Memory Misconception - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-25-2006, 03:58 PM   #1 (permalink)
Monster Techie
 
TheOtis's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Planet Earth.
Posts: 1,274
Send a message via AIM to TheOtis
Default Memory Misconception

I've noticed this often so I decided i'd make a post about it. Not a big deal by any means, just something I thought should be cleared up. Just use basic math folks.

If you buy two sticks of 512's how would you come to the conclusion that 512+512= 1,000?



1 gig does NOT equal 1,000 MB's

1 gig DOES equal 1,024 MB's

1.5 gigs does NOT equal 1,500 MB's

1.5 gigs DOES equal 1,536

2 gigs does NOT equal 2,000MB's

2 gigs DOES equal 2,048 MB's

And so on and so on......
__________________

__________________
Back on being mobile - ASUS G551- 15.3" 1080p - Core i7 4710HQ - GTX 860M - 16GB DDR3 1600 - 512GB Samsung 850 Pro - Steam ID: TheOtis
TheOtis is offline  
Old 04-25-2006, 04:07 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 738
Default

Your point?
__________________

__________________
AMD Athlon 64 3500+ @2.6 ghz
Arctic Cooling Freezer 64 Pro
2gb Corsair XMS DDR400 RAM
ATI Radeon x1950xt
MSI RD480 Neo2 Crossfire Mobo
Western Digital 160gb SATA HDD
Fortron 450 watt PSU
KINGWIN SK-523BKP Case
Logitech MX518 Gaming Mouse
NeedAcpu is offline  
Old 04-25-2006, 05:12 PM   #3 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 319
Send a message via AIM to evelmunkey
Default

I hate when I waste time reading stupid stuff. Most people know that and it doesnt really matter anyway, which is why everyone rounds.
__________________
evelmunkey is offline  
Old 04-25-2006, 05:20 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
Waphlez's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Ohio, United States
Posts: 1,976
Default

Because Giga is used as a unit for 1,000,000,000 almost everyother place except computers. In true basic math 1 giga = 1000 megas.

1,000,000,000 bytes would = 1 gigabyte if they followed the international standard.

So obviously 512MB + 512MB should equal 1.024GB.

Giga doesn't mean 1,024,000,000; but it does when it comes to comptuers.

This is also why HDD companies mark their hard drives using traditional standards and 1 gigabyte = 1000 megabytes, but when you look at the size through windows it looks smaller.

I can see your point that people should think that 512 + 512 should equal 1024, but who gives a f@ck honestly? I don't see a big deal that someone would need to know that 1 gig in a computer means 1024 in megabytes, the only time it would matter is in hard drives but they already put it into true math. I guess we're too lazy to say 1.024GB.
Waphlez is offline  
Old 04-25-2006, 06:40 PM   #5 (permalink)
Banned
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 640
Default

Quote:
Originally posted by NeedAcpu
Your point?
Green Radience is offline  
Old 04-25-2006, 06:41 PM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
PZEROFGH's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 7,553
Send a message via AIM to PZEROFGH
Default

W-T-F? Obviously we can add if your from around here...
__________________
Hmmm?
AIM/Xfire - pzerofgh
PZEROFGH is offline  
Old 04-25-2006, 06:46 PM   #7 (permalink)
Banned
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 2,130
Default

wow, this helped me a lot, i was so confused when i was asking on building a computer, EVERYONE said get 2048MB of ram. i was like wat? but then it turns out it was just 2GBs, that was a close one, thank Otis.

*sarcasm*
john3 is offline  
Old 04-25-2006, 07:35 PM   #8 (permalink)
Monster Techie
 
TheOtis's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Planet Earth.
Posts: 1,274
Send a message via AIM to TheOtis
Default

Cool *******s. Did i aim that directly and you smartasses? No.

It was from me reading threds and seeing people say that.

Did you need to respond in sarcastic ways? No.

It was for a good amount of people i've read from threds and it bugged me so I decided to make a post about it, deal with it.

And evel monkey, did it sound stupid to me? Obviously not, go **** yourself.


EDIT: My intention for this was for people that honetly didn't know.

EDIT: I now feel like a completle **** for my response, my apologies haha.
__________________
Back on being mobile - ASUS G551- 15.3" 1080p - Core i7 4710HQ - GTX 860M - 16GB DDR3 1600 - 512GB Samsung 850 Pro - Steam ID: TheOtis
TheOtis is offline  
Old 04-25-2006, 07:39 PM   #9 (permalink)
Master Techie
 
aliasaid's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 2,400
Default

gentlemen, please.
__________________
"Is virtue a thing remote? I wish to be virtuous, and lo! Virtue is at hand." -Confucius
aliasaid is offline  
Old 04-25-2006, 08:27 PM   #10 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 319
Send a message via AIM to evelmunkey
Default

I love you OTIS...dont be mean. I was just saying most people that round know how it works, its just easier to round.
__________________

__________________
evelmunkey is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.