seprate hard disk for os? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-06-2005, 01:49 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 6
Default seprate hard disk for os?

Hello all just joined, so this is my first post here. I'm building a HUGE gaming system, and i was wondering about using a single sata drive for my os, and a raid 0 with 2 or more disks for my games, is this a good way to go? i'll put all of my system specs under this for review.


Mobo= Asus p5nd2-sli deluxe

Cpu= P4 EE 3.73 "confidetial" (unlocked multiplier)

RAM= 2 gigs Corsair XMS2 DDR2 8000UL (1000 MHZ)

Hard drive= (OS) (1) Maxtor diamondmax 9 60gig

Hard drive= (RAID 0 game array) (4) western digital 74 gig Raptors

Video cards= (2 SLI) 7800GTX's

sound card= sound blaster audigy 2ZS

OS= windows XP home for now (probably switch to proffessional soon

2 320w peltier coolers with dedicated power supply (for ambient case temperature

complete Danger Den water cooling system for both video cards, CPU, And northbridge. Enheim 1260 Ac pump (600 GPH) Black ice extreme III radiator and two reseviors
__________________

bigo93bronco is offline  
Old 09-06-2005, 03:58 PM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
PZEROFGH's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 7,553
Send a message via AIM to PZEROFGH
Default

you should just buy one raptor put the OS on there, and buy like one 300GB hdd and just use that for storage, dont raid them together just let them stand alone...and if your gaming i would go with an amd, cause its better for gaming. and its the best
__________________

__________________
Hmmm?
AIM/Xfire - pzerofgh
PZEROFGH is offline  
Old 09-06-2005, 04:08 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 9
Default

No need for RAID whatsoever, just get a 30gig HD for O/S. Get 1 maybe 2 250 gig'ers and partition them. Gaming, the only game my P4 out-performs my A64 is Flight Sim 2004 (with all my add-ons) but thats about it. Go with an AMD rig for "serious gaming"
Durinthiam is offline  
Old 09-06-2005, 04:12 PM   #4 (permalink)
Lord Techie
 
PZEROFGH's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 7,553
Send a message via AIM to PZEROFGH
Default

amd athlon 3700+, fx-57. or X2 4800+ toledo core with 2MB cache

DFI nF4 SLI-DR

(2) eVGA 7800GTX

1 WD raptor

1 300GB hdd what ever seagate barracuda

sound card= sound blaster audigy 2ZS

OS= windows XP home for now (probably switch to proffessional soon

2 320w peltier coolers with dedicated power supply (for ambient case temperature

complete Danger Den water cooling system for both video cards, CPU, And northbridge. Enheim 1260 Ac pump (600 GPH) Black ice extreme III radiator and two reseviors

that stuff

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820227210
OCZ ram works better with DFI board, and i dont personally dont like the XMS series
__________________
Hmmm?
AIM/Xfire - pzerofgh
PZEROFGH is offline  
Old 09-06-2005, 04:14 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 6
Default

No offense, but i hate AMD. my unlocked 3.73 and ram with endless overclocking potential will close the gap in gaming performance, and still blast through ordinary tasks that AMD lags at.
bigo93bronco is offline  
Old 09-06-2005, 04:22 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 9
Default

If your prefer Intel to AMD then you prefer Intel to AMD whatever we say we cant make you buy the kit, in the end its down to you, however I would recommend you go XP Pro and have a nice juicy PSU to power everything properly I use a 550W ColoursIT (aye, not the quietest on the market but they do the job) PSU's in all my rigs without struggle
Durinthiam is offline  
Old 09-06-2005, 04:26 PM   #7 (permalink)
Lord Techie
 
PZEROFGH's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 7,553
Send a message via AIM to PZEROFGH
Default Re: seprate hard disk for os?

Quote:
Originally posted by bigo93bronco
Hello all just joined, so this is my first post here. I'm building a HUGE gaming system, and i was wondering about using a single sata drive for my os, and a raid 0 with 2 or more disks for my games, is this a good way to go? i'll put all of my system specs under this for review.
lets talk about the real point here, which is the hdd question

i say just buy one raptor for the OS and buy one for storage. this is what most people do.

EDIT: make sure you get an SLI ready psu.

http://www.monarchcomputer.com/Merch...ory_Code=pscat

or if you have more money

http://www.monarchcomputer.com/Merch...ory_Code=pscat

http://www.monarchcomputer.com/Merch...ory_Code=pscat

http://www.monarchcomputer.com/Merch...ory_Code=pscat

http://www.monarchcomputer.com/Merch...ory_Code=pscat

i believe the enermax one and the pcpower and cooling are recommend by nvidia for SLi setups
__________________
Hmmm?
AIM/Xfire - pzerofgh
PZEROFGH is offline  
Old 09-06-2005, 04:31 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 9
Default Re: Re: seprate hard disk for os?

Quote:
Originally posted by PZEROFGH
lets talk about the real point here, which is the hdd question

i say just buy one raptor for the OS and buy one for storage. this is what most people do.

EDIT: make sure you get an SLI ready psu.

fixed

or if you have more money

fixed

fixed

fixed

Fixed

i believe the enermax one and the pcpower and cooling are recommend by nvidia for SLi setups
Links went tits up

and i do like the Scarlet/Black Shark they have the "Monarch Nemesis FX-57 7800 SLI Gaming Desktop Special " in, much better than the stock aluminium
Durinthiam is offline  
Old 09-06-2005, 04:33 PM   #9 (permalink)
Lord Techie
 
PZEROFGH's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 7,553
Send a message via AIM to PZEROFGH
Default

no i fixed them
__________________
Hmmm?
AIM/Xfire - pzerofgh
PZEROFGH is offline  
Old 09-06-2005, 04:34 PM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 6
Default

good suggestions, thanks. But this computer will not be used for storage. i have a seperate computer that i'll be using for a server. so should i install the os on a raid array or a single drive? and what about the hard drives for games? raid 0 with two raptors should work great.
__________________

bigo93bronco is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.