Kinda Confused... - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-23-2007, 02:14 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2007
Posts: 75
Default Kinda Confused...

I happened to venture on to this site and was reading a certain artical thanks to Sora's post earlier...

System Builder Marathon: Day 4 | Tom's Hardware

pretty much they take 3 systems of different ranges: a low cost performnace system, mid-range one, and a dream machine.

And of course the mid-range and dream machine proved well during test. But then they made an interesting match up. In which I was kind of confused of the outcome.

Budget Gamer's Special Component Costs
CPU Athlon X2 3800+ AM2 $82
CPU Cooler AMD Boxed Cooler 0
Motherboard MSI K9N4 Ultra-F $59
RAM Wintec AMPO PC2-6400 1GB $70
Graphics GeForce 8800 GTX $540
Hard Drive Samsung HD160JJ - P80SD $51
Sound Onboard Audio 0
Case Coolermaster Centurion 5 $50
Power AeroCool ZERODBA-S620 $125
DVD-RW Sony NEC Optiarc Black AD-7170S-0B 18X SATA

vs

Mid-Priced PC Component Costs
CPU Core 2 Duo E6600 $230
CPU Cooler Cooler Master Hyper TX $30
Motherboard MSI P965 Platinum $135
RAM Patriot eXtreme Performance PDC22G6400LLK $160
Graphics EVGA GeForce 8800GTS PN: 320-P2-N811-AR $280
Hard Drive Western Digital Caviar RE2 WD5000YS $160
Sound Onboard Audio 0
Case SILVERSTONE TEMJIN SST-TJ02SW $100
Power AeroCool ZERODBA-S620 $125
DVD-RW Sony NEC Optiarc Black AD-7170S-0B 18X SATA

the only key notable difference is the video card...

And with all the test it shows that in higher resolutions.. that the budget pc performs a whole lot better than the midrange one.

I know in the article it says its not really a build to recommend, but for the preference of gaming... wouldn't this build make suitable sense?

I don't know..I maybe wrong.. I'm not all that knowledgable and techincal as you guys and perhaps I'm just reading them wrong and just seeing numbers. But if thats the case, then just a few posts to clear things up would be much appreciative.

The only reason why i'm curious about this is because i'm still researching more on building a new rig of my own hehehehe.

Thanks!
__________________

zetahammy is offline  
Old 05-23-2007, 03:25 AM   #2 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 174
Send a message via AIM to Okitasoshi
Default Re: Kinda Confused...

if you get the 3800+ 65nm processor, you can overclock to good speeds to keep pace with a stock E6600. In which case even at lower resolutions or apps besides games you'll get ~same results.

If I had the money right now I'd get the 8800GTX with the low end stuff, except maybe G.skill 2GB RAM.
__________________

Okitasoshi is offline  
Old 05-23-2007, 04:20 AM   #3 (permalink)
Patron
 
saltynay's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: West Coast, Singapore
Posts: 5,149
Default Re: Kinda Confused...

in gaming it has the edge because of the 8800GTX the ram will limit it slightly but with the onboard ram on the graphics card it wouldn't have a huge effect just not receiving the full potential. Are the monitors used the same as the lower the resolution the less demand it puts on the card so you can get insanely high fps but have rubbish picture quality
__________________
saltynay is offline  
Old 05-23-2007, 07:41 AM   #4 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 52
Default Re: Kinda Confused...

i think the the 6600 processor one would be better even with the lower graphics. I mean 1 GB or ram under an 8800 gtx?

It seems they went with the powerfulest graphix and stuck a cheap proc, ram, etc on it. It might be feasable if u went using a 6000 series or 7000 series graphics for about 150 bucks or so. Cause the 8000 series has dx10 which xp only goes up to 9. And running vista on the thing will leave about 250 mb room for gaming under basic version and about -100 for aero ( which uses up 1.1 GB easily if more than 3 windows are running )
antialias1337 is offline  
Old 05-23-2007, 08:05 AM   #5 (permalink)
Patron
 
saltynay's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: West Coast, Singapore
Posts: 5,149
Default Re: Kinda Confused...

Quote:
Originally Posted by antialias1337 View Post
i think the the 6600 processor one would be better even with the lower graphics. I mean 1 GB or ram under an 8800 gtx?

