pc upgrade - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-02-2006, 08:49 PM   #1 (permalink)
DBD
Super Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 333
Default pc upgrade

Hi guys,

I am thinking about upgrading my brothers PC(right of sig, AGP, socket A) for Christmas.

I would want IT to play BF2 on max settings at 1280x1024, Without any lag.

I think a new mobo, processor and graphics card will do the trick, Maybe some more ram if the total cost is low.

What should I buy? (cheap as possible $)
__________________

__________________
DBD is offline  
Old 12-03-2006, 02:30 AM   #2 (permalink)
DBD
Super Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 333
Default

Would this run BF2 all maxed out?

$68 mobo- BIOSTAR TForce6100
http://www.newegg.com/product/produc...82E16813138264

$62 processor- AMD Athlon 64 3200+ Venice 2.0GHz
http://www.newegg.com/product/produc...82E16819103535

$160 graphics card- SAPPHIRE Radeon X1900GT 256MB
http://www.newegg.com/product/produc...82E16814102022

Total
$290.00
__________________

__________________
DBD is offline  
Old 12-03-2006, 09:58 AM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 65
Default

Okay first off, i wouldn't put a micro-atx mobo in that pc.

Second hmm... What about a sound card? Most people don't realize that integrated sound can hurt FPS in games.

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814130056 =$160(after rebate)

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16819103535 =$62

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16813188006 =$80

A couple dollars more, but I think he'd have more fun with these parts. But beware on the mobo, some of them seem ot have probs with some corsair sticks.


This is nearly identical to my friend's old setup. He was destroying FPS in shooter games with a wee bit of OCing.

I don't like the ATi's anymore. My X700 and X1900 series cards were a pain in the ***. When playing games in windowed mode I would gert problems. like when My wireless keyboard/mouse would show popups on my dersktop(for cappslock and stuff) the FPs would drop to 1FPS, the desktop lagged like that too. Any kind of popup(be it a yellow tooltip from hovering over an icon or whatever else) caused these problems. I dont know anyone who has had a problem with EVGA's 7 series cards though. Also, I tested out this system in WoW for sound problems. I had FPs problems with the ATi cards while sound was enabled. When I put in equivalent evga 7 series cards that problem wasn't nearly as bad.
__________________
Windows XP Pro SP2 | Thermaltake Armor Series | VA8000BWS Black Aluminum/Steel ATX Full Tower | Intel Core 2 Duo E6600 Conroe@2.4Ghz(OCed to 3.6Ghz) | Asus P5B-E | OCZ GameXStream 600W | Corsair 2x1GB PC2-6400 RAM running 4-4-4-12@800Mhz | WD Caviar 250GB 300MB/s SATA | eVGA 7600 GT 256MB@580Mhz(OCed to 675Mhz)

http://www.speedtest.net/result/181375065.png
Zilveari is offline  
Old 12-03-2006, 10:22 AM   #4 (permalink)
Banned
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 3,479
Default

I would go with XFX 7900GS Extreme, because it is faster than eVGA 7900GS and cheaper.

It cost $155.99 after $30.00 Mail-In Rebate
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814150202

And don't get X1900GT, because 7900GS can outperforms X1900GT
maroon1 is offline  
Old 12-03-2006, 07:02 PM   #5 (permalink)
DBD
Super Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 333
Default

Thanks for the advice guys

I guess a sound card would increase the fps But, You wouldn't notice it while gaming.

OK.... My brothers pc case is a "micro atx mini tower"? it has a micro atx mobo and full size everything else. He works out of state 5 days out of the week, So I want to keep the small case for easier transporting. Unless, there is something wrong with micro atx for gaming?


Is this what I should get him?

$68 mobo- BIOSTAR TForce6100
http://www.newegg.com/product/produc...82E16813138264

$62 processor- AMD Athlon 64 3200+ Venice 2.0GHz
http://www.newegg.com/product/produc...82E16819103535

$156 graphics card- XFX 7900GS Extreme
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814150202

Total $286 after $30 mail in rebate
__________________
DBD is offline  
Old 12-03-2006, 07:15 PM   #6 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 2,992
Default

Ditch the sound card.


You NEED 2gb of ram to play BF2 at MAX settings without any hiccups.

It is a must.
__________________



May the wind always be at your back and the sun upon your face, and may the winds of destiny carry you aloft to dance with the stars
Lord AnthraX is offline  
Old 12-03-2006, 07:49 PM   #7 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default

Gotta agree with Lord Anthrax. BF2 loves its RAM. I use onboard sound... no problems.
__________________

__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:16 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.