q9300 and super talent - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-13-2008, 06:49 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 11
Cool q9300 and super talent

What do you guys think of the q9300?And i am going for the 790i chipset so i have to go with ddr3.My tech guy suggests super talent, 2 sticks of 2 gig.Any thoughts would be great.as for the rest of hardware i have that covered.Thanx in advance
__________________

liketokite is offline  
Old 04-13-2008, 07:14 PM   #2 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: q9300 and super talent

The Q9300's multiplier is very low, so if you're going to overclock, I would suggest the Q6600 G0. That is, unless you're going with a motherboard that can handle high FSBs, such as the 790i. But, the requirement of having to go with DDR3 is too pricey for what they offer right now, while DDR2 prices are at it's lowest. Go with the 780i.
__________________

__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 04-13-2008, 08:16 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 11
Default Re: q9300 and super talent

b1gapl. Thanks for the quick reply.I think your advise is very helpful.but as far as the 790i with ddr3 i am dead set on w/ the ddr3 ram.I am trying to get ahead a little as i wont be able to build again for a long time.I have the cash now and won't in the next few years again to start again.I am also going with the evga 9800 gx2 gpu.cant wait for the next card.the 9900? I think i will go with the q6600 as i can not find a q 9450 any where.know of any someplace?I need an 64 bit OS to access the 4 gig of ram.I hate the thouhgt of vista 64 and wish to god i could i could just stay with my xp.Would xp 64 work for the 4 gigs of ram? i hear it can only access only 3.5 gig.I am a 42 year old fps gamer and want this rig to do it all for a long time.
Since i HAVE to go with ddr3 with the 790i evga board.what ddr3 brand[fastest] would you go with? also i hear vista has or will have direct x 10 so it looks like vista no matter what:[ I'm getting old and hate change.LOL
Thanks again RB:]
liketokite is offline  
Old 04-13-2008, 08:20 PM   #4 (permalink)
Inquiry - The Dark Cheese
 
darksideleader's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 953
Default Re: q9300 and super talent

Crucial, OCZ, Patriot Extremes. Kingston, G.SKILL and mushkin are all good. It all depends on the timings and rated ram speed. That my friend you have to look around for the best deal.
__________________
Runnin' Stock, Cool, Quiet and Fast
Q6700
Thermaltake Big Typhoon w/ Scythe Kama PWN Fan
MSI P6N SLI Platinum
OCZ Vista Performance Platinum 4x2GB
2x Western Digital Caviar Blue 500GB RAID 0
HD Radeon 3450 *Temp* *8800GT SLI Coming*
Acer AL2216W 22" LCD Monitor + 17" Samsung Sync Master 750
Antec TruePower Trio 650 Watt
Power Up Standard
Windows 7 Home Premium (64-bit)
darksideleader is offline  
Old 04-13-2008, 08:21 PM   #5 (permalink)
TF's First Dry Ice User!
 
Peter.Cort's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Boston, MA
Posts: 5,018
Default Re: q9300 and super talent

honestly, I would say don't bother with the ddr3 now because it's not fast enough to justify the extremely high cost of it. If you really need a rig now I would strongly suggest you go ddr2. Also vista isn't a huge jump over xp. I have vista running on 2 computers that were both previously xp computers and I love vista now. Also vista is dx10, xp is not. and if you want xp then 64bit will show all 4gb of it.
__________________
A notice to EVERYONE who has posted here with a computer problem, I highly encourage you to keep current with the forums, even if it's browsing for 10-15 minutes during lunch, or before you go to bed at night. There are many things that you can learn and apply to future issues. My goal is to help people get to a point where they can use their own knowledge to help themselves, and others.

Also please use the search button. You've got a 50/50 chance that someone's asked your question and we've answered it.
Peter.Cort is offline  
Old 04-13-2008, 08:23 PM   #6 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: q9300 and super talent

Any 64-bit can handle 4GBs of RAM. It will only access 3.5GB of RAM if it was 32bit.

As far as brands for DDR3, OCZ, G. Skill, and Super Talent would be my picks.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 04-13-2008, 08:42 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 11
Default Re: q9300 and super talent

Man i wish i could go ddr2 but the darn evga790i only accepts ddr3. That is a bunch of ********. Maybe the 790i really is not the board to go with. anyone know of a great board that will accept both ddr2 or ddr3 and accept the quad core extreme when the price drops? man all these decisions are turning into a real nightmare. lol.Thanx RB:]
liketokite is offline  
Old 04-13-2008, 09:17 PM   #8 (permalink)
MetalHead Techie
 
Join Date: Jun 2007
Location: Minnesota
Posts: 2,912
Default Re: q9300 and super talent

if you have just one gfx card, the x38 or p35 are a great overclocking chipsets, that support DDR2, (sometimes DDR2/and DDR3)
and your not gonna want an "extreme" they will always be a waste of money
__________________
Proc Intel 2500k
Video XFX 6950 1Gb
Display 22'' Monitor Chemei 5ms RT, 800:1 CR
Mobo Biostar Z68A+
Mem 4 gb PNY DDR3 1600
Case afk
Sound Logitech z-5300e 5.1 + Razer Orca's + Creative Soundblaster Audigy SE
PSU Corsair 520hx
OS Windows 7 64-bit
Cooling Corsair H60 Liquid Cooling
HDD Hitachi 1Tb
Invisible is offline  
Old 04-13-2008, 10:54 PM   #9 (permalink)
Camera junky
 
Poizen22's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: ottawa ontario canada.
Posts: 6,280
Default Re: q9300 and super talent

ncix has q9450's for sale, and here is the ddr3 ram i would get lowest timmings at that speed and crazy cheap for ddr3 prices.
NCIX.com - Buy G.SKILL F3-12800CL7D-2GBHZ PC3-12800 2GB 2X1GB DDR3-1600 CL7-7-7-18 240PIN Dual Channel Memory Kit - F3-12800CL7D-2GBHZ In Canada. a similar kit by a diferent brand woud put you in the 400/500$ raneg for one 2gb kit, so the g.skil hz ddr3 look good to me, as for a q9450 here you go Intel Core 2 Quad Q9450 Quad Core Processor LGA775 2.66GHZ Yorkfield 1333FSB 12MB OEM No HSF - DirectCanada they havethem at ncix aswell, im preaty sure direct canada delivers to the us, i know ncix does for sure.
__________________

__________________

https://www.flickr.com/photos/poizen22/
intel Core I7 8700k@ 5.0ghz-Nvidia GTX1080 ti ftw3-Aorus 5 z370 mobo-16gb ddr4 G-Skill trident Z rgb 3000mhz - 1tb samsung 960 pro, 2tb wd blue- thermaltake rgb 750w gold-Phanteks pro M TG- Samsung CHG70 1440p 144hz 32 inch QLED.
Poizen22 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.