Just finished building, getting no monitor output. - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-10-2009, 09:52 PM   #11 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 54
Default Re: Just finished building, getting no monitor output.

Yep, I tried the GPU with no success.

I just checked my mobo's box, and all I have left over is a "Shadow Card" (no idea what that is, looks like a stick of RAM) and an IDE Cable (which shouldn't be needed, as I'm using SATA on my drive).
__________________

mliraved is offline  
Old 04-10-2009, 10:29 PM   #12 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Oct 2008
Location: Missouri
Posts: 1,534
Default Re: Just finished building, getting no monitor output.

Quote:
Originally Posted by mliraved View Post
Yep, I tried the GPU with no success.

I just checked my mobo's box, and all I have left over is a "Shadow Card" (no idea what that is, looks like a stick of RAM) and an IDE Cable (which shouldn't be needed, as I'm using SATA on my drive).
What motherboard are you using?
__________________

95BlackGA is offline  
Old 04-10-2009, 11:58 PM   #13 (permalink)
Super Techie
 
Pyrothrillah's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: South of you
Posts: 464
Default Re: Just finished building, getting no monitor output.

Quote:
Originally Posted by philbar71 View Post
also, i forgot, look in your bios and make sure that the onboard GPU is enabled and the output is to the HDMI as opposed to VGA or DVI
Almost fell out my chair.
__________________
Follow My Twitch Stream
Buy Discounted PC Games and more!
Free Amazon Prime 30-Day Trial

New build as of 3/5/2014
--------------------------
Intel Core i7-4930K Ivy Bridge-E 3.4GHz
EVGA GeForce GTX 780 Ti
Corsair h100i Liquid CPU Cooler
G.SKILL RipJaws 16GB (2 x 8GB) DDR3 1600
ASUS Sabertooth X79 LGA 2011
Corsair 540 Case
Corsair AX850 Professional Series Modular PSU
Microsoft Windows 7 Home Premium SP1 64-bit for System Builders


<---- If you feel sorry for me, or either I helped you - throw me some rep :D
Pyrothrillah is offline  
Old 04-11-2009, 12:19 AM   #14 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 54
Default Re: Just finished building, getting no monitor output.

Quote:
Originally Posted by 95BlackGA View Post
What motherboard are you using?
I'm using a BIOSTAR 790GX AM2+.

So, update: I got a DVI to HDMI converter from my friend, booted up the PC, nothing on my screen (just black). I removed the video card entirely, still no luck. I've attempted to boot with one stick of RAM, no luck. At this point, I don't know how I can further simplify the system. I'm thinking something might have gone bad, but everything is new and lit up and whirring so I'd like to think it's something I've done wrong.

Edit: What should I expect to see once it works? My manual says to press F12 to access BIOS, and I am doing that (repeatedly), but maybe the black screen is somehow normal? I've never built a PC from scratch before...
mliraved is offline  
Old 04-11-2009, 09:56 AM   #15 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Oct 2008
Location: Missouri
Posts: 1,534
Default Re: Just finished building, getting no monitor output.

Quote:
Originally Posted by mliraved View Post
I'm using a BIOSTAR 790GX AM2+.

So, update: I got a DVI to HDMI converter from my friend, booted up the PC, nothing on my screen (just black). I removed the video card entirely, still no luck. I've attempted to boot with one stick of RAM, no luck. At this point, I don't know how I can further simplify the system. I'm thinking something might have gone bad, but everything is new and lit up and whirring so I'd like to think it's something I've done wrong.

Edit: What should I expect to see once it works? My manual says to press F12 to access BIOS, and I am doing that (repeatedly), but maybe the black screen is somehow normal? I've never built a PC from scratch before...
Is there anyway you can hook up your television via VGA connection? I know on my t.v., I can't boot with HDMI, because the 'resolution is not supported.' Exacty which board do you have, as there are several different versions of the Biostar 790GX. Also, I don't know if this has been asked, but have you checked the motherboard (while booting), to see if the onboard LEDs are on, off or on/off at the same time?
95BlackGA is offline  
Old 04-11-2009, 10:03 AM   #16 (permalink)
Patron
 
saltynay's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: West Coast, Singapore
Posts: 5,149
Default Re: Just finished building, getting no monitor output.

When it boots up you should expect to see an image for approx 5 seconds saying something along the bottom like press F12 to enter bios or setup. Then when you try and enter the bios you will see it come up in textual form all the hardware you have in there listed. Then come up with a menu system which is the bios. My guess is you may have a faulty onboard gpu which really sucks especially as its your first build! Hope this experience won't put you off normally after your first time you will be able to put it all together and installing windows in under 30 minutes, its just sometimes you get a dead on arrival item which are very annoying.
__________________

__________________
saltynay is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
just finished first build... very happy. temp questions wizzardxexe System Upgrades 2 02-10-2009 08:57 PM
Is Apple Building a Search Engine? Osiris Apple and Mac 0 11-14-2008 12:25 PM
Just Finished Building New Computer... And It Won't Work Raziel-Zero New Systems | Building and Buying 15 10-06-2007 11:39 AM
finished building, now what? funkywaggnelz New Systems | Building and Buying 24 06-15-2007 06:12 PM
A Computer Building Guide.....by Elbatrop1 Elbatrop1 System Upgrades 31 04-07-2007 08:26 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:52 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.