RAM (the computer term, not the animal) - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-05-2006, 06:45 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 41
Default RAM (the computer term, not the animal)

I was bored with the title RAM so I added something lame to it. Anywho, I was wondering a few things about memory.

First, for this generation of gaming (BF2, CS:S) is one gig enough to run those games flawlessly at max settings or do you NEED to invest in 2gig.

Second, is having a stick of 1gig faster than 2 sticks of 512?

Third, I heard that you usually want to have an even amount of sticks in your computer. This sounds like a myth but I wanted to clear that up.

Thanks in advance.
__________________

psychedelos is offline  
Old 12-05-2006, 06:49 PM   #2 (permalink)
Console Gamer
 
Ronnie's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: N. Carolina
Posts: 2,716
Default

2x512 wont perform better then a 1gb stick

im pretty sure one gig will do fine in most games but two will do twice as good lol
__________________

__________________
Ryzen 7 1700 / Gigabyte AB35
Deepcool Captain 240EX
32GB HyperX DDR4 / Corsair 750watt
Red Devil 480 / Corsair R270
Sandisk 960GB SSD / 2x Seagate 8tb, 2x WD 4TB
Ronnie is offline  
Old 12-05-2006, 06:52 PM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 41
Default

Heh, i was thinking about that but there is a point where 1=2 gigs because its at the best it can be. I don't want to blow any more money till march or april on my computer.
psychedelos is offline  
Old 12-05-2006, 07:56 PM   #4 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jan 2005
Location: Delaware
Posts: 3,475
Default

2x 512MB sticks will run faster than a single 1GB.

1GB is enouph but if you max out the settings, you will need 2GB.
turtile is offline  
Old 12-05-2006, 07:59 PM   #5 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 2,992
Default

2 x 512 is much better then 1 GB single stick, as dual channel increased alot of bandwith.

I agree with turtile, games are getting really demanding when you MAX everything out, so 2GB will smooth alot of thing's out.
__________________



May the wind always be at your back and the sun upon your face, and may the winds of destiny carry you aloft to dance with the stars
Lord AnthraX is offline  
Old 12-05-2006, 08:09 PM   #6 (permalink)
Console Gamer
 
Ronnie's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: N. Carolina
Posts: 2,716
Default

well i geuss i was wrong about the ram

but i still do not recommend getting 512 sticks because after vista is released and whatnot you are going to need 2gb min. and not soon after that 4gb for games.

1gb sticks are just more future proff and they usually cost the same as 2x512
__________________
Ryzen 7 1700 / Gigabyte AB35
Deepcool Captain 240EX
32GB HyperX DDR4 / Corsair 750watt
Red Devil 480 / Corsair R270
Sandisk 960GB SSD / 2x Seagate 8tb, 2x WD 4TB
Ronnie is offline  
Old 12-05-2006, 08:31 PM   #7 (permalink)
Self Proclaimed Immortal
 
hmammen's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: lounge 146 (Euless TX)
Posts: 2,679
Send a message via AIM to hmammen Send a message via MSN to hmammen Send a message via Yahoo to hmammen
Default

Quote:
Originally posted by fade2black2004
well i geuss i was wrong about the ram

but i still do not recommend getting 512 sticks because after vista is released and whatnot you are going to need 2gb min. and not soon after that 4gb for games.

1gb sticks are just more future proff and they usually cost the same as 2x512
4gb??? for games?? how future proof do you want to be.....10 years???


__________________

Posted from my Nexus7
hmammen is offline  
Old 12-05-2006, 10:03 PM   #8 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 41
Default

besides, my motherboard will have like 4 slots which sum up to 8gigs. I don't think i'll need to be too worried about getting more than 2 gigs of ram for at least another year, realistically, 2 or even 3 years. As long as newegg is still around then, i'll be fine.
psychedelos is offline  
Old 12-05-2006, 10:11 PM   #9 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 2,992
Default

Quote:
Originally posted by hmammen
4gb??? for games?? how future proof do you want to be.....10 years???



heh that's nothing!

Most High end servers use 32 Gigs of ram
__________________



May the wind always be at your back and the sun upon your face, and may the winds of destiny carry you aloft to dance with the stars
Lord AnthraX is offline  
Old 12-06-2006, 09:50 AM   #10 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 109
Default

1gb is the absolute minimum you would want for battlefield. that game likes memory a lot.
__________________

__________________
AMD Athlon 64 X2 4200+ @ 2.6
ASUS A8N-SLI Premium
2x GIGABYTE 7600GT Silent Pipe SLI @ 607/800
OCZ Platinum 2GB DDR 400 @ 220 2.5-3-3-5
Raptor 74GB 10,000 RPM
X-Fi Platinum
SeaSonic 600W
bzflag is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.