P6T and Gskill RAM Issue - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-08-2009, 09:48 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 22
Default P6T and Gskill RAM Issue

Hi guys I have a Asus P6T with GSKILL 6GB DDR3 RAM (Win7). For some reason when I boot up windows 7 only recognizes only 4GB of RAM, but CPUZ recognizes 6GB. For me to get Windows to recognize all 6gb i have to change a setting in the bios e.g. RAM speed. It'll reboot and recognize all 6gb. Then after a while on a new boot up, itll go back down to 4gb. Any ideas out there?
__________________

alleny3h is offline  
Old 12-09-2009, 03:27 AM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
meat_helmet's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Sydney, Australia
Posts: 1,119
Default Re: P6T and Gskill RAM Issue

Firstly, are you on 32bit or 64bit Windows 7?
__________________

__________________
meat_helmet is offline  
Old 12-09-2009, 03:30 AM   #3 (permalink)
Lord Techie
 
Hefemeister's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Sweden
Posts: 9,093
Default Re: P6T and Gskill RAM Issue

What bios settings are working for you? Have you moved the voltage up to 1.65 on them? Have you set the timings to stock for your sticks? Have you tested the memory with memtest? Sure you have them in the proper slots for your board?
__________________
ASUS P6T Deluxe V2 :: INTEL i7 920 @3.4 :: XFX GTX260 :: 6gb Corsair 1600 :: Corsair 750TX :: TRUE 120 :: Samsung T240 24" :: Windows 7 X64

I do not accept support questions via PM

"Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety."
Hefemeister is offline  
Old 12-09-2009, 08:11 AM   #4 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: P6T and Gskill RAM Issue

It would probably be a good idea to run Memtest

Memtest86+ - Advanced Memory Diagnostic Tool
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Old 12-09-2009, 02:54 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 22
Default Re: P6T and Gskill RAM Issue

Quote:
Originally Posted by Slaymate View Post
It would probably be a good idea to run Memtest

Memtest86+ - Advanced Memory Diagnostic Tool

Windows 7 64 bit.
Memtest came back with no errors.
Reseated RAM couple of times (everytime after a reseat, windows will recognize 6gb, but will go back down to 4gb after a while)
Bios settings left at default ( Upgraded Bios to newest version, didnt fix the problem)
Set timings to RAM (8-8-8-24). Again after changing the RAM settings Win7 will recognize 6gb, but then after a short while on another fresh reboot, itll go back down to 4gb.

I'll try to set the voltage rate manually.
alleny3h is offline  
Old 12-09-2009, 04:52 PM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: P6T and Gskill RAM Issue

Well the memory controller is built into the cpu so that is a possibility. What kind of temp's are you getting?

Download Hardware Monitor (HW Monitor) and post a screenshot of it running. It will show us a lot of information so post a pic, don't try to just tell us as a lot will be lost in translation.

HW Monitor Direct Download

It could also be a problem with the mobo, the HW Monitor info will help with that 2
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Old 12-09-2009, 08:38 PM   #7 (permalink)
Lord Techie
 
S0ULphIRE's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Australia
Posts: 8,657
Send a message via MSN to S0ULphIRE
Default Re: P6T and Gskill RAM Issue

I'm having the same issues here. P6T board, Win7 64 bit installed, Gskill ram, 6Gb installed but only 4Gb showing.
__________________
"As a result of all this hardship, dirt, thirst, and wombats, you would expect Australians to be a sour lot. Instead, they are genial, jolly, cheerful, and always willing to share a kind word with a stranger, unless they are an American." -- Douglas Adams
S0ULphIRE is offline  
Old 12-09-2009, 09:52 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 22
Default Re: P6T and Gskill RAM Issue

Here's the screen shot...

[IMG][/IMG]
alleny3h is offline  
Old 12-10-2009, 08:37 AM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 22
Default Re: P6T and Gskill RAM Issue

Manually set the RAM timings and the voltage up to 1.6V (mem specs) last night and it booted up with 6GB. Did another boot this morning and its back down to 4gb.

I'm assuming the motherboard is not compatible w/ the ram? I've read somewhere else and some people have said that it might be 'bent pins ' on the cpu/mobo? I'll have to check that.

I can always just reboot twice everytime and it'll give me 6GB but that's pretty annoying....


This is the RAM I have -

GSKILL RIPJAWS -
http://www.newegg.com/Product/Produc...-304-_-Product
__________________

alleny3h is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:58 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.