Ram - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-06-2005, 08:15 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 79
Send a message via AIM to Schmidt1989
Default Ram

This christmas i was thinking about getting myself some ram. i dont really know much about memory, so ill leave it to the pros on here. i was wondering what type i need to get. i know right now my memory is pc2700 but i was wondering if thats just what type i have or is that the only type im allowed to have. i wanted to get 2 sticks of 512, giving me over 1gb of ram, because right now im running with 1 stick of friggin 256 and it just aint doing anything for me anymore. so what should i get, i looked alot on tiger direct and found lots stuff, and i want it to be cheapest but not crappiest. but anyhow heres my specs if you need them.

Memory Module Properties

Module Name Samsung M3 68L3223DTL-CB3
Serial Number 4306433Dh
Manufacture Date Week 48 / 2002
Module Size 256 MB (1 rank, 4 banks)
Module Type Unbuffered
Memory Type DDR SDRAM
Memory Speed PC2700 (166 MHz)
Module Width 64 bit
Module Voltage SSTL 2.5
Error Detection Method None
Refresh Rate Reduced (7.8 us), Self-Refresh

Motherboard properties

Front Side Bus Properties
Bus Type Intel NetBurst
Bus Width 64-bit
Real Clock 133 MHz (QDR)
Effective Clock 533 MHz
Bandwidth 4266 MB/s

Memory Bus Properties
Bus Type DDR SDRAM
Bus Width 64-bit
Real Clock 167 MHz (DDR)
Effective Clock 333 MHz
Bandwidth 2666 MB/s

Chipset Bus Properties
Bus Type SiS MuTIOL
Bus Width 16-bit

Motherboard Physical Info
CPU Sockets/Slots 1
Expansion Slots 3 PCI, 1 AGP
RAM Slots 2 DIMM
Integrated Devices Audio, LAN
Form Factor Micro ATX
Motherboard Chipset SiS648
__________________

__________________
Abovetopsecret.com
Schmidt1989 is offline  
Old 12-07-2005, 03:35 PM   #2 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 79
Send a message via AIM to Schmidt1989
Default

bump
__________________

__________________
Abovetopsecret.com
Schmidt1989 is offline  
Old 12-07-2005, 03:52 PM   #3 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jan 2005
Location: Delaware
Posts: 3,475
Default

get rid of the 256 and run 2 x 512
turtile is offline  
Old 12-07-2005, 04:03 PM   #4 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 79
Send a message via AIM to Schmidt1989
Default

riiiiight... i knew that but i really want to know if my mobo can take pc3200.
__________________
Abovetopsecret.com
Schmidt1989 is offline  
Old 12-07-2005, 04:04 PM   #5 (permalink)
Field Engineer
 
SHAWN's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Long Island, NY
Posts: 4,697
Send a message via AIM to SHAWN
Default

If your machine can only run DDR333 (PC2700) and you install DDR400 (PC3200) then it will clock itself down.
__________________
A+, Network + , HP Certified Tech and MCP

Specs: AMD Phenom II X6 1095T, Asus M477TD, 8GB GSkill Ripjaws DDR3 1600 7-8-7-24 1T, 128GB Crucial M4 SSD, ATi HD4650, W7, 27" HL272 Monitor
SHAWN is offline  
Old 12-07-2005, 04:17 PM   #6 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 79
Send a message via AIM to Schmidt1989
Default

ok thanks alot shawn i found this from newegg im probably gunna get it. but its not in stock...ill wait though.

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820146423
__________________
Abovetopsecret.com
Schmidt1989 is offline  
Old 12-07-2005, 04:33 PM   #7 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 1,057
Send a message via AIM to zerodayATK
Default

you dont plan on overclocking do you .....? if you do ... pzero is selling ocz memory right now........
__________________

FORMERLY THEYOYOKID303
zerodayATK is offline  
Old 12-07-2005, 04:45 PM   #8 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 79
Send a message via AIM to Schmidt1989
Default

mmm no i wasnt i dont know much about computer hardware, so i have no idea how to overclock and i dont want to fry anything. just software and spyware are my specialties.
__________________
Abovetopsecret.com
Schmidt1989 is offline  
Old 12-07-2005, 04:46 PM   #9 (permalink)
Lord Techie
 
PZEROFGH's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 7,553
Send a message via AIM to PZEROFGH
Default

you most likely are going to OC, most people do
__________________
Hmmm?
AIM/Xfire - pzerofgh
PZEROFGH is offline  
Old 12-07-2005, 08:30 PM   #10 (permalink)
Wizard Techie
 
HAVOC's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Milford, Connecticut
Posts: 4,218
Send a message via AIM to HAVOC Send a message via Yahoo to HAVOC
Default

Personally if I were you i'd find out what your motherboard supports.

If it does support DDR400 I'd go with that for obvious reasons. If it only supports up to DDR333 then still go with the DDR400, it will be underclocked like perviously posted. Then if you ever upgrade or buy a new system, you'lll have faster DDR400 to use.
__________________

HAVOC is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.