RAM Upgrade Question - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-03-2007, 01:40 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 21
Default RAM Upgrade Question

Hey guys, i'm in the process of trying to upgrade my RAM from 1GB(2 x 512) to a 2GB set up. Now using cpu-z on the memory tab it says the frequency of the memory is 200mhz. Am i right in thinking that because this is dual channel it is actually 400mhz?

I know that when upgrading RAM it must be of the same speed and type to work, i know the type is DDR but i'm a little hesistant to buy incase the speed is wrong. If i was to buy i would get another 2 sticks of 512mb, at 400mhz. I can get a picture of the CPU-Z screen if anyone has experience with this utility and could help.

Thanks in advance guys.

PS. Didn't know wether to post this is General or High Performance, probobly not very hardcore for some of you, but i dont think many general PC's would have 2GB
__________________

Neodr31 is offline  
Old 01-03-2007, 01:43 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
KingAustin's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Iowa
Posts: 673
Send a message via AIM to KingAustin
Default

The RAM speed is 200mhz, but DDR stands for dual data rate, so it can effectively run at twice that speed, equaling 400mhz.
__________________

__________________
E6300 w/ AF7 Pro 3.11ghz
Gigabyte DS3
2GB G.Skill DDR2 800
7900GT w/ Zalman vf900 650/800
Z-5500 Digital Speakers
22" Chimei + 19" BENQ
XClio 3060
KingAustin is offline  
Old 01-03-2007, 02:04 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 21
Default

Thanks man.

So this means that my RAM at the moment is 400MHZ, so buying more 400MHZ wont be a problem?
Neodr31 is offline  
Old 01-03-2007, 02:11 PM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
KingAustin's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Iowa
Posts: 673
Send a message via AIM to KingAustin
Default

The RAM you're looking for is DDR400, that's all you need to know. I sent you a PM by the way since I happen to be selling a gig of corsair value select DDR400.
__________________
E6300 w/ AF7 Pro 3.11ghz
Gigabyte DS3
2GB G.Skill DDR2 800
7900GT w/ Zalman vf900 650/800
Z-5500 Digital Speakers
22" Chimei + 19" BENQ
XClio 3060
KingAustin is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:20 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.