Need major geek help - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-05-2007, 08:40 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 330
Default Need major geek help

Ok guys my dad is getting extremely frustrated with his workstation. His specs are a dell precission 670 workstation with two intel Xeon 3ghz procs, irwindale architechture, and he has 6gb of ram but only 4 are accesible and windows XP 32 bit. He runs against the 2gb excel 2007 barrier when running his spreadsheets, and his operating only system only allows him to use 4gb of ram. Oh and the computer recognizes the procS as 4 individual 1.5ghz so when it runs at max it will only run at 25% and it takes 30 min to load and run some of his spreadsheets. My question is, will upgrading to 64 bit software help? and if so which should he get? Otherwise what else is there to do?
__________________

__________________
CPU: e6320 W/ Zalman CNPS9700 @ 2.8
MOBO: MSI P6N PLATINUM
RAM: 2gigs G. Skill HZs
VID: EVGA 8800 GTS 640mb @ 625/1025
CASE: NZXT ZERO
HD: WD1600YS
PS: CORSAIR 520HX
MONITOR: CHIMEI 22in
OS: VISTA HOME PREMIUM 32bit
nerdygeek is offline  
Old 09-05-2007, 08:41 PM   #2 (permalink)
MetalHead Techie
 
Join Date: Jun 2007
Location: Minnesota
Posts: 2,912
Default Re: Need major geek help

yes upgrading to 64-bit would help because he would be able to access 3 gb more RAM, and i don't know what to do about the xeons...
__________________

__________________
Proc Intel 2500k
Video XFX 6950 1Gb
Display 22'' Monitor Chemei 5ms RT, 800:1 CR
Mobo Biostar Z68A+
Mem 4 gb PNY DDR3 1600
Case afk
Sound Logitech z-5300e 5.1 + Razer Orca's + Creative Soundblaster Audigy SE
PSU Corsair 520hx
OS Windows 7 64-bit
Cooling Corsair H60 Liquid Cooling
HDD Hitachi 1Tb
Invisible is offline  
Old 09-05-2007, 09:11 PM   #3 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 1,046
Default Re: Need major geek help

Updgrade to 64 bit to utilize up to 8GB of ram on windows xp, pro 64 bit i think is up to 16gb
__________________
PINOY3000
Aluminum Unibody MacBook
Q6600 @ 3.0 GHz 333MHz x 9 Multiplier VCore: 1.3V
NVidia GeForce 8800GTS 640MB; G.Skill 6GB-HZ 1000MHz 5-5-5-15 1.9V
WD Raptor-X 150GB 10,000RPM; Seagate Barracuda 320GB 7,200RPM
ASUS P5B Deluxe Wifi Edition; Thermaltake Armor Full Tower Case
Logitech G15 Keyboard & G5 Mouse; Bose Companion 5 Speakers
Antec Quattro 850-Watt PSU; Tuniq Tower 120 HSF, Blu-Ray Drive
Gateway 22" FPD2275W LCD Display; MS Windows Vista Premium 64-Bit
Samsung 40" 1080p Full HD LCD TV (Samsung LN40A550)
pinoy3000 is offline  
Old 09-06-2007, 12:41 AM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 330
Default Re: Need major geek help

Alright 32bit can only support 2gb per process. Any help on the CPU issue?
__________________
CPU: e6320 W/ Zalman CNPS9700 @ 2.8
MOBO: MSI P6N PLATINUM
RAM: 2gigs G. Skill HZs
VID: EVGA 8800 GTS 640mb @ 625/1025
CASE: NZXT ZERO
HD: WD1600YS
PS: CORSAIR 520HX
MONITOR: CHIMEI 22in
OS: VISTA HOME PREMIUM 32bit
nerdygeek is offline  
Old 09-06-2007, 12:49 AM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 1,046
Default Re: Need major geek help

Quote:
Originally Posted by nerdygeek View Post
Alright 32bit can only support 2gb per process. Any help on the CPU issue?
So your saying the cpu goes only to 25% and not higher?

