Power Supply help? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-19-2007, 05:49 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 107
Default Power Supply help?

Hi, I'm currently shopping for the parts I need for my computer, which will be my first computer. So, I've basically found everything I want, but I don't know what power supply to get. I tried a power supply calculator, but I don't know how well i could trust it over a persons suggestion, so here it is:

Case: XClio Windtunnel
Mobo:ASUS P5N32-E SLI Plus LGA 775 NVIDIA nForce 650i SLI ATX
CPU: Intel Core 2 Duo E6600 Conroe 2.4GHz
GPU: EVGA 8800GTS 640MB
RAM: Corsairs 2x1GB 240 pin DDR2
HDD: Western Digital Caviar SE WD1600JS 160GB 7200 RPM SATA 3.0Gb/s
DVD: Sony NEC Optiarc Black IDE DVD-ROM
Misc: Koutech IO-RCM620 USB 2.0 Card Reader
Misc: APEVIA CF12SL-UBL 120mm Blue LED Case Fan

I'm not positive, but I may get a floppy drive in the future, and I do plan on getting a Blueray disc drive so I can watch hi-def movies. I'm pretty sure that's it, so any help would be great, even suggesting something to change in the set up is welcome, it is my first computer so I'm pretty new to the whole thing . Thanks in advance, Gavin.
__________________

g2k556 is offline  
Old 07-19-2007, 05:51 PM   #2 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: Power Supply help?

Corsair 520?
also, get the 8800gts 320mb, theres no difference between the 640 and the 320.
__________________

__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 07-19-2007, 05:59 PM   #3 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: Power Supply help?

Agreed with peterhuang. Save yourself the money, and get the 8800GTS 320. Reviews have proven that the 640, has no significant performance added, with the extra 320mb, when playing both at the same resolutions.

With the money saved from this, get the Corsair 520HX, that peterhuang also suggested. Another cheaper alternative that is just as good, is the XClio GREATPOWER 550w.

Why that motherboard in particular? Is it because of SLI and added features? You can get a cheaper motherboard, that will perform just as good, as well as overclock better, with the Gigabyte P35-DS3R. This is ready for the future Wolfdale and Yorkfield processors too.

About the memory. Which Corsair RAM are you going for, specifically? Many here will tell you to get the G. Skill HZ DDR2-800. I would though, recommend the Crucial Ballistix, over the G. Skills, because of it's awesome deal, at buy.com...

Nice case choice, by the way.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 07-19-2007, 06:10 PM   #4 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: Power Supply help?

once again Vernon comes slow to the thread and his critiques are taken ( i agree with b1gapl and Peter 100&#37
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 07-19-2007, 06:11 PM   #5 (permalink)
-Deactivated-
 
Oreo's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: England
Posts: 5,723
Send a message via MSN to Oreo
Default Re: Power Supply help?

That case no doubt is fine. Looks a bit naff though, don't you think ?
__________________
-Deactivated-
Oreo is offline  
Old 07-19-2007, 06:12 PM   #6 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: Power Supply help?

Stalin missed out on the victory of WWII. But the USA and the other allies go to win it, although Russia had to back out not too long before it was over.
__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 07-19-2007, 06:16 PM   #7 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: Power Supply help?

Quote:
Originally Posted by peterhuang913 View Post
Stalin missed out on the victory of WWII. But the USA and the other allies go to win it, although Russia had to back out no too long before it was over.
In tech terms, please.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 07-20-2007, 12:27 AM   #8 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 107
Default Re: Power Supply help?

Quote:
Originally Posted by b1gapl View Post
...Why that motherboard in particular? Is it because of SLI and added features? You can get a cheaper motherboard, that will perform just as good, as well as overclock better, with the Gigabyte P35-DS3R. This is ready for the future Wolfdale and Yorkfield processors too.
well, i chose that mobo because it had the two pci x16 slots that ran a full x16, but i guess i wouldn't really matter. I was planning on using the sli in the future, but one of those 8800gts's should work fine. I plan on gaming a lot, so that's why i was plannin' on that, and i photoshop quite a bit too. thanks for the suggestions anymore are welcome

and can someone explain the different names for the cores like wolfdale and conroe, etc. it's kinda confusing for me.
g2k556 is offline  
Old 07-20-2007, 12:31 AM   #9 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: Power Supply help?

If you don't plan on SLI, get that P35-DS3R, I suggested. It will have same gaming performance as that 650i, if not, better. Overclocks better, and ready for the future.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 07-20-2007, 12:45 AM   #10 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 107
Default Re: Power Supply help?

so would it make a big difference with sli in my gaming with the 8800gts or does it matter. cause i'm used to this 5600 fx pos that my family computer has, so i want something really good for my games. so sli seemed like a good idea, i could just get the one now, and later if i want it i could save up my money and by another. but if that mobo only has 1 x16 slot :/ but i haven't really experienced the better graphics cards so i could be wrong and just one 8800gts will do great.
__________________

g2k556 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
POST Troubleshooting Guide SYL\X/3K Hardware Repairs and Troubleshooting 7 03-07-2009 11:24 AM
Dell HP-1457F3 power supply moosehead1 Hardware Repairs and Troubleshooting 4 06-27-2007 05:13 PM
Power Supply Brinson Overclocking and Modding 4 06-13-2007 09:12 AM
7 VSB from power supply?? GregJ Hardware Repairs and Troubleshooting 1 05-14-2007 11:36 AM
Can I use ATX Power supply without -5 volt out jar99 Monitors, Printers and Peripherals 2 05-12-2007 02:28 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.