Q6600 Temperatures - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-23-2008, 01:24 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 17
Default Q6600 Temperatures

Should I be a little worried or not, at the moment, I have gotten a new Q6600 which is a sweet peace of kit, but I am not to sure about the temps.

My motherboard is reporting idle temp of 30-35c and loaded of temps of 35-40 when loaded, but please bear in mind this is stock.

Is there another program I should use to check the temp of the processor, and what would people say the max temp should be?
__________________

wobble_the_ugly is offline  
Old 02-23-2008, 01:27 PM   #2 (permalink)
lolwut?
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 1,139
Default Re: Q6600 Temperatures

thats fine temps. Get coretemp. Be worried in the low 60's. Since i run my computer 24/7, i keep it at 3.3ghz, and get maybe 48-52c
__________________

__________________
| Taintedplay | Q6600 | evga gtx 260| XP 32bit
taintedplay is offline  
Old 02-23-2008, 01:27 PM   #3 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: Q6600 Temperatures

Which stepping Q6600 do you have?

The load temperature is fine.

Max load that Intel suggests, is around 71C for the G0 stepping, and around 60C for the B3 stepping.

You can find out your stepping, by looking at the side label of the retail box. If it says SLACR, it's G0.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 02-23-2008, 01:32 PM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2005
Location: NY, USA
Posts: 771
Default Re: Q6600 Temperatures

Intel's temp. limits for the G0 Q6600:

* Max temp for the individual cores (Tj. Max) - 100C
- Found in CoreTemp.
- Most say stay under 80C

* Max temp for the chip (Tcase Max) - 71C
- Found in Speedfan/Nvidia Monitor
- Most say stay below 65C
__________________
  • AMD FX 8350 Black Edition
  • XFX R9 390 8GB
  • 16GB (8x2) GSKILL DDR3 1866mhz
  • GIGABYTE GA-990FXA-UD3 AM3+
  • Aspire X-Plorer Silent Case
  • PC Power & Cooling Silencer 610W Continuous
  • 180GB Intel 520 SSD
  • Vizio 32" TV (1920/1080)/Acer P221W 22" Widescreen LCD (1680/1050)
Twizted_3kgt is offline  
Old 02-23-2008, 02:01 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 17
Default Re: Q6600 Temperatures

Quote:
Originally Posted by taintedplay View Post
thats fine temps. Get coretemp. Be worried in the low 60's. Since i run my computer 24/7, i keep it at 3.3ghz, and get maybe 48-52c
Okay I went to get coretemp as you suggested, and have found something that I have not expected.

Core temp reports the temps are

Core #0: 55 to Tjunction max remaining
Core #1: 57 to Tjunction max remaining
Core #2: 61 to Tjunction max remaining
Core #3: 57 to Tjunction max remaining

Now this has left me alittle worried, and with a whole new set of questions.

1.) Why is the motherbard saying one temp, and core temp saying another?

2.) Should I be wprried that Core #2 being higher then the other 3?

Finally thankyou for helping me.
wobble_the_ugly is offline  
Old 02-23-2008, 02:05 PM   #6 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: Q6600 Temperatures

The motherboard is reporting the CPU temperature as a whole, and the program is reporting each core temperature in the CPU. It's a quad core cpu, hence the 4 reported temperatures.

As long as they're not far apart from each other, it's fine.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 02-23-2008, 02:19 PM   #7 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2005
Location: NY, USA
Posts: 771
Default Re: Q6600 Temperatures

Quote:
Originally Posted by wobble_the_ugly View Post
1.) Why is the motherbard saying one temp, and core temp saying another?
Finally thankyou for helping me.

Quote:
Originally Posted by Twizted_3kgt View Post
Intel's temp. limits for the G0 Q6600:

* Max temp for the individual cores (Tj. Max) - 100C
- Found in CoreTemp.
- Most say stay under 80C

* Max temp for the chip (Tcase Max) - 71C
- Found in Speedfan/Nvidia Monitor
- Most say stay below 65C



Already answered before you asked....
__________________
  • AMD FX 8350 Black Edition
  • XFX R9 390 8GB
  • 16GB (8x2) GSKILL DDR3 1866mhz
  • GIGABYTE GA-990FXA-UD3 AM3+
  • Aspire X-Plorer Silent Case
  • PC Power & Cooling Silencer 610W Continuous
  • 180GB Intel 520 SSD
  • Vizio 32" TV (1920/1080)/Acer P221W 22" Widescreen LCD (1680/1050)
Twizted_3kgt is offline  
Old 02-23-2008, 02:30 PM   #8 (permalink)
Camera junky
 
Poizen22's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: ottawa ontario canada.
Posts: 6,280
Default Re: Q6600 Temperatures

thats fine on stock cooling, if you have a tuniq or a true it should be much lower then that like in the range of 26/32.
__________________

https://www.flickr.com/photos/poizen22/
intel Core I7 8700k@ 5.0ghz-Nvidia GTX1080 ti ftw3-Aorus 5 z370 mobo-16gb ddr4 G-Skill trident Z rgb 3000mhz - 1tb samsung 960 pro, 2tb wd blue- thermaltake rgb 750w gold-Phanteks pro M TG- Samsung CHG70 1440p 144hz 32 inch QLED.
Poizen22 is offline  
Old 02-23-2008, 03:49 PM   #9 (permalink)
True Techie
 
Drewser's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Big Island-Hawaii
Posts: 115
Send a message via MSN to Drewser
Default Re: Q6600 Temperatures

Thats not to bad... my Q6600 idles in the low 50's usually, but that's with stock cooling, plus I live in Hawaii so its just hot anyways.
__________________
*INTEL Quad-Core Q6600 GO (yet to OC...)
*EVGA 8800GT 650/950
*2GB RAM
*2X 150GB WD Raid 0
*22" Gateway HD LCD Display
*Delta 700W PSU
Drewser is offline  
Old 02-23-2008, 03:53 PM   #10 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default Re: Q6600 Temperatures

<38C Idle
<61C Load

@ 3.6 Ghz..

Tasty.
__________________

Ste is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
*The Official Tech-Forums 3DMark06/03 Rankings* gurusan Overclocking and Modding 4250 04-02-2015 12:23 PM
Ambient Temperatures... commandercup Overclocking and Modding 3 01-04-2008 04:20 AM
q6600 for gaming and OC Riznarf New Systems | Building and Buying 37 06-19-2007 10:12 PM
Overclocking a q6600 Riznarf New Systems | Building and Buying 2 06-04-2007 02:42 AM
Cheapest Q6600 Build Gumbercules New Systems | Building and Buying 34 06-01-2007 01:01 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:45 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.