Just Finished Building New Computer... And It Won't Work - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-06-2007, 04:00 AM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 175
Default Just Finished Building New Computer... And It Won't Work

Hey,

I just finished installing a Q6600, Gigabyte P35-DS4 and 2 gb of DDR2 800 MHz Geil RAM in my system. I tried starting it up and it worked but without anything coming up on the monitor. I then realised I had forgotten to plug in the 4 pin ATX connector (not molex the square one) to the motherboard. Now that I have connected this the computer will begin to start but then turn off after about 5 seconds without anything coming up on screen at all. I think this may be because my power supply is unable to supply the power needed. it is a 550 Watt Antec True Power 2.0. I have no idea what to do.... PLEASE HELP!!!!

Thanks in advance,
__________________

Raziel-Zero is offline  
Old 10-06-2007, 04:03 AM   #2 (permalink)
Super Techie
 
Poemaster's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 284
Default Re: Just Finished Building New Computer... And It Won't Work

What kind of graphics card etc. your PSU sounds fine, when you say 4 pin atx your refering to your CPU's 12v correct? if nothing is showing up on screen check your internal wiring
__________________

Poemaster is offline  
Old 10-06-2007, 04:05 AM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 175
Default Re: Just Finished Building New Computer... And It Won't Work

I have a 7900 GTX. I doubt its the internal wiring as everything starts up minus any display on screen untill I plug in the 12V ATX connection. However I will take a look at it and make sure. Any other ideas?
Raziel-Zero is offline  
Old 10-06-2007, 04:12 AM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 242
Default Re: Just Finished Building New Computer... And It Won't Work

check to see if your heatsink is installed correctly. if it's not, your CPU might get too hot and it will shut down to prevent damage.
Sirius_GTO is offline  
Old 10-06-2007, 04:14 AM   #5 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 175
Default Re: Just Finished Building New Computer... And It Won't Work

I'll give it a go but the computer shuts down very very fast like after 5 seconds I don't think the CPU would have adequate time to heat up to a critical temperature...
Raziel-Zero is offline  
Old 10-06-2007, 04:23 AM   #6 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 175
Default Re: Just Finished Building New Computer... And It Won't Work

I just tried disconnecting the Hard Drive, CD Drive and left only 1 stick of RAM in the system and it worked. This is great but I have no idea what to do now....
Raziel-Zero is offline  
Old 10-06-2007, 04:26 AM   #7 (permalink)
M.C. Etcher
 
Grievearz's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Gainesville FL
Posts: 321
Send a message via AIM to Grievearz
Default Re: Just Finished Building New Computer... And It Won't Work

Put everything back together, unplug the computer and hit the power button to clear any charge. Wait about 10 seconds, plug it in and wait 15-30 seconds and turn it back on. It worked for me when I was having a similar problem.
__________________


Maybe I'm a Lion...
Grievearz is offline  
Old 10-06-2007, 04:48 AM   #8 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 175
Default Re: Just Finished Building New Computer... And It Won't Work

Didn't work ><. I have connected everything except the second stick of RAM now and get to the windows installation (my keyboard and mouse aren't working I don't think). However, it turns off during windows installation at various points each time. ARGHH!!!!!
Raziel-Zero is offline  
Old 10-06-2007, 05:03 AM   #9 (permalink)
Everything to Nothing
 
Nick's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Wales
Posts: 4,053
Send a message via MSN to Nick
Default Re: Just Finished Building New Computer... And It Won't Work

The mobo could be slightly ****ed, or its the PSU, hunt around ur house for one or buy a cheapo one, if the cheapo one works then replace your current one
Nick is offline  
Old 10-06-2007, 05:12 AM   #10 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Feb 2007
Location: Yorkshire, UK
Posts: 1,693
Send a message via MSN to Vaanish
Default Re: Just Finished Building New Computer... And It Won't Work

Quote:
Originally Posted by Raziel-Zero View Post
Didn't work ><. I have connected everything except the second stick of RAM now and get to the windows installation (my keyboard and mouse aren't working I don't think). However, it turns off during windows installation at various points each time. ARGHH!!!!!
The only thing I can think:

If using a PS/2 Kb and mouse, use USB, and vice versa.
__________________

Vaanish is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:49 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.