SATA hard drive detection issue - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-27-2007, 01:36 AM   #1 (permalink)
gone
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 2,051
Send a message via AIM to Gabb
Default SATA hard drive detection issue

So yeah I got my new system running and amazingly nothing went wrong...except it doesn't seem to be able to detect my seagate 320 mb hard drive. During the windows XP install I saw both unpartioned drives and choose to install xp on the raptor, and thats the last I saw of the seagate 7200.10 80 gig hard drive. I thought these things were automatically detected? Whats the next step in me getting my computer to detect it?
__________________

__________________
i7 3770k @ stock 3.5, Gigabyte GA-Z77X UD3H
Samsung 830 SSD 256gb and WD Black HD 1Tb, CoolerMaster HAF-X Case
Corsair HX 750 watt PSU, EVGA GTX 670 with 1.25 gig video memory @ stock settings, 16 gigs of Corsair Vengeance DDR3 Ram
X-Fi Xtreme Gamer card, Logitech G5 series 2
Corsair K90 keyboard, Dell 24" U2412M monitor
Gabb is offline  
Old 08-27-2007, 01:37 AM   #2 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Jul 2007
Location: San Jose, California
Posts: 2,456
Send a message via AIM to phucng_10 Send a message via Yahoo to phucng_10
Default Re: SATA hard drive detection issue

You can go to BIOS to check if you can enable it somehow.
__________________

__________________
|phucng_10's WM|
phucng_10 is offline  
Old 08-27-2007, 01:45 AM   #3 (permalink)
Future ex-member
 
lancec2c30's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Chehalis, WA
Posts: 4,012
Send a message via MSN to lancec2c30
Default Re: SATA hard drive detection issue

yes or run the hard drive utility from the RUN process. I forget the code you have to type to get to it.. but you need to partition the drive before windows will recognize it.
__________________

XP Pro | Vista Home Premium | Linux Ubuntu 7.10
s939 X2 3800 Toledo @ 2.6ghz | evga 7900gs | 320gig + 80gig wd | 1gb Ram | Abit KN8 SLI
3.1ghz achieved. :cool:
70K F@H member..............still waiting for the "iRACK"

Norcent will not be forgotten.

lancec2c30 is offline  
Old 08-27-2007, 01:48 AM   #4 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: SATA hard drive detection issue

You have to format the Seagate.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 08-27-2007, 01:49 AM   #5 (permalink)
Future ex-member
 
lancec2c30's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Chehalis, WA
Posts: 4,012
Send a message via MSN to lancec2c30
Default Re: SATA hard drive detection issue

Ya, I am still looking for the run command.
__________________

XP Pro | Vista Home Premium | Linux Ubuntu 7.10
s939 X2 3800 Toledo @ 2.6ghz | evga 7900gs | 320gig + 80gig wd | 1gb Ram | Abit KN8 SLI
3.1ghz achieved. :cool:
70K F@H member..............still waiting for the "iRACK"

Norcent will not be forgotten.

lancec2c30 is offline  
Old 08-27-2007, 02:17 AM   #6 (permalink)
gone
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 2,051
Send a message via AIM to Gabb
Default Re: SATA hard drive detection issue

Quote:
Originally Posted by lancec2c30 View Post
yes or run the hard drive utility from the RUN process. I forget the code you have to type to get to it.. but you need to partition the drive before windows will recognize it.
arg I knew I shouldn't have left the drive unpartitioned ( I did with my WD raptor as well but I guess the install of xp on it partitioned it )

Anyways in the hardware device check I see the seagate drive, it just doesn't have a letter assigned to it so I can put stuff ( real lamens terms here :P )

