Quick RAM Help :) - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-07-2008, 10:24 AM   #1 (permalink)
-Deactivated-
 
Oreo's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: England
Posts: 5,723
Send a message via MSN to Oreo
Default Quick RAM Help :)

I'm planning on within the next few months improving my PC for FarCry 2 as some of you know, i plan on getting the ATI a few days after the game is released.

But for now i have £60 to spend, i can either get this:

OCZ 4GB (2x2GB) DDR2 800Mhz/PC2-6400 Memory GOLD DUAL CHANNEL Unbuffered CL5(5-5-5-18) - Ebuyer 4GB of DDR2 @ 800Mhz

or

OCZ 2GB (2x1GB) DDR3 1333Mhz/PC3-10666 Memory CL9(9-9-9-26) 1.6 V Unbuffered - Ebuyer 2GB DDR3 @ 1333mhz


Now i'm guessing the DDR3 ram will allow me alot more headroom when Overclocking my Processor, right ?

So my question is, will being able to achiev a higher CPU clock on my E6850 give more performance over 4GB ram and a lower CPU clock speed (for FarCry2) ? or is it the other way around.

I'm pretty sure my P35C DS3R supports 1333mhz DDR3, and im on Windows XP - not vista.
__________________

__________________
-Deactivated-
Oreo is offline  
Old 08-07-2008, 10:34 AM   #2 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Mar 2008
Location: Logan, WV
Posts: 2,503
Send a message via AIM to wafflehammer
Default Re: Quick RAM Help :)

Quote:
DDR3:
Support for DDR3 1066/800 MHz memory modules
i don't think you can do 1333. Maybe just save up more money and go with nehalem? but if you really just want to upgrade now i'd go with the 4gb of ddr2
__________________

__________________

Core i7 920 @ 3.0Ghz
GIGABYTE GA-EX58-UD5
6gb G.Skill 1600mhz/9-9-9-24
Corsair 750XT
EVGA GTX 260---216core
WD 640gb
14590 3dmarks @ stock
wafflehammer is offline  
Old 08-07-2008, 10:38 AM   #3 (permalink)
-Deactivated-
 
Oreo's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: England
Posts: 5,723
Send a message via MSN to Oreo
Default Re: Quick RAM Help :)

4GB It is, could of sworn is did 1333, meh.
__________________
-Deactivated-
Oreo is offline  
Old 08-07-2008, 11:28 AM   #4 (permalink)
Lord Techie
 
Luke's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Fonthill, Ontario, Canada
Posts: 5,601
Send a message via AIM to Luke Send a message via MSN to Luke
Default Re: Quick RAM Help :)

i would also go with 4gb ddr2,,,ddr3 1333 performs barely above ddr2 1066 and 800. 1600mhz and up is where you see more performance in ddr3.
__________________
3770K @ 4.7 Ghz H100 Water Cooled | GTX 970 MSI Gold Edition SLI
32GB G.Skill RipJaws (Rendering/ Virtualization) | Corsair 650D | CORSAIR RM1000W w/ White Cable KIt
Samsung 850 Pro 256 GB SSD Boot | OCZ Vertex 3 240GB SSD Secondary | WD Black 1 TB | WD Green 3 TB
Server: Core i7 920 | 8GB RAM | Intel 240gb 730 SSD Boot | 3 x 2TB WD RED | Fractal R4
Luke is offline  
Old 08-07-2008, 01:42 PM   #5 (permalink)
-Deactivated-
 
Oreo's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: England
Posts: 5,723
Send a message via MSN to Oreo
Default Re: Quick RAM Help :)

Ok ty guys.

XP doesn't support 4GB though, does it...?
__________________
-Deactivated-
Oreo is offline  
Old 08-07-2008, 01:46 PM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
Luke's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Fonthill, Ontario, Canada
Posts: 5,601
Send a message via AIM to Luke Send a message via MSN to Luke
Default Re: Quick RAM Help :)

^u can get 64bit

but sorry, i didn't notice it in your first post, just get 2gb then.
__________________
3770K @ 4.7 Ghz H100 Water Cooled | GTX 970 MSI Gold Edition SLI
32GB G.Skill RipJaws (Rendering/ Virtualization) | Corsair 650D | CORSAIR RM1000W w/ White Cable KIt
Samsung 850 Pro 256 GB SSD Boot | OCZ Vertex 3 240GB SSD Secondary | WD Black 1 TB | WD Green 3 TB
Server: Core i7 920 | 8GB RAM | Intel 240gb 730 SSD Boot | 3 x 2TB WD RED | Fractal R4
Luke is offline  
Old 08-07-2008, 05:38 PM   #7 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Mar 2008
Location: Logan, WV
Posts: 2,503
Send a message via AIM to wafflehammer
Default Re: Quick RAM Help :)

xp pro supports over 4gb....regular doesn't
__________________

Core i7 920 @ 3.0Ghz
GIGABYTE GA-EX58-UD5
6gb G.Skill 1600mhz/9-9-9-24
Corsair 750XT
EVGA GTX 260---216core
WD 640gb
14590 3dmarks @ stock
wafflehammer is offline  
Old 08-08-2008, 12:36 PM   #8 (permalink)
Lord Techie
 
Luke's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Fonthill, Ontario, Canada
Posts: 5,601
Send a message via AIM to Luke Send a message via MSN to Luke
Default Re: Quick RAM Help :)

^as long as it is a 64bit operating system then yes
__________________
3770K @ 4.7 Ghz H100 Water Cooled | GTX 970 MSI Gold Edition SLI
32GB G.Skill RipJaws (Rendering/ Virtualization) | Corsair 650D | CORSAIR RM1000W w/ White Cable KIt
Samsung 850 Pro 256 GB SSD Boot | OCZ Vertex 3 240GB SSD Secondary | WD Black 1 TB | WD Green 3 TB
Server: Core i7 920 | 8GB RAM | Intel 240gb 730 SSD Boot | 3 x 2TB WD RED | Fractal R4
Luke is offline  
Old 08-08-2008, 10:49 PM   #9 (permalink)
I feel funny...
 
thirdshiftdj's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Lowell,Ma
Posts: 3,808
Send a message via AIM to thirdshiftdj
Default Re: Quick RAM Help :)

I don't recommend xp 64 at all. No support for it.
__________________
NUFFIN!
thirdshiftdj is offline  
Old 08-08-2008, 11:02 PM   #10 (permalink)
Super Techie
 
smashedpumpkins's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 392
Default Re: Quick RAM Help :)

I use Vista 64 bit and I've never had any issues. Every once in a while a program gives you a little bit of trouble, but that can easily be resolved after some looking around. Are you sticking to XP for a reason? If not grab Vista.
__________________

__________________
“Fortune favors the brave.”
smashedpumpkins is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Quick newbie RAM question 706 System Upgrades 5 08-11-2008 12:45 AM
2 Quick questions about RAM and sound cards rook9566 New Systems | Building and Buying 3 07-05-2008 09:57 PM
quick ram question solidsteve System Upgrades 3 03-04-2008 03:18 PM
Quick Ram Question (Please at least look at) Higach Hardware Repairs and Troubleshooting 2 01-06-2008 02:06 AM
Quick Question...RAM SYL\X/3K New Systems | Building and Buying 3 10-12-2007 06:39 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:01 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.