Overclocking the q6600 on the ds3R - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-15-2007, 01:34 AM   #1 (permalink)
gone
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 2,051
Send a message via AIM to Gabb
Default Overclocking the q6600 on the ds3R

so yeah now that Crysis is coming soon I thought it was about time to finally overclock. After doing a lot of reading I thought I had everything set but then I ran into this helpful guide:

Gigabyte P965-XXX overclocking and BIOS tweaking Guide - [H]ard|Forum

strangely enough this guy recommends a 7x multipler and 400 fsb ( for the most common ddr2 pc6400 800mhz ram ) instead of the 9x multiplier and 300ish fsb that I was opting for. I'm guessing the main reason hes doing this is to maintain a 1:1 ratio? Really we have to compose a large thread with success/failure stories of overclocking the q6600/ds3r
__________________

__________________
i7 3770k @ stock 3.5, Gigabyte GA-Z77X UD3H
Samsung 830 SSD 256gb and WD Black HD 1Tb, CoolerMaster HAF-X Case
Corsair HX 750 watt PSU, EVGA GTX 670 with 1.25 gig video memory @ stock settings, 16 gigs of Corsair Vengeance DDR3 Ram
X-Fi Xtreme Gamer card, Logitech G5 series 2
Corsair K90 keyboard, Dell 24" U2412M monitor
Gabb is offline  
Old 11-15-2007, 06:40 PM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
veedubfreak's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 6,979
Default Re: Overclocking the q6600 on the ds3R

1.325v cpu
400mhz FSB
9x multi
set the memory to 2.0 multi
set the memory voltage to +.02
FSB voltage to +.01V

boot and check temps, adjust the voltage as needed.
__________________

__________________
Nothing to see here.
veedubfreak is offline  
Old 11-15-2007, 08:04 PM   #3 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: Overclocking the q6600 on the ds3R

Quote:
Originally Posted by Gabb View Post
so yeah now that Crysis is coming soon I thought it was about time to finally overclock. After doing a lot of reading I thought I had everything set but then I ran into this helpful guide:

Gigabyte P965-XXX overclocking and BIOS tweaking Guide - [H]ard|Forum

strangely enough this guy recommends a 7x multipler and 400 fsb ( for the most common ddr2 pc6400 800mhz ram ) instead of the 9x multiplier and 300ish fsb that I was opting for. I'm guessing the main reason hes doing this is to maintain a 1:1 ratio? Really we have to compose a large thread with success/failure stories of overclocking the q6600/ds3r
that only works on the p965 chipset.. Veedub's recommendation is better.. and with that the RAM overclocks with the FSB....
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 11-15-2007, 10:13 PM   #4 (permalink)
gone
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 2,051
Send a message via AIM to Gabb
Default Re: Overclocking the q6600 on the ds3R

Quote:
Originally Posted by vernong1992 View Post
that only works on the p965 chipset.. Veedub's recommendation is better.. and with that the RAM overclocks with the FSB....
why does it only work on the 965 chipset? He said its basically the same as the p35 and I have all the options he has
__________________
i7 3770k @ stock 3.5, Gigabyte GA-Z77X UD3H
Samsung 830 SSD 256gb and WD Black HD 1Tb, CoolerMaster HAF-X Case
Corsair HX 750 watt PSU, EVGA GTX 670 with 1.25 gig video memory @ stock settings, 16 gigs of Corsair Vengeance DDR3 Ram
X-Fi Xtreme Gamer card, Logitech G5 series 2
Corsair K90 keyboard, Dell 24" U2412M monitor
Gabb is offline  
Old 11-15-2007, 10:14 PM   #5 (permalink)
gone
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 2,051
Send a message via AIM to Gabb
Default Re: Overclocking the q6600 on the ds3R

Quote:
Originally Posted by veedubfreak View Post
1.325v cpu
400mhz FSB
9x multi
set the memory to 2.0 multi
set the memory voltage to +.02
FSB voltage to +.01V

boot and check temps, adjust the voltage as needed.
can you give me a milder OC recommendations? like to 3.0, I dont wanna up the voltages with my 4 month old processor just yet
__________________
i7 3770k @ stock 3.5, Gigabyte GA-Z77X UD3H
Samsung 830 SSD 256gb and WD Black HD 1Tb, CoolerMaster HAF-X Case
Corsair HX 750 watt PSU, EVGA GTX 670 with 1.25 gig video memory @ stock settings, 16 gigs of Corsair Vengeance DDR3 Ram
X-Fi Xtreme Gamer card, Logitech G5 series 2
Corsair K90 keyboard, Dell 24" U2412M monitor
Gabb is offline  
Old 11-15-2007, 10:21 PM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
veedubfreak's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 6,979
Default Re: Overclocking the q6600 on the ds3R

