New build! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-27-2007, 01:49 AM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 762
Send a message via AIM to Cdub89
Default New build!

Well i just watched the video for Crysis and it looks amazing it really made me have the urge to upgrade my current rig. Im on a really tight budget so heres what i thought:

X2 3600 brisbane: Newegg.com - AMD Athlon 64 X2 3600+ Brisbane 1.9GHz 2 x 512KB L2 Cache Socket AM2 Processor - Retail

Biostar Tforce 550:
Newegg.com - BIOSTAR TFORCE 550 Socket AM2 NVIDIA nForce 550 MCP ATX AMD Motherboard - Retail

G skill 2GB Kit:
Newegg.com - G.SKILL 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400) Dual Channel Kit Desktop Memory - Retail

PNY 320mb 8800GTS:
Newegg.com - PNY VCG88GTS32XPB GeForce 8800GTS 320MB 320-bit GDDR3 PCI Express x16 HDCP Video Card - Retail

Artic Cooling Freezer Pro:
Newegg.com - ARCTIC COOLING Freezer 64 Pro 92mm CPU Cooler - Retail

Now i think this is a pretty **** good build its all in my budget and i know the brisbane can oc like mad. I do have 2 questions though.

1. Will the processor hold me back even if i overclock it?

2. A Cheaper Psu that will handle the 8800GTS?

By the way i would not like to go over $600
__________________

__________________
<a href="http://www.sponsorhouse.com/Members/ClayKann101/?from=1" _fcksavedurl="http://www.sponsorhouse.com/Members/ClayKann101/?from=1" ><img src="http://www.sponsorhouse.com/Assets/Promote/athletes/b400x65.gif" _fcksavedurl="http://www.sponsorhouse.com/Assets/Promote/athletes/b400x65.gif" alt="View Clay Kann's Profile" border="0" /></a>
Cdub89 is offline  
Old 05-27-2007, 03:25 AM   #2 (permalink)
Wizard Techie
 
HAVOC's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Milford, Connecticut
Posts: 4,218
Send a message via AIM to HAVOC Send a message via Yahoo to HAVOC
Default Re: New build!

Should be fine. 500w PSU will be enough.
__________________

HAVOC is offline  
Old 05-27-2007, 03:41 AM   #3 (permalink)
Banned
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 3,479
Default Re: New build!

What is your current motherboard ?

Instead of buying a new motherboard, you can upgrade your current processor to Core 2 Duo E4300 (If your current motherboard supports it)
maroon1 is offline  
Old 05-27-2007, 04:05 AM   #4 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2007
Posts: 75
Default Re: New build!

I actually just got the amd x2 3600+ and the biostar Tforce 550se and the arctic cooler. So far they're really good the cooler keeps the cpu at like 27 C at idle don't know at loading...

But if you really wanted to run top end games like crysis... u should definitely go with intels c2d. Just because they perform better and are easier to OC. Which is why this is my temp cpu.. until I make my new rig when intel drops the prices of their quad core.

But I will definitely post more on those hardware you want in the next couple days. After I try a few games on them. Right now I have Rainbow six vegas and stalker in the line up seeing how they run and planning to get oblivion soon. So if this thread is still up.. I 'll give u a heads up hah
zetahammy is offline  
Old 05-27-2007, 04:27 AM   #5 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default Re: New build!

that's a nice build but it's not going to run crysis well unless you put all the details to low-medium and run a low resolution.

You really want a Core 2 Duo and at least a 8800GTS 640mb (ideally a 8800GTX ). Sounds pricey but if you're aim it to play Crysis that build will most likely disappoint you.
__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Old 05-27-2007, 07:59 AM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: May 2007
Location: ...
Posts: 474
Default Re: New build!

looks pretty cool, lets wait for sora lol =)
khan008 is offline  
Old 05-27-2007, 11:17 AM   #7 (permalink)
Renowned Budgeting Master
 
Join Date: Nov 2006
Location: Uniontown, PA
Posts: 4,153
Send a message via AIM to Sora
Default Re: New build!

Overclock your X2 3600 to around 2.8-3.0 and you won't have much of a bottleneck to worry about, it's fine. An X2 @ 3.0ghz beats a stock E6420 and competes with an E6600 there are MANY MANY people who only go stock and are running it @ 2.4ghz right now. Do not worry about the bottleneck as much as you hear becuase it's really not that much. If you had a GTX it would be a heavier bottleneck but only a GTS there is not much at all @ 3.0ghz.

Yes the 8800GTS runs I think at 110w max load which is less than the X1900/1950XTX.

For a PSU when you say "cheap" here's as cheap as I would go.

