My First New Build, Feedback would be Appreciated. - Page 4 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-29-2006, 07:10 AM   #31 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 197
Default

Question : Hard Drive

Instead of purchasing one Raptor HDD which is like 72GB would it be better to use that or buy 2 7200 RPM SATA 250mb drives and run them in a RAID 0 array and get nearly double the performance of the drive.

Which is suggested to have better results?
__________________

__________________
<font face="Symbol"></font> 175 Opertan CPU
<font face="Symbol"></font> WD Raptor 150gB
<font face="Symbol"></font> WD Caviar 750gB
<font face="Symbol"></font> OCZ DDR500 Plat 2gB
<font face="Symbol"></font> DFI Lanparty nF4
<font face="Symbol"></font> eVga 7950GT KO
<font face="Symbol"></font> OCZ GamexStream 700w
<font face="Symbol"></font> Big Typhoon Cooling
KlNGPlN is offline  
Old 04-29-2006, 08:00 AM   #32 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

well the 2 drives in RAID 0 should outperform a single Raptor but there is a higher chance of failure and data loss.
__________________

Nitestick is offline  
Old 04-29-2006, 08:08 AM   #33 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 237
Default

yeh 2 in RAID.. or to be on teh safe side get a raptor but id rather have 500GB than 75GB...
Tordenskjold is offline  
Old 04-29-2006, 10:13 AM   #34 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 197
Default

Quote:
Originally posted by nitestick
well the 2 drives in RAID 0 should outperform a single Raptor but there is a higher chance of failure and data loss.

you mean theres a higher chance of failure and data lose in raid0? by the way 2x 250gb hdd in raid0 = 500gb? or 250gb?


ps. why would there be a greater chance of this, this is the first time i have heard that.
KlNGPlN is offline  
Old 04-29-2006, 10:16 AM   #35 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

in RAID 0 500gb. and there is effectively double the chance of failure when you are using RAID 0 as if either of the drives fail you lose all data in the array.
Nitestick is offline  
Old 04-29-2006, 10:23 AM   #36 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 197
Default

hm, but for storage I would use one single 320gb hdd, and for the windows and games I was thinking of using 2 hdds in raid. I dunno mayb I would get 120gb each for those. so even if I lose I only lose the part with the games (which can be replaced) and the os but the only thing was I was under the impression that in raid 120+120 would =120 because the 2 drives acted like one. that is what I thought, am I wrong?
__________________
<font face="Symbol"></font> 175 Opertan CPU
<font face="Symbol"></font> WD Raptor 150gB
<font face="Symbol"></font> WD Caviar 750gB
<font face="Symbol"></font> OCZ DDR500 Plat 2gB
<font face="Symbol"></font> DFI Lanparty nF4
<font face="Symbol"></font> eVga 7950GT KO
<font face="Symbol"></font> OCZ GamexStream 700w
<font face="Symbol"></font> Big Typhoon Cooling
KlNGPlN is offline  
Old 04-29-2006, 10:28 AM   #37 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

they do act as one but you are confusing RAID 0 with RAID 1.

http://www.acnc.com/04_01_00.html
Nitestick is offline  
Old 04-29-2006, 10:37 AM   #38 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 197
Default

ok so from what im seeing raid 0 is that it will take peices of the files and save them half on the first hdd and the other half on the second hdd, then what does raid 1 do? and whats the difference in speed ?
__________________
<font face="Symbol"></font> 175 Opertan CPU
<font face="Symbol"></font> WD Raptor 150gB
<font face="Symbol"></font> WD Caviar 750gB
<font face="Symbol"></font> OCZ DDR500 Plat 2gB
<font face="Symbol"></font> DFI Lanparty nF4
<font face="Symbol"></font> eVga 7950GT KO
<font face="Symbol"></font> OCZ GamexStream 700w
<font face="Symbol"></font> Big Typhoon Cooling
KlNGPlN is offline  
Old 04-29-2006, 10:49 AM   #39 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

RAID 1 gives no improvement in performance but it provodes redundancy. the second drive is a realtime copy of the first so if the first fails it has a complete backup
Nitestick is offline  
Old 04-29-2006, 11:07 AM   #40 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 197
Default

lol, wait you jus said if one fails, the only data gets lost as well, so how can one be the backup of the other?
__________________

__________________
<font face="Symbol"></font> 175 Opertan CPU
<font face="Symbol"></font> WD Raptor 150gB
<font face="Symbol"></font> WD Caviar 750gB
<font face="Symbol"></font> OCZ DDR500 Plat 2gB
<font face="Symbol"></font> DFI Lanparty nF4
<font face="Symbol"></font> eVga 7950GT KO
<font face="Symbol"></font> OCZ GamexStream 700w
<font face="Symbol"></font> Big Typhoon Cooling
KlNGPlN is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.