Heh, i overclocked my 1 day old q6600 to that. If you want, you can just leave the cpu voltage at 1.2V and set it to 9x 333 which is 3ghz. I was able to get up to 3.15ghz on stock voltage.
__________________
Nothing to see here.
veedubfreak is offline  
Old 11-15-2007, 10:34 PM   #7 (permalink)
gone
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 2,051
Send a message via AIM to Gabb
Default Re: Overclocking the q6600 on the ds3R

Quote:
Originally Posted by veedubfreak View Post
Heh, i overclocked my 1 day old q6600 to that. If you want, you can just leave the cpu voltage at 1.2V and set it to 9x 333 which is 3ghz. I was able to get up to 3.15ghz on stock voltage.
well Im a little more cautious ( if my q6600 somehow dies out on me thats no comp for 3 years anyways I was thinking about the 9x333, do I have to change the multiplier or anything? that guys articles rambles on a lot about the ram, mines still at factory 4-4-4-12 and 2.1 volts
__________________
i7 3770k @ stock 3.5, Gigabyte GA-Z77X UD3H
Samsung 830 SSD 256gb and WD Black HD 1Tb, CoolerMaster HAF-X Case
Corsair HX 750 watt PSU, EVGA GTX 670 with 1.25 gig video memory @ stock settings, 16 gigs of Corsair Vengeance DDR3 Ram
X-Fi Xtreme Gamer card, Logitech G5 series 2
Corsair K90 keyboard, Dell 24" U2412M monitor
Gabb is offline  
Old 11-15-2007, 10:46 PM   #8 (permalink)
Super Techie
 
Pdawg's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: American in Hong Kong
Posts: 383
Default Re: Overclocking the q6600 on the ds3R

Noone is going to be able to give you precise settings to do what you want. Don't get me wrong - they'll get you darn close but all chips are not equal. At the end of the day you'll just need to take your time and tune settings one after another, stress test, tweak, stress test, etc.

I would start my voltages low and work your way up until you can post, stress test. Then it might fail 8 minutes in, bump it up. it might fail 1 hour in, bump it up, no fail for 12 hours and you're probably good. Then you can start playing with your RAM.

You should def be able to do better than 3ghz. You won't fry it just watch your temps that's all. Those chips are tougher than you're giving them credit for.
__________________

3dMark06 = 13,687
Futuremark - ORB - Project Comparison
Antec 900 (Modded)
Q6600 G0 @ 3.3GHz (8multi x 413FSB; 1.3375v)
Asus P5K Deluxe
Tuniq Tower 120 (Lapped)
XFX 8800GTS @ 703/1,008 (ATItool)
2G Corsair XMS2 DDR2-826 2T 4-4-4-12
Seagate 7200.10 320G
LiteOn 20x DL DVD-Rw
Acbel 607W
Windows XP Pro 32bit
Pdawg is offline  
Old 11-15-2007, 10:57 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 12
Default Re: Overclocking the q6600 on the ds3R

trial and error my friends
tomjennings83 is offline  
Old 11-15-2007, 11:17 PM   #10 (permalink)
Lord Techie
 
veedubfreak's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 6,979
Default Re: Overclocking the q6600 on the ds3R

running 333fsb and 9x multi, i would say set the memory to 2.5, 1.25V should easily run 3ghz maybe more.

Also, in case you are wondering, i was running my quad on a ds3r until 2 weeks ago when i rebuilt for SLI.
__________________

__________________
Nothing to see here.
veedubfreak is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
UnBiased Intel Core 2 Duo Overclocking with Overclocking Test Systems veg1992 Overclocking and Modding 7 11-21-2007 07:24 PM
Overclocking q6600 raiden_nrl Overclocking and Modding 2 10-30-2007 09:35 PM
Gigabyte DS3R overclocking and problems help mattchew13 Overclocking and Modding 7 09-24-2007 02:15 AM
Gigabyte P35- DS3R overclocking guides Gabb New Systems | Building and Buying 7 09-04-2007 08:44 AM
Overclocking a q6600 Riznarf New Systems | Building and Buying 2 06-04-2007 02:42 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:40 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.