I see its a dell, not sure if you can even change anything on the bios.
__________________
PINOY3000
Aluminum Unibody MacBook
Q6600 @ 3.0 GHz 333MHz x 9 Multiplier VCore: 1.3V
NVidia GeForce 8800GTS 640MB; G.Skill 6GB-HZ 1000MHz 5-5-5-15 1.9V
WD Raptor-X 150GB 10,000RPM; Seagate Barracuda 320GB 7,200RPM
ASUS P5B Deluxe Wifi Edition; Thermaltake Armor Full Tower Case
Logitech G15 Keyboard & G5 Mouse; Bose Companion 5 Speakers
Antec Quattro 850-Watt PSU; Tuniq Tower 120 HSF, Blu-Ray Drive
Gateway 22" FPD2275W LCD Display; MS Windows Vista Premium 64-Bit
Samsung 40" 1080p Full HD LCD TV (Samsung LN40A550)
pinoy3000 is offline  
Old 09-06-2007, 01:01 AM   #6 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default Re: Need major geek help

there is a way to get past the 2gb barrier...lemme look around and i will find it. or better yet, google it...there is a file directory or something that you change....lol its a little more complicated than that and there are several steps but it didnt seem too hard...
let me know if you dont find anything.
__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Old 09-06-2007, 03:17 AM   #7 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 330
Default Re: Need major geek help

The 2gb barrier isn't the biggest deal, its getting all the cpus to run
__________________
CPU: e6320 W/ Zalman CNPS9700 @ 2.8
MOBO: MSI P6N PLATINUM
RAM: 2gigs G. Skill HZs
VID: EVGA 8800 GTS 640mb @ 625/1025
CASE: NZXT ZERO
HD: WD1600YS
PS: CORSAIR 520HX
MONITOR: CHIMEI 22in
OS: VISTA HOME PREMIUM 32bit
nerdygeek is offline  
Old 09-06-2007, 08:37 AM   #8 (permalink)
Master Techie
 
baron5's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Australia
Posts: 2,984
Default Re: Need major geek help

if they are dual core xeons, are u sure its not stating how many cores there are. eg 4x1.5GHz which would be saying there is 4 cores each running at 1.5GHz. but even so they should be a 3. you cant really change anything in the bios so i would rec. getting dell to replace since its stupid only having 32 bit.

download a program called cpu-z and take a screenie and post it up on here so we can see what going on.
__________________
<<<Please give me Rep if I have helped you<<<

I7 930 @ 4GHz : Noctua D-14
Gigabyte X58A-UD7 : Asus GTX 480
G.Skill Trident 1600MHz 6-8-7-18 : Samsung F3 1TB
OCZ Vertex 2 50GB : Silverstone RV02 Case
Silverstone Strider Plus 1Kw : Sony DRU-870s Optical
Samsung P2350 Monito
r

baron5 is offline  
Old 09-06-2007, 01:17 PM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
macdawg's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 813
Default Re: Need major geek help

as far as gaming goes, there isn't an improvement on systems with 4gb ram in windows xp 64 bit, of course I know that your not gaming though....

Vista basic or premium 64 bit editions IMO would be a good choice for you though since they do support 4 gb ram or more, and much better support for multi-core cpu's than xp.
macdawg is offline  
Old 09-06-2007, 02:54 PM   #10 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 330
Default Re: Need major geek help

He has two single core 3.06GHz with hyper-threading. That is why when he pulls up the task manager it shows four separate cores and when he runs his spreadsheets it will only use one of them therefore running at 1.5ghz and the problem is he needs processing power because he is running millions of iterations a second, and he wants it to take advantage of it.
__________________

__________________
CPU: e6320 W/ Zalman CNPS9700 @ 2.8
MOBO: MSI P6N PLATINUM
RAM: 2gigs G. Skill HZs
VID: EVGA 8800 GTS 640mb @ 625/1025
CASE: NZXT ZERO
HD: WD1600YS
PS: CORSAIR 520HX
MONITOR: CHIMEI 22in
OS: VISTA HOME PREMIUM 32bit
nerdygeek is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:38 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.