Newegg.com - Rosewill RP550-2-S ATX12V v2.01 550W Power Supply 115/230 V CSA, UL, TUV, FCC - Retail
Newegg.com - XCLIO GOODPOWER 500W ATX 500W Power Supply 115/230 V UL, CUL, TUV, CB, VDE, FIMKO, DEMKO, NEMKO, SEMKO - Retail

It CAN be run on lower watts but I don't recommend it and both of those PSU's really aren't that much anyway.
__________________
E6300 w/ Arctic Freezer Pro 7 @ 3.6ghz 1.4Vcore
Antec 900 Case
EVGA 750i FTW Mobo
4x1GB of G.skill DDR2-800
2 8800GT in SLI
22" Samsung Syncmaster
1 250GB WD and 1 Seagate 7200.10 in RAID 0
Corsair 520HX 3DMark06 Score: 13900
Sora is offline  
Old 05-27-2007, 11:53 AM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 762
Send a message via AIM to Cdub89
Default Re: New build!

Quote:
Originally Posted by Sora View Post
Overclock your X2 3600 to around 2.8-3.0 and you won't have much of a bottleneck to worry about, it's fine. An X2 @ 3.0ghz beats a stock E6420 and competes with an E6600 there are MANY MANY people who only go stock and are running it @ 2.4ghz right now. Do not worry about the bottleneck as much as you hear becuase it's really not that much. If you had a GTX it would be a heavier bottleneck but only a GTS there is not much at all @ 3.0ghz.

Yes the 8800GTS runs I think at 110w max load which is less than the X1900/1950XTX.

For a PSU when you say "cheap" here's as cheap as I would go.

Newegg.com - Rosewill RP550-2-S ATX12V v2.01 550W Power Supply 115/230 V CSA, UL, TUV, FCC - Retail
Newegg.com - XCLIO GOODPOWER 500W ATX 500W Power Supply 115/230 V UL, CUL, TUV, CB, VDE, FIMKO, DEMKO, NEMKO, SEMKO - Retail

It CAN be run on lower watts but I don't recommend it and both of those PSU's really aren't that much anyway.
Thank you very much you seem a little more knowledge than some of the other posts.

gurusan: I heard that the 8800GTS 320mb performs just as good as a 640mb on lower resolution. I do not have a great monitor i think its a 15 inch Crt made by Dell so i figured the 320mb would be perfect for my build.
__________________
<a href="http://www.sponsorhouse.com/Members/ClayKann101/?from=1" _fcksavedurl="http://www.sponsorhouse.com/Members/ClayKann101/?from=1" ><img src="http://www.sponsorhouse.com/Assets/Promote/athletes/b400x65.gif" _fcksavedurl="http://www.sponsorhouse.com/Assets/Promote/athletes/b400x65.gif" alt="View Clay Kann's Profile" border="0" /></a>
Cdub89 is offline  
Old 05-27-2007, 12:14 PM   #9 (permalink)
Renowned Budgeting Master
 
Join Date: Nov 2006
Location: Uniontown, PA
Posts: 4,153
Send a message via AIM to Sora
Default Re: New build!

You are exactly right about the resolution. At 1024x968 the 8800GTS 320 will DESTROY games....like they won't even be a challenge for it lol.
__________________
E6300 w/ Arctic Freezer Pro 7 @ 3.6ghz 1.4Vcore
Antec 900 Case
EVGA 750i FTW Mobo
4x1GB of G.skill DDR2-800
2 8800GT in SLI
22" Samsung Syncmaster
1 250GB WD and 1 Seagate 7200.10 in RAID 0
Corsair 520HX 3DMark06 Score: 13900
Sora is offline  
Old 05-27-2007, 01:31 PM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 762
Send a message via AIM to Cdub89
Default Re: New build!

Quote:
Originally Posted by Sora View Post
You are exactly right about the resolution. At 1024x968 the 8800GTS 320 will DESTROY games....like they won't even be a challenge for it lol.
Thats exactly what resolution on play on now looks great to me
__________________

__________________
<a href="http://www.sponsorhouse.com/Members/ClayKann101/?from=1" _fcksavedurl="http://www.sponsorhouse.com/Members/ClayKann101/?from=1" ><img src="http://www.sponsorhouse.com/Assets/Promote/athletes/b400x65.gif" _fcksavedurl="http://www.sponsorhouse.com/Assets/Promote/athletes/b400x65.gif" alt="View Clay Kann's Profile" border="0" /></a>
Cdub89 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Checking my Build... Aynite New Systems | Building and Buying 6 06-02-2007 05:28 PM
Intel or Amd for new gaming build? Mandingo New Systems | Building and Buying 10 05-26-2007 09:42 AM
A Brand New Build! Need Help Please! khan008 New Systems | Building and Buying 42 05-23-2007 11:28 AM
cheapest gaming build siddanth3 New Systems | Building and Buying 24 05-06-2007 08:12 AM
Build Questions: veg1992 New Systems | Building and Buying 5 04-07-2007 06:13 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:22 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.