quad core or not (again) - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-07-2007, 07:37 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 119
Default quad core or not (again)

im still having difficulty in deciding wheter or not to go quad in my new system. I found this article which for my purposes (mostly gaming) strongly supports a faster dual core over a slower quad for about the same price (case and point E6850 vs Q6600). Help will be VERY appreciated.

Coding Horror: Choosing Dual or Quad Core
__________________

Cheeseking25 is offline  
Old 10-07-2007, 07:40 PM   #2 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: quad core or not (again)

Get a q6600 just because it's quad, you cant go wrong.
__________________

__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 10-07-2007, 07:41 PM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 119
Default Re: quad core or not (again)

does the .6ghz make a big difference tho?
Cheeseking25 is offline  
Old 10-07-2007, 07:44 PM   #4 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: quad core or not (again)

No, but the 2 extra cores will.
__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 10-07-2007, 07:48 PM   #5 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: quad core or not (again)

Quote:
Originally Posted by peterhuang913 View Post
No, but the 2 extra cores will.
RIGHT ON!!! woot
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 10-07-2007, 07:58 PM   #6 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 119
Default Re: quad core or not (again)

according to most benchmarks tho...they dont seem to help
Cheeseking25 is offline  
Old 10-07-2007, 08:03 PM   #7 (permalink)
Monster Techie
 
mgcook's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: North Carolina
Posts: 1,723
Send a message via AIM to mgcook
Default Re: quad core or not (again)

you can't really go by a couple benchmarks


i've seen several..and they are so close it doesnt matter..

i'd get the quad, its a multitasking beast.
mgcook is offline  
Old 10-07-2007, 08:19 PM   #8 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: quad core or not (again)

Quote:
Originally Posted by Cheeseking25 View Post
according to most benchmarks tho...they dont seem to help
Benchmarks and real-work usability are not the same.
__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 10-07-2007, 09:05 PM   #9 (permalink)
Renowned Budgeting Master
 
Join Date: Nov 2006
Location: Uniontown, PA
Posts: 4,153
Send a message via AIM to Sora
Default Re: quad core or not (again)

If you want my honest opinion....choose the E2160 or 2180 right now, overclock the **** out of one with a Tuniq. You can get 3.4-3.8 probably which is fast for low money. Use the money you saved to make your other parts better and then when the true Pentryn Quad's come out, go for one of those.

That is what I would do...
__________________
E6300 w/ Arctic Freezer Pro 7 @ 3.6ghz 1.4Vcore
Antec 900 Case
EVGA 750i FTW Mobo
4x1GB of G.skill DDR2-800
2 8800GT in SLI
22" Samsung Syncmaster
1 250GB WD and 1 Seagate 7200.10 in RAID 0
Corsair 520HX 3DMark06 Score: 13900
Sora is offline  
Old 10-07-2007, 11:07 PM   #10 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2,078
Default Re: quad core or not (again)

Quote:
Originally Posted by Sora View Post
If you want my honest opinion....choose the E2160 or 2180 right now, overclock the **** out of one with a Tuniq. You can get 3.4-3.8 probably which is fast for low money. Use the money you saved to make your other parts better and then when the true Pentryn Quad's come out, go for one of those.

That is what I would do...
If on a budget thats what I would do. If not I would consider getting the quad now and still upgrade later if its that much better.
__________________

__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
"Now I lay my computer down to sleep, I pray the hard drive my files to keep, If I should lose power before I save, I pray the hard drive my backups to take"
The Techies' Bible - Dario 1:1
dario03 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Quad core 1337infamous New Systems | Building and Buying 7 09-25-2007 09:14 PM
AMD Triple Core? Osiris Monitors, Printers and Peripherals 4 09-19-2007 07:36 PM
dual corre vs quad core robina_80 New Systems | Building and Buying 1 07-23-2007 03:45 PM
AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor Utilities & Updates Osiris Overclocking and Modding 6 05-31-2007 01:41 PM
Question about quad core.. PanzerKammander New Systems | Building and Buying 7 05-08-2007 12:25 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:32 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.