Please Help! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-08-2006, 10:46 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 67
Default Please Help!

Alright, i have a problem and im not sure wich way to handle this so i need some help thanks..

Current setup:

AMD Sempron 2400+ Socket A
Nvidia GeForce fx5500 AGP 256mb
512mb 2x256 pc3200
80gb hdd WD
and motherboard is in my sig..

Well, lately ive been getting little bits of money at a time say (100$ every 2 weeks) and ive been spending them on little things like slowly buying good things, yesterday i brought a G5 mouse, he other day i broght a nice neon case and new keyboard and nice 17inch lcd but now i wanna upgrade inside of computer

Im not sure how to go about this, beacuse i know my computer is **** im not sure to go buy another 512 ram that fits only this motherboard because soon i think im gonna wanna upgrade my whole comp and if i buy stuff for this comp now its probly all gonna go to waste because in the end ill need new motherboard wich requires new ram then new processor then new Pci-E 16x vid car..

So what to do? save for new motherboard and pack it away until i can save for a am2 processor (athlon 3800+) then buy some ram that fits the new motherboard then buy a new vid card..

also that requires saving at least 500$ to get all that at once dosnt it? because i know i cant buy 1 part and put it in my computer cause it wont match all my current other componants, please help on what i should do and if you can help on the cheapest good motherboards thanks

Also, with my current parts is there anything that can overclock what i got now just to speed up my computer for awhile until i can get my new parts (if thats wise)
__________________

__________________
CPU: AMD Athlon 64 4000+
Mainboard: Gigabyte GA-K8N51GMF-9
Video Card: nVidia7300GS 512mb PCI-e
Ram: 1024 Memory DDR 2x 512
HDD: 80GB Western Digital (IDE)
Monitor: 17'' LCD Chimei CMV
Burner: 2x Lite-On 52x38x52x Burners
Keyboard: G15 Logitech Gaming Keyboard
Mouse: G5 Logitech Gaming Mouse
MousePad: Thermaltake Tai-Chi M2 Steelpad
OS: Windows XP
ChingChong23 is offline  
Old 11-08-2006, 11:03 AM   #2 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default

You can salvage your hard drive for a new build, but you'll have to format and reinstall.

Here's what you buy:
1st paycheck: pqi POWER Series 1GB (2 x 512MB)
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820141218
$103.99 (you can use this in your current setup for the time being)

2nd paycheck: AMD Athlon 64 3800+ Venice
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16819103531
$96.99 (yes, it's a 939, but they are cheap and still work)

3rd paycheck: DFI LANPARTY UT nF4 Ultra-D
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16813136152
$104.99

4th paycheck: Either buy a cheap PCI-E card, or save toward a better one. Maybe buy a decent power supply.

5th paycheck: Buy video card and assemble your rig.
__________________

__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 11-08-2006, 12:23 PM   #3 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default

cough whats your powersupply cough
Ste is offline  
Old 11-08-2006, 12:24 PM   #4 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 67
Default

good question im gonna find out now 1 sec
__________________
CPU: AMD Athlon 64 4000+
Mainboard: Gigabyte GA-K8N51GMF-9
Video Card: nVidia7300GS 512mb PCI-e
Ram: 1024 Memory DDR 2x 512
HDD: 80GB Western Digital (IDE)
Monitor: 17'' LCD Chimei CMV
Burner: 2x Lite-On 52x38x52x Burners
Keyboard: G15 Logitech Gaming Keyboard
Mouse: G5 Logitech Gaming Mouse
MousePad: Thermaltake Tai-Chi M2 Steelpad
OS: Windows XP
ChingChong23 is offline  
Old 11-08-2006, 12:26 PM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 67
Default

350w i think.. this is my box http://www.itwarehouse.com.au/wareho...%2DSF%2D466+Bl
__________________
CPU: AMD Athlon 64 4000+
Mainboard: Gigabyte GA-K8N51GMF-9
Video Card: nVidia7300GS 512mb PCI-e
Ram: 1024 Memory DDR 2x 512
HDD: 80GB Western Digital (IDE)
Monitor: 17'' LCD Chimei CMV
Burner: 2x Lite-On 52x38x52x Burners
Keyboard: G15 Logitech Gaming Keyboard
Mouse: G5 Logitech Gaming Mouse
MousePad: Thermaltake Tai-Chi M2 Steelpad
OS: Windows XP
ChingChong23 is offline  
Old 11-08-2006, 12:28 PM   #6 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default

Yuck, but only buy a new one if it does not power the new components. Or has ****ty rails which would be determined with a DMM.

Make sure you add a case fan or two, Better components== More heat thrown off.
Ste is offline  
Old 11-08-2006, 12:35 PM   #7 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 67
Default

but my case came with a fan and my vid card and processors have fans isnt that enough
__________________
CPU: AMD Athlon 64 4000+
Mainboard: Gigabyte GA-K8N51GMF-9
Video Card: nVidia7300GS 512mb PCI-e
Ram: 1024 Memory DDR 2x 512
HDD: 80GB Western Digital (IDE)
Monitor: 17'' LCD Chimei CMV
Burner: 2x Lite-On 52x38x52x Burners
Keyboard: G15 Logitech Gaming Keyboard
Mouse: G5 Logitech Gaming Mouse
MousePad: Thermaltake Tai-Chi M2 Steelpad
OS: Windows XP
ChingChong23 is offline  
Old 11-08-2006, 12:38 PM   #8 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default

No, but what do I know.

""Sarcasm Begins""
Its not like fans are the cooling system or anything, its not like components perform better when properly cooled, ITS not like current flowing through circuits throws off heat or anything.

Definitly not. Fans only exsist to make noise.
""Sarcasm End""



Bottom line it for ya, Get at least one more fan, one in one out. Minimum. And if you want to overclock at all then youll need much more and possible new HS.
Ste is offline  
Old 11-08-2006, 08:31 PM   #9 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 1,057
Send a message via AIM to zerodayATK
Default

ste .. wtf was that? ^^ fans deff help... flow through a circut throws off heat am i right? if not they would still be using heatsinks on cps not heatsinks fans waterpipes watercooling.. and shizz....
__________________

FORMERLY THEYOYOKID303
zerodayATK is offline  
Old 11-08-2006, 08:38 PM   #10 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default

Ok, this tells me I need to add the sarcasm qoutes in any post in which I use Sarcasm.
__________________

Ste is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:46 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.