Radeon or geForce - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-15-2006, 02:35 PM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Kdar's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 894
Default Radeon or geForce

Hey all.

Ok I have a q...
What is better?

Radeon X1800XT

or

Geforce 7800GTX

for exemple
ATI Radeon X1800
512MB
PixelPipelines 16
Memory Clock 1.5GHz
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814102624


or
eVGA Geforce 7800GTX
less 256MB..
but more PixelPipelines 24
less Memory Clock 1300MHz
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814130237

so which one? Some ppl say that Geforce cannot do HDR and AA...
when ATI Radeon X1800 can.
Which one will be best for gaming? which one stronger
__________________

Kdar is offline  
Old 01-15-2006, 02:53 PM   #2 (permalink)
Banned
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 2,327
Send a message via AIM to Flanker
Default

They can both do HDR and they're both awesome. But the X1800XT is better than the 7800GTX. However, the problem comes in when you consider the prices and temperatures. I see that you linked the $569 7800GTX, here's the cheapest reliable one;

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814130248

The X1800XT IS NOT $100 better than the 7800GTX...

Also, the X1800XT runs A LOT hotter than the 7800GTX. You know how you're supposed to stop overclocking when a card or processor gets too hot? Well, the X1800XT comes "too hot" at stock. It has amazing overclocking potential, but nothing that an average PC user will ever be able to achieve with air cooling.

My vote? I like Nvidia, so 7800GTX. Better drivers, better hardware.
__________________

Flanker is offline  
Old 01-15-2006, 03:00 PM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 902
Send a message via AIM to Sevoma
Default

Nvidia
__________________
<a href=\"http://truecombat.us\"><img src=\"http://www.truecombat.us/images/buttons/tcusbannersmall.jpg\"></a>

Sevoma Web Hosting
Sevoma is offline  
Old 01-15-2006, 03:06 PM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Kdar's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 894
Default

Hmm
well if think.. will I really need much AA? if I can run games at higher resolutions anyway? If both do HDR..

And PixelPipelines 24 is plus or not? if compare to PixelPipelines 16 on Radeon
Kdar is offline  
Old 01-15-2006, 03:12 PM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 994
Send a message via AIM to PoisonPorkchop
Default

Quote:
Originally posted by Kdar
Hmm
well if think.. will I need really need much AA? if I can run at higher resolutions anyway? If both do HDR..

And what PixelPipelines 24 is do much? is it big plus or not? if compare to PixelPipelines 16
Come again?
__________________
System
Antec Super Lanboy
AMD 64 3800 S-939 Newcastle
MSI K8N Neo2 Platinum
eVGA 6600GT
1.5 GB pc 3200
WD 160 GB IDE
Viewsonic 22\" Widescreen 1680x1050
Logitech MX518
Coming Soon: Athlon 64 4000 San Diego/Z-5500/G7/Vista
PoisonPorkchop is offline  
Old 01-15-2006, 03:52 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 961
Default

more pipelines means more pixels can get processed per clock cycle, more is better unless the clock cycle difference is large enough to compensate.
__________________
A+ certified.
I now am on the interweb:
www.thescurvyshack.com
Mr_Threepwood is offline  
Old 01-15-2006, 04:04 PM   #7 (permalink)
Banned
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 2,327
Send a message via AIM to Flanker
Default

Yea, the clock on the X1800XT makes up for the missing pipes.
Flanker is offline  
Old 01-15-2006, 09:10 PM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Kdar's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 894
Default

ok...
But what about ATI Radeon X1800 have 512MB
...
and for same price Geforce 7800GTX have 256

512 Gefrce like this one http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814121213 cost ~800
and this one have PixelPipelines 20..
when ATI have PixelPipelines 16, but have more Memory Clock.
Kdar is offline  
Old 01-15-2006, 09:11 PM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 961
Default

ATI Radeon X1800 then appears better for the cost.
__________________
A+ certified.
I now am on the interweb:
www.thescurvyshack.com
Mr_Threepwood is offline  
Old 01-15-2006, 09:15 PM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Kdar's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 894
Default

I mean I dont know.. maybe Geforce is better or some. But just that ATI is 512MB.... for same price as would cost 256 Geforce.
I mean I probobly can get ATI Radeon X1800 512MB for ~500 now ... and maybe a year later get second card.

And it would be way cheaper then geting two Geforce 512.
__________________

Kdar is offline  
Closed Thread

« Gaming PC | Ddr2 »
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.