Playing games at 1280x1024.... - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-15-2006, 03:41 AM   #1 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: May 2004
Location: Oklahoma
Posts: 5,280
Send a message via AIM to beedubaya
Default Playing games at 1280x1024....

Hey, I have an LCD with a native resolution of 1280x1024, and I can't play at the resolution I would like to play at which is 1024x768 because the image quality looks so bad at low resolutions.

How long do you think it will be before I am forced to upgrade my video card to keep playing at 1280x1024? I have a 7800GT....and newer games like FEAR and Call of Duty 2 are already putting a load on it at anything above 1024x768.

As demanding as today's games are getting, I am almost tempted to cut my losses and get a CRT just so I can play at lower resolutions and have my graphics card last longer. Or should I just get SLI 7900s when they come out so hopefully I can play all the games in the next year at the higher resolution.
__________________

beedubaya is offline  
Old 01-15-2006, 03:50 AM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default

do you mean that you can't actually set it to 1280x1024, or that your card isn't fast enough for it?
__________________

__________________
Apokalipse is offline  
Old 01-15-2006, 03:52 AM   #3 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: May 2004
Location: Oklahoma
Posts: 5,280
Send a message via AIM to beedubaya
Default

Well, my card is fast enough for it now, barely....but at the rate games are advancing, it will not be in just a few months. By demanding 1280x1024, I'm rendering my graphics card obsolete way sooner than I would be by just playing on the optimized resolution of 1024x768.

I just want to know how long I can expect it to be before a 7800GT can't play 1280x1024 and what my next upgrade should be.
beedubaya is offline  
Old 01-15-2006, 04:04 AM   #4 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default

this is one reason I haven't got an LCD. that and they're more expensive.
although once they solve that problem I might consider one

I got a 21" CRT a while back, which I got for pretty cheap (AU$380), but it is a really good monitor.
max resolution: 2048x1536
max refresh rate: 180HZ - I think this is up to about 1024x768, or it might be 800x600

but I haven't got a great video card to take advantage of it though. it's being used on a Pentium 3 system with an Nvidia TNT2 Pro

but anyway, the 7800 GT should be able to run UT2007, I don't know about 1280x1024 though (maybe with AA and AF turned off)

what monitor is it?
__________________
Apokalipse is offline  
Old 01-15-2006, 04:07 AM   #5 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: May 2004
Location: Oklahoma
Posts: 5,280
Send a message via AIM to beedubaya
Default

Samsung 930B....I don't have any problem with it except for the resolution issue. In fact, for desktop applications and less demanding games, I dread returning to a CRT because the LCD picture is just so much better. CRTs are being phased out too, Newegg doesn't have near the selection they used to.
beedubaya is offline  
Old 01-15-2006, 04:15 AM   #6 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default

yeah I know what you mean. I can never go back to dial-up now that I have cable internet.

although there are some pretty good CRT's out there. despite taking up heaps of space, my 21" CRT is great.
__________________
Apokalipse is offline  
Old 01-15-2006, 04:24 AM   #7 (permalink)
Banned
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 2,327
Send a message via AIM to Flanker
Default

Seems like there was a whole round of Moderator-morphs.
Flanker is offline  
Old 01-15-2006, 04:58 AM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 858
Default

dude i think you should be set for a while, i play FEAR on high settings with a 6800gt and a 3500+ and COD2 on max settings and get fine frames
GageMW is offline  
Old 01-15-2006, 07:32 AM   #9 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default

you could try tweaking things, like installing tweaked forceware drivers, or overclocking the card if you haven't already
__________________
Apokalipse is offline  
Old 01-15-2006, 07:48 AM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2005
Location: NY, USA
Posts: 771
Default

I think you're being too paranoid...games that raise the bar for hardware, like FEAR, don't get developed every year...with a 7800GT you should be good for a while. Plus there's always overclocking, and you can always sell your old and upgrade.
__________________

__________________
  • AMD FX 8350 Black Edition
  • XFX R9 390 8GB
  • 16GB (8x2) GSKILL DDR3 1866mhz
  • GIGABYTE GA-990FXA-UD3 AM3+
  • Aspire X-Plorer Silent Case
  • PC Power & Cooling Silencer 610W Continuous
  • 180GB Intel 520 SSD
  • Vizio 32" TV (1920/1080)/Acer P221W 22" Widescreen LCD (1680/1050)
Twizted_3kgt is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.