My first rig.. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-08-2006, 11:12 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 23
Default My first rig..

Ok so i'm really not that tech-savvy but i've tried to do my homework and came up with this:


Case – Thermaltake SHARK VA7000BWA Black Aluminum ATX Full Tower Computer Case - $169.00

Hard Drive - Two Seagate Barracuda 7200.10 ST3320620AS (Perpendicular Recording Technology) 320GB 7200 RPM 16MB Cache SATA 3.0Gb/s Hard Drive’s - $189.98

Motherboard - eVGA 122-CK-NF68-AR Socket T (LGA 775) NVIDIA nForce 680i SLI ATX Intel Motherboard - $269.99

Video Card - eVGA GeForce 8800GTX - $659.99

Optical Drive – SONY Black 16X DVD-ROM 48X CD-ROM IDE DVD-ROM Drive Model DDU1615/B2s - $18.99

Sound Card – Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Professional Series 70SB046A00000 7.1 Channels 24-bit 192KHz PCI Interface Sound Blaster X-Fi PCI Sound Card Quick Start Leaflet Driver Disk - $145.99

Power Supply – OCZ GameXStream OCZ700GXSSLI ATX12V 700W Power Supply 100 - 240 V - $144.99

RAM – CORSAIR XMS 2GB (2 x 1GB) 184-Pin DDR SDRAM DDR 400 (PC 3200) Dual Channel Kit Desktop Memory - $299.00

Processor - Intel Core 2 Duo E6700 Conroe 2.66GHz 4M sharing L2 Cache LGA 775 Processor - $509.00


My budget is $2200-$2700 but closer to $2200 would obviously be nice. Again, I don;t know allot about this stuff so any suggestions to change any piece are appreciated and welcome. Thanks in advance, Max.
__________________

MaxXxy is offline  
Old 11-08-2006, 11:25 PM   #2 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 298
Default

If you want to go on the high-end, an NForce 680i chipset motherboard is for you.
__________________

__________________

See Wii. See Wii run. See Wii blow all the other consoles out of the water!
KBlair is offline  
Old 11-08-2006, 11:27 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 23
Default

Cool, thanks for the suggestion.
MaxXxy is offline  
Old 11-09-2006, 12:16 AM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
BennyV04988's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 1,835
Default

Nice looking setup there! I'm not sure the E6700 is quite necessary though. With that motherboard and ram, you could OC an E6300 to those speeds like cake and save $300+!!!
__________________
3DMARK VANTAGE: 11,500
GPU: MSI GTX 260 @ 650MHz/1175MHz
CPU: Intel E6750 @ 3.4GHz/1.33v/60c
HSF: Arctic Cooling Freezer 7 Pro
MOBO: MSI P6N SLI-FI 650i
RAM: G.SKILL 3x1GB DDR2 800
SND: Creative Audigy 4
SPK:Logtech X-540s
MOS: Logitech MX600 Wireless Laser
LCD: HANNS-G 28" Widescreen
BennyV04988 is offline  
Old 11-09-2006, 12:20 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 23
Default

Awsome! Thanks for the advice. As for overclocking, i'm going to have to figure out how to do that. Yes, i'm aware of it and what it does...I just don't know how to do it.
MaxXxy is offline  
Old 11-09-2006, 12:27 AM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
BennyV04988's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 1,835
Default

lol. Understandable. We all start somewhere. Just ask around and someone will surely take you under their wing with you system. It is Intel though, a company I've never had to deal with lol....
__________________
3DMARK VANTAGE: 11,500
GPU: MSI GTX 260 @ 650MHz/1175MHz
CPU: Intel E6750 @ 3.4GHz/1.33v/60c
HSF: Arctic Cooling Freezer 7 Pro
MOBO: MSI P6N SLI-FI 650i
RAM: G.SKILL 3x1GB DDR2 800
SND: Creative Audigy 4
SPK:Logtech X-540s
MOS: Logitech MX600 Wireless Laser
LCD: HANNS-G 28" Widescreen
BennyV04988 is offline  
Old 11-09-2006, 12:27 AM   #7 (permalink)

Triforcer
 
Baez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Toronto, Canada
Posts: 6,987
Default

go with the e6600. the extra 2mb cache might come in handy with that video card since its known to be pretty cpu intensive. as for the build, very nice for your first time! im impressed! r u new to computers or just building ur first?
__________________


Baez is offline  
Old 11-09-2006, 12:31 AM   #8 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 93
Default

Hey max if ya want ill show ya how to overclock at school. But dont you guys think he should get some faster ram if he want to overclock?
Crazed_climber is offline  
Old 11-09-2006, 12:37 AM   #9 (permalink)
Monster Techie
 
BennyV04988's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 1,835
Default

woah! doesn't that have to be DDR2?
__________________
3DMARK VANTAGE: 11,500
GPU: MSI GTX 260 @ 650MHz/1175MHz
CPU: Intel E6750 @ 3.4GHz/1.33v/60c
HSF: Arctic Cooling Freezer 7 Pro
MOBO: MSI P6N SLI-FI 650i
RAM: G.SKILL 3x1GB DDR2 800
SND: Creative Audigy 4
SPK:Logtech X-540s
MOS: Logitech MX600 Wireless Laser
LCD: HANNS-G 28" Widescreen
BennyV04988 is offline  
Old 11-09-2006, 12:38 AM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 23
Default

Well i'm kind of just a typical gamer, never realy took the time to underrstand the inards of a computer but I do find it extremely interesting. And thankyou

Thanks Scott, I'll see you tommorow at school then.
__________________

MaxXxy is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:51 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.