Opteron VS Athlon 64 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-03-2006, 04:40 PM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 928
Send a message via MSN to dawizhacker
Default Opteron VS Athlon 64

Ive been looknig around and for sone reason it seams that most people have AMD Opteron, i'm don;t usually OC but what is better AMD Opteron 146 or an AMD Athlon 64 3500+ the price is aobut the same...

I just want to know why is it that more poeple prefer AMD Opteron then the other kind.

AMD Opteron 146 is about 160-170 $
AMD Althlon 64 3500+ for 180$

Which is better?
__________________

__________________
Casual (AMD 4000+ x4) (Stock mobo) (750 Gig + 8 TB Xternal) (150 RAPTOR) (9800GT OC x2)
(OCZ PowerStream 800 Watt) (2G OCZ) (XP/Vista)
____________________________________________
Torrenter (1.05GHZ) (Stock mobo) (250GiG) (9200 Radion) (Stock PSU) (768MB) (XP)
____________________________________________
Laptop (Intel Core 2 Duo @ 2.8Ghz) (2G) (8600GT) (XP/Vista) (500GiG)
dawizhacker is offline  
Old 01-03-2006, 04:42 PM   #2 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 363
Send a message via AIM to chevytrucknut
Default

Opteron you can OC to blazing fast. The 3500+ is good, but the opteron will kick butt once OC'd
__________________

__________________
the old system...
OPTERON 165
EVGA GeForce 6600GT
Enermax Whisper II 535W PSU
Big TYPHOON
1.2 TB
1GB Ram
Chaintech VNF4 Ultra
chevytrucknut is offline  
Old 01-03-2006, 05:22 PM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 711
Default

in easy terms is that the opteron can be overclocked so high because the quality of the silicon used it better and the voltage it uses is low requirment so it wont get hot as fast or as high. and i give it 5 mins before im corrected lol
__________________

IYAOYAS...lol
æArchOAngelæ is offline  
Old 01-03-2006, 06:32 PM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 419
Default

most ppl here that get opetrons are goona goona overcloak it. You look into some benches to see which one is better. I think u wont find a diference or that much of a differece so pick the opetron so u can say hey i have a opetron!
efd753 is offline  
Old 01-03-2006, 09:59 PM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 62
Default

what about athlon 3800 x2 vs opteron 165 x2
opteron runs at 1.8GHZ L2 2mb and can OC like mad
athlon runs at 2.0GHZ L2 1mb and can OC alright
they are within 8 bucks right now on newegg
__________________
system specs~
amd 165 opteron x2
evga 6600GT 256mb pci-e
2g corsair xms dual channel
asus a8n-e ultra atx
samsung 40g 7200rpm sata 3.0g/s
asus combo drive
antec true blue 480w psu
cheiftek ultra dragon full atx with (side window panel)
dRgreen is offline  
Old 01-03-2006, 10:42 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 928
Send a message via MSN to dawizhacker
Default

Sry i din't reply for so long i was at school while i started this thread.

I don't OC because im not that much of a nerd, Im only going to use this CPU for gameing, BF2, COUNTER-STRIKE, COD2, F.E.A.R., and tones of other cruddy games.

Is the operton better for gameing, or is it enough for my needs?
__________________
Casual (AMD 4000+ x4) (Stock mobo) (750 Gig + 8 TB Xternal) (150 RAPTOR) (9800GT OC x2)
(OCZ PowerStream 800 Watt) (2G OCZ) (XP/Vista)
____________________________________________
Torrenter (1.05GHZ) (Stock mobo) (250GiG) (9200 Radion) (Stock PSU) (768MB) (XP)
____________________________________________
Laptop (Intel Core 2 Duo @ 2.8Ghz) (2G) (8600GT) (XP/Vista) (500GiG)
dawizhacker is offline  
Old 01-03-2006, 11:02 PM   #7 (permalink)
Monster Techie
 
Mr. Switch's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 1,841
Send a message via AIM to Mr. Switch
Default

I'd just assume go with the Athlon if your not going to overclock. The Athlon would give you better performance in the long run and if you can afford it, consider what dRgreen said above.
Mr. Switch is offline  
Old 01-03-2006, 11:17 PM   #8 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 3,453
Send a message via AIM to FghtinIrshNvrDi Send a message via Yahoo to FghtinIrshNvrDi
Default

The Athlon 64 is for you. The Opteron costs a few bucks more. If not overclocking, definately go with the Athlon.

Ryan
__________________

<b>I'm an unhyphenated American.</b>
System Specs:
Intel Q6600 @ 3200 1.4v
Abit IP35 Pro "The Snake"
2x2gb A-Data @ 800
Diamond HD 3870 512mb


Great FORD TRUCK resource: http://www.fordtruckfanatics.com
FghtinIrshNvrDi is offline  
Old 01-03-2006, 11:57 PM   #9 (permalink)
Banned
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 239
Default

The opteron also has much more efficient cooling, which means that your CPU will run cooler. The extra cache is nice to, I say go Opteron.
BandwidthHogg is offline  
Old 01-04-2006, 01:48 AM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 928
Send a message via MSN to dawizhacker
Default

alright i ordered the 148, and the 3700 i'll just use both=P
__________________

__________________
Casual (AMD 4000+ x4) (Stock mobo) (750 Gig + 8 TB Xternal) (150 RAPTOR) (9800GT OC x2)
(OCZ PowerStream 800 Watt) (2G OCZ) (XP/Vista)
____________________________________________
Torrenter (1.05GHZ) (Stock mobo) (250GiG) (9200 Radion) (Stock PSU) (768MB) (XP)
____________________________________________
Laptop (Intel Core 2 Duo @ 2.8Ghz) (2G) (8600GT) (XP/Vista) (500GiG)
dawizhacker is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:08 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.