So How would I go about partitioning it now that I installed windows xp?
__________________
i7 3770k @ stock 3.5, Gigabyte GA-Z77X UD3H
Samsung 830 SSD 256gb and WD Black HD 1Tb, CoolerMaster HAF-X Case
Corsair HX 750 watt PSU, EVGA GTX 670 with 1.25 gig video memory @ stock settings, 16 gigs of Corsair Vengeance DDR3 Ram
X-Fi Xtreme Gamer card, Logitech G5 series 2
Corsair K90 keyboard, Dell 24" U2412M monitor
Gabb is offline  
Old 08-27-2007, 02:20 AM   #7 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: SATA hard drive detection issue

You can go to the administrative options, then go to disk management. And if the Seagate shows up there, you can set up the partition, and format it. Or you can use a program called Partition Magic. Not freeware, I believe.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 08-28-2007, 01:50 AM   #8 (permalink)
gone
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 2,051
Send a message via AIM to Gabb
Default Re: SATA hard drive detection issue

Quote:
Originally Posted by b1gapl View Post
You can go to the administrative options, then go to disk management. And if the Seagate shows up there, you can set up the partition, and format it. Or you can use a program called Partition Magic. Not freeware, I believe.
Nice thankyou so much i got it online! I put it the letter S for seagate. BTW I did the partition in NTSF and left the allocation unit size to default ( should I have selected the max number? )

Arg why can't I change the Raptor drive letter its left at C
__________________
i7 3770k @ stock 3.5, Gigabyte GA-Z77X UD3H
Samsung 830 SSD 256gb and WD Black HD 1Tb, CoolerMaster HAF-X Case
Corsair HX 750 watt PSU, EVGA GTX 670 with 1.25 gig video memory @ stock settings, 16 gigs of Corsair Vengeance DDR3 Ram
X-Fi Xtreme Gamer card, Logitech G5 series 2
Corsair K90 keyboard, Dell 24" U2412M monitor
Gabb is offline  
Old 08-28-2007, 02:04 AM   #9 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: SATA hard drive detection issue

No problem.

Shouldn't the main hard drive, I assume your Raptor, be C?

Sometimes when I reformat I pick an allocation unit, such as 4096, and sometimes I don't. I'm not sure if it has a big effect, but the both times I've done it without selecting and selecting an allocation unit size, I saw no difference.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 08-28-2007, 02:13 AM   #10 (permalink)
gone
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 2,051
Send a message via AIM to Gabb
Default Re: SATA hard drive detection issue

Quote:
Originally Posted by b1gapl View Post
No problem.

Shouldn't the main hard drive, I assume your Raptor, be C?

Sometimes when I reformat I pick an allocation unit, such as 4096, and sometimes I don't. I'm not sure if it has a big effect, but the both times I've done it without selecting and selecting an allocation unit size, I saw no difference.
yeah my main drive is the raptor and xp set it to C I guess and i was wondering if i could change the letter. No biggie really...just would rather prefer the letter R :P

Er also it said formatting the seagate HD and that took forever...did I even need to format it since nothing was already on it?
__________________

__________________
i7 3770k @ stock 3.5, Gigabyte GA-Z77X UD3H
Samsung 830 SSD 256gb and WD Black HD 1Tb, CoolerMaster HAF-X Case
Corsair HX 750 watt PSU, EVGA GTX 670 with 1.25 gig video memory @ stock settings, 16 gigs of Corsair Vengeance DDR3 Ram
X-Fi Xtreme Gamer card, Logitech G5 series 2
Corsair K90 keyboard, Dell 24" U2412M monitor
Gabb is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HELP!! My hard drive will not boot! ehc68 Hardware Repairs and Troubleshooting 15 01-29-2009 04:33 PM
Mother's comp is infected with spyware/malware viralmalice Viruses, Spyware and Malware 13 07-05-2007 12:41 PM
Hard drive fails File Structure test tropicalfish Hardware Repairs and Troubleshooting 3 05-15-2007 01:37 PM
Help a newb: simple issue with hard drive copying? AppleBag Hardware Repairs and Troubleshooting 1 04-12-2007 01:21 PM
SATA hard drive not recognized in Windows XP setup bcase21 Hardware Repairs and Troubleshooting 2 03-31-2007 12:40 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:49 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.