Need help picking out a cpu - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-05-2013, 02:01 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jan 2013
Location: usa
Posts: 49
Default Need help picking out a cpu

Needing a good cpu to run Battefield 3
Current system
Manufacturer-Cyberpower
Picture of mother board-http://postimage.org/image/k3c4ryfdn/db408f9b/
Processor-AMD Athlon(tm)II x4 630 2.80 GHz
RAM-4.00 GB
Power supply-Seasonic M12II 520 bronze 520W ATX12v
Graphics card-Radeon HD 7850 1GB 256-bit
operating system-windows 7 64-bit

Also my computer says i have 4GB's of ram but only 3GB's are usable so i probably need more ram, whats some good brands? Would i need to upgrade my motherboard along with a cpu upgrade?
__________________

brandon17 is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2013, 02:25 AM   #2 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,280
Default Re: Need help picking out a cpu

Your CPU is perfectly capable of running BF3 right now. Even though I can't see clearly what the model number is in that pic my guess would be you need a new board with the CPU and RAM upgrade.
__________________

__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2013, 11:53 AM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jan 2013
Location: usa
Posts: 49
Default Re: Need help picking out a cpu

Quote:
Originally Posted by PP Mguire View Post
Your CPU is perfectly capable of running BF3 right now. Even though I can't see clearly what the model number is in that pic my guess would be you need a new board with the CPU and RAM upgrade.
msi motherboard k9n6pgm2-v2(MS-7309)
brandon17 is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2013, 12:07 PM   #4 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,280
Default Re: Need help picking out a cpu

Your motherboard is capable of handling up to 95w Phenom 2 CPUs at the max. So nothing like the 965BE, and no FX CPUs either.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2013, 12:56 PM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jan 2013
Location: usa
Posts: 49
Default Re: Need help picking out a cpu

Quote:
Originally Posted by PP Mguire View Post
Your motherboard is capable of handling up to 95w Phenom 2 CPUs at the max. So nothing like the 965BE, and no FX CPUs either.
Should i upgrade my cpu or motherboard or both. Upgrading the motherboard sounds really complicated.
brandon17 is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2013, 12:59 PM   #6 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,280
Default Re: Need help picking out a cpu

If you upgrade your motherboard you will need new RAM too, and it's pointless if you don't upgrade the CPU. Why exactly do you want to upgrade these components? If it's for BF3, a GPU upgrade makes more of a difference since you already have a quad core CPU.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2013, 01:19 PM   #7 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jan 2013
Location: usa
Posts: 49
Default Re: Need help picking out a cpu

Quote:
Originally Posted by PP Mguire View Post
If you upgrade your motherboard you will need new RAM too, and it's pointless if you don't upgrade the CPU. Why exactly do you want to upgrade these components? If it's for BF3, a GPU upgrade makes more of a difference since you already have a quad core CPU.
Well i just bought this gpu i haven't installed it yet because i need a new psu do you have an idea on what kind of fps this gpu would get on bf3. Should i try and send this gpu back an get a better one? I could probably spend around $200-$300 on a gpu along with a ram upgrade.
brandon17 is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2013, 01:40 PM   #8 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,280
Default Re: Need help picking out a cpu

4GB of RAM already gets the job done easy so buying more DDR2 is a waste. If you already have the 7850 just wait and see how it fairs, because I think it'll be fine. My 5850 and 6000+ (about half the performance of what you have) did a solid 59fps average on all high in BF3 at 1080p with no AA.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2013, 01:44 PM   #9 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jan 2013
Location: usa
Posts: 49
Default Re: Need help picking out a cpu

Quote:
Originally Posted by PP Mguire View Post
4GB of RAM already gets the job done easy so buying more DDR2 is a waste. If you already have the 7850 just wait and see how it fairs, because I think it'll be fine. My 5850 and 6000+ (about half the performance of what you have) did a solid 59fps average on all high in BF3 at 1080p with no AA.
For some reason it says i have 4 GB of ram but only 3 GB's are usable
brandon17 is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2013, 01:48 PM   #10 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,280
Default Re: Need help picking out a cpu

There is a good chance the majority of that RAM is being used for the IGP. You have to look in your bios for such a setting.
__________________

__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.