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.