New System Unstable, freaky stuff happening... - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-09-2007, 10:17 AM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 383
Default New System Unstable, freaky stuff happening...

My System for some reason (the one I just built) is acting wierd as ****. Here is whats happening:

This has happened maybe 5x in 2 days,
All the sudden, my speakers will let off a high pitch noise and the PC will Lock Up, and I have to reboot.

I have the Logitech 5.1 Speakers, with X-Fi sound card. This also happens alot when I try to start Flight Simulator X...which brings me to my next problem.

Almost EVERY time I start Flight Simulator X, at one point while Im playing (usually within 10 minutes), the system will go to a Blue Screen of death (saying Dumping Memory) or it will lock up, or I will get an error message. I would think this problem is isolated with FSX, but my PC is locking up randomly while Im browsing the Internet! Now for some reason I lost my Wireless Adapter connection (this may or may not be a PC issue). On top of that, every time I have to restart (which happens alot), half the time the Monitor wont come on.

Whats going on with my PC?
__________________

King$nake is offline  
Old 02-09-2007, 10:22 AM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
King X13's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 987
Send a message via AIM to King X13
Default

there could be a problem or conflict with your sound card. i would uninstall all the drivers, remove the card for the machine and use it for a day or two and see if the problem occurs.

also what is the stop error code on the BSOD?
__________________

__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
King X13 is offline  
Old 02-09-2007, 10:52 AM   #3 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 383
Default

If there was a conflict....(cuz Im not sure I have the sound hooked up right) Would that cause my game to crash?
__________________
Enermax Black Aluminum ATX Mid Tower Case
Intel Core 2 Duo E8500 Wolfdale 3.16Ghz - OC'd at 4.13Ghz Stable
ASUS P5B Deluxe P965 Motherboard
Zalman 750W Modular Power Supply w/ Heatpipe Cooling
Zalman 110MM 2 Ball CPU Cooler
eVGA GeForce GTX285 1GB Graphics Card
G.SKILL 6GB DDR2 SDRAM DDR2 800
Logitech THX Z-5300e 280 Watts RMS 5.1 Speakers
SCEPTRE 22" Widescreen HDTV LCD
Wireless Logitech Keyboard and Mouse
Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer 7.1
SAMSUNG SpinPoint 320GB 7200 RPM SATA 3.0Gb/s
King$nake is offline  
Old 02-09-2007, 11:11 AM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
King X13's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 987
Send a message via AIM to King X13
Default

any hardware conflict can cause a system to crash or stop responding and casuse a blue screen.

when trouble shooting new builds i like to take out all the none necessary parts and add them in piece by piece and run test to see where my problem is.

i would start with the sound card, if the problem continues with out the sound card and its drivers i would move on to running some tests on your memory this is also a common cause for system crashes.
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
King X13 is offline  
Old 02-09-2007, 12:44 PM   #5 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default

yes it has happened to me as well.
as stated, remove and then reinstall drivers.
also, if possible change the pci slot you have the card in.
sometimes that works.
__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Old 02-09-2007, 08:14 PM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 383
Default

I have a question. With my surround sound system, I have three colored cords that run from my amp to the back of the PC. However, the Sound Card does not have matching Colors, only the Mobo does.... Should I put the cords in the color matching mobo or stick them in the Sound Card?

The Colors are Orange, Black and Greenish
__________________
Enermax Black Aluminum ATX Mid Tower Case
Intel Core 2 Duo E8500 Wolfdale 3.16Ghz - OC'd at 4.13Ghz Stable
ASUS P5B Deluxe P965 Motherboard
Zalman 750W Modular Power Supply w/ Heatpipe Cooling
Zalman 110MM 2 Ball CPU Cooler
eVGA GeForce GTX285 1GB Graphics Card
G.SKILL 6GB DDR2 SDRAM DDR2 800
Logitech THX Z-5300e 280 Watts RMS 5.1 Speakers
SCEPTRE 22" Widescreen HDTV LCD
Wireless Logitech Keyboard and Mouse
Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer 7.1
SAMSUNG SpinPoint 320GB 7200 RPM SATA 3.0Gb/s
King$nake is offline  
Old 02-09-2007, 09:33 PM   #7 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 421
Default

Come on man.. try to keep everything in one thread. And this should be posted in hardware troubleshooting or something, not building high-end pc's.

Have you tried running memtest overnight?
Phrantic is offline  
Old 02-09-2007, 11:26 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 34
Default

definatly stick them in the soundcard...you dont really need to worry that much about the colours, goto ur sound card options and see what each slots mean, eg(rear speaker slot, front speaker slot, sub slot) etc etc

also disable your integraded soundcard.
devcrow is offline  
Old 02-10-2007, 06:58 AM   #9 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Jun 2005
Location: uk
Posts: 2,417
Default

Quote:
Originally posted by devcrow
definatly stick them in the soundcard...you dont really need to worry that much about the colours, goto ur sound card options and see what each slots mean, eg(rear speaker slot, front speaker slot, sub slot) etc etc

also disable your integraded soundcard.
As above, it doesnt matter that one or 2 colours dont match, it will say on the instructions what colour plugs into where, i have Logitech x530s(5.1) and a X-fi Xtreme audio sound card and mine is like that but i just looked at what colour goes where and it works perfectly
__________________

jonny_uk is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:18 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.