It seems they went with the powerfulest graphix and stuck a cheap proc, ram, etc on it. It might be feasable if u went using a 6000 series or 7000 series graphics for about 150 bucks or so. Cause the 8000 series has dx10 which xp only goes up to 9. And running vista on the thing will leave about 250 mb room for gaming under basic version and about -100 for aero ( which uses up 1.1 GB easily if more than 3 windows are running )
number 1. DX10 games aren't even out yet
number 2. Vista uses up approx 40% of ram not a full gb the visuals aren't that revolutionary my laptop has had 3d effective desktop for a year and it only has 512mb of ram and having multiple windows open is only marginal as generally your only look at one window at a time.
__________________
saltynay is offline  
Old 05-23-2007, 08:20 AM   #6 (permalink)
Master Techie
 
baron5's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Australia
Posts: 2,984
Default Re: Kinda Confused...

i agreee with salty nay. but still i cant see how the budget beat the mid range. wouldnt the 1gb ram really limit some games. thats if they are running on high visuals
__________________
<<<Please give me Rep if I have helped you<<<

I7 930 @ 4GHz : Noctua D-14
Gigabyte X58A-UD7 : Asus GTX 480
G.Skill Trident 1600MHz 6-8-7-18 : Samsung F3 1TB
OCZ Vertex 2 50GB : Silverstone RV02 Case
Silverstone Strider Plus 1Kw : Sony DRU-870s Optical
Samsung P2350 Monito
r

baron5 is offline  
Old 05-23-2007, 08:27 AM   #7 (permalink)
Patron
 
saltynay's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: West Coast, Singapore
Posts: 5,149
Default Re: Kinda Confused...

Quote:
Originally Posted by baron5 View Post
i agreee with salty nay. but still i cant see how the budget beat the mid range. wouldnt the 1gb ram really limit some games. thats if they are running on high visuals
the better graphics card would compensate so yes you wouldn't have the greatest performance in load times but when actually playing it would be marginal but if you had instead thrown in a 8800gts 320mb there would of been no contest
__________________
saltynay is offline  
Old 05-23-2007, 08:31 AM   #8 (permalink)
Master Techie
 
baron5's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Australia
Posts: 2,984
Default Re: Kinda Confused...

oh ok. so the ram wouldnt have that much effect during gameplay
__________________
<<<Please give me Rep if I have helped you<<<

I7 930 @ 4GHz : Noctua D-14
Gigabyte X58A-UD7 : Asus GTX 480
G.Skill Trident 1600MHz 6-8-7-18 : Samsung F3 1TB
OCZ Vertex 2 50GB : Silverstone RV02 Case
Silverstone Strider Plus 1Kw : Sony DRU-870s Optical
Samsung P2350 Monito
r

baron5 is offline  
Old 05-23-2007, 08:51 AM   #9 (permalink)
Patron
 
saltynay's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: West Coast, Singapore
Posts: 5,149
Default Re: Kinda Confused...

it would have a marginal effect simply because this is such an extreme set of circumstances the 8800gtx plus the ram would be like having one 512mb of ddr4 ram and 1gb of ddr2 so the onboard graphics ram would boost the performance in fast paced game play overall the system would be slower though
__________________
saltynay is offline  
Old 05-23-2007, 09:03 AM   #10 (permalink)
Master Techie
 
baron5's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Australia
Posts: 2,984
Default Re: Kinda Confused...

oh ok. still i would rather have mid range for myself
__________________

__________________
<<<Please give me Rep if I have helped you<<<

I7 930 @ 4GHz : Noctua D-14
Gigabyte X58A-UD7 : Asus GTX 480
G.Skill Trident 1600MHz 6-8-7-18 : Samsung F3 1TB
OCZ Vertex 2 50GB : Silverstone RV02 Case
Silverstone Strider Plus 1Kw : Sony DRU-870s Optical
Samsung P2350 Monito
r

baron5 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Almost, sorta, kinda, finalising build! small256 New Systems | Building and Buying 19 04-25-2007 02:30 PM
Computer kinda locks up craig helm Hardware Repairs and Troubleshooting 4 04-25-2007 10:06 AM
c: question .. kinda urgent! shields Microsoft Windows and Software 16 04-09-2007 09:28 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:06 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.