MY First Build - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-22-2014, 10:04 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2014
Location: California
Posts: 6
Default MY First Build

So this is my first computer build ever. I am currently in school for engineering and just got into computer gaming and my wife, her desktop she built was three years old so i thought I should build my own. lol. Anyways this is my spec:

Case: Cooler Master Storm Trooper
Motherboard: Asus Sabertooth 990fx R2
CPU: AMD fx8320 Black Edition 3.5ghz 8core processor
CPU FAN: Corsair H80i watercooler
GPU: 2x PNY GTX-460 superclocked edition (SLI)
PSU: Laser 1000watts
RAM: 16g Corsair Vengence
Fans: 2-LED 120mm (Front)/ 1-140mm(Side)/ 2-120mm(Radiator)/ 1-200mm(TOP exhaust)
1tb HHD for Storage
50gig SSD for OS
Nzxt Fan Controller
Custom LED light
PS3 controller (Still not used to using keyboard for Assasins Creed 4)
R.A.T. 9 Gaming mouse
Razer Gaming Keyboard
2 Monitors (one touch screen and one just regular LED monitor)

Well I did my best and stayed within my budget on my very first build. Later on I will upgrade both of my GPU but didn't want to spend too much money on them. (A couple of months I will do it). Hope you guys like it!


(In the beginning i was using my wife internals so i can build slowly but then somehow I accidentally messed up the CPU so i just went ahead and did a full build)

New Build with the specs mentioned above:












__________________

Asianinja11 is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2014, 03:15 PM   #2 (permalink)
True Techie
 
bigdog33's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Minnesota
Posts: 184
Default Re: MY First Build

Not bad... if its for gaming then 16 gb ram not needed, 8gb is plenty... 1000 watts lazer? Hope it stays alive for you as can pick better brand and 1000 watts is way overkill. But in the picture it shows 600 watts? Depending on how much u would save on ram and psu, can get a decent graphics card... other than that not bad at all.
__________________

bigdog33 is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2014, 03:31 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2014
Location: California
Posts: 6
Default Re: MY First Build

Quote:
Originally Posted by bigdog33 View Post
Not bad... if its for gaming then 16 gb ram not needed, 8gb is plenty... 1000 watts lazer? Hope it stays alive for you as can pick better brand and 1000 watts is way overkill. But in the picture it shows 600 watts? Depending on how much u would save on ram and psu, can get a decent graphics card... other than that not bad at all.
The 600 watt is my old ocx one, it was for testing purposes. lol I do alot of 3d work on CAD and Solid Works so I will probably upgrade to 32gig later on. The graphics card was cheap cheap and also the psu. The RAM is important to what I do and is not a question, the graphics card is too but i can wait acouple of months till i get the GTX780 4gig SLI ones. lol but i wanted to get most out of my money currently.
Asianinja11 is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2014, 03:39 PM   #4 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,277
Default Re: MY First Build

I'll have to nitpick on the PSU too. Never go cheap on the PSU, ever. A quality 750w would have been MUCH better otherwise decent rig overall.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2014, 03:58 PM   #5 (permalink)
True Techie
 
bigdog33's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Minnesota
Posts: 184
Default Re: MY First Build

Ah ok makes sense for 16gb ram, but yes please change the psu and go for seasonic or corsair at least 700, 750 watts otherwise ur psu can ruin everything in the computer.
bigdog33 is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2014, 01:04 AM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2014
Location: California
Posts: 6
Default Re: MY First Build

Quote:
Originally Posted by bigdog33 View Post
Ah ok makes sense for 16gb ram, but yes please change the psu and go for seasonic or corsair at least 700, 750 watts otherwise ur psu can ruin everything in the computer.
yea im thinking of changing it.
Asianinja11 is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2014, 04:00 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2013
Location: United States
Posts: 5
Default Re: MY First Build

Wow its amazing!
robert key is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2014, 08:18 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2014
Location: California
Posts: 6
Default Re: MY First Build

Quote:
Originally Posted by robert key View Post
Wow its amazing!
Thank you. lol my next build will be for my wife desktop so i will post my step by step journey on that this time.
Asianinja11 is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2014, 08:20 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2014
Location: California
Posts: 6
Default Re: MY First Build

I have also upgraded my GPU to the GTX780TI and Ram to two 8 gb so later on i can just pop in two more to get to 32gb. Lastly I have upgraded the PSU to the Corsair 1000watt,
__________________

Asianinja11 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:57 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.