Just built first PC - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-10-2008, 08:04 PM   #11 (permalink)
Renowned Budgeting Master
 
Join Date: Nov 2006
Location: Uniontown, PA
Posts: 4,153
Send a message via AIM to Sora
Default Re: Just built first PC

Actually in theory you want the ram as fast as it can be in comparison to the CPU. The best would be a 2:1 RAM : FSB ratio however thats quite hard to do. Most people keep it 1:1 becuase it's easiest to work with.
__________________

__________________
E6300 w/ Arctic Freezer Pro 7 @ 3.6ghz 1.4Vcore
Antec 900 Case
EVGA 750i FTW Mobo
4x1GB of G.skill DDR2-800
2 8800GT in SLI
22" Samsung Syncmaster
1 250GB WD and 1 Seagate 7200.10 in RAID 0
Corsair 520HX 3DMark06 Score: 13900
Sora is offline  
Old 05-10-2008, 09:39 PM   #12 (permalink)
Monster Techie
 
Pinscher's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: USA
Posts: 1,541
Default Re: Just built first PC

I stand corrected

Why does faster RAM help with overclocking? I never really knew the answer to that and you're probably one of the best people around here to ask.
__________________

__________________
Pinscher is offline  
Old 05-10-2008, 10:33 PM   #13 (permalink)
Monster Techie
 
Prototype's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Katy, Texas
Posts: 1,276
Default Re: Just built first PC

my guess is less stress for the cpu dont know
__________________
Project [PROTOTYPE] | Intel Core i7 Bloomfield
i7 920 4.4GHz | XFX 5870 Crossfire 900/1300 Mhz | EVGA E760 Classified | Windows 7 Ultimate | Logitech G5 | Logitech G15 | Silverstone Raven RV02 | Corsair 850HX
WD 640GB Black | WD 320GB External | Megahalems | G.Skill 6GB 1866 9-9-9-21

http://www.techist.com/pc/f10/project-prototype-218619/
Tech-Forums 1st 30K 3DMARK06

Intel Core i5 Lynnfield (Completed)
Prototype is offline  
Old 05-10-2008, 11:17 PM   #14 (permalink)
Ultra Techie
 
DawnOfDoom's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: North Carolina
Posts: 998
Send a message via MSN to DawnOfDoom Send a message via Yahoo to DawnOfDoom
Default Re: Just built first PC

i think that the faster your ram is the faster your CPU can send it data and it can store it and communicate and send it back.

i guess thats what it does. if your ram is fast then things get to it faster and they get out of the CPU faster and the CPU probably can access the data faster.

Tats just my guess.
__________________
Quote:
Originally Posted by Oreo View Post
That was an epic forum speech, Doom is tech-forums very own Martin Luther King.
Don't Tell any one but I know who Crunch is...

I Do accept support requests via PM, MSN, and e-mail

If I have been helpful to you in any way please click the scale under my name
DawnOfDoom is offline  
Old 05-10-2008, 11:28 PM   #15 (permalink)
Renowned Budgeting Master
 
Join Date: Nov 2006
Location: Uniontown, PA
Posts: 4,153
Send a message via AIM to Sora
Default Re: Just built first PC

Even I am not exactly sure however all the tests I have seen had shown minimal but yes a an improvement with a 2 : 1 ratio.
__________________
E6300 w/ Arctic Freezer Pro 7 @ 3.6ghz 1.4Vcore
Antec 900 Case
EVGA 750i FTW Mobo
4x1GB of G.skill DDR2-800
2 8800GT in SLI
22" Samsung Syncmaster
1 250GB WD and 1 Seagate 7200.10 in RAID 0
Corsair 520HX 3DMark06 Score: 13900
Sora is offline  
Old 05-10-2008, 11:37 PM   #16 (permalink)
Lord Techie
 
Luke's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Fonthill, Ontario, Canada
Posts: 5,601
Send a message via AIM to Luke Send a message via MSN to Luke
Default Re: Just built first PC

not really sure on this concept.

Well the faster your ram the faster it sends information to the cpu...I'm not sure why that would help in ocing though.
__________________

__________________
3770K @ 4.7 Ghz H100 Water Cooled | GTX 970 MSI Gold Edition SLI
32GB G.Skill RipJaws (Rendering/ Virtualization) | Corsair 650D | CORSAIR RM1000W w/ White Cable KIt
Samsung 850 Pro 256 GB SSD Boot | OCZ Vertex 3 240GB SSD Secondary | WD Black 1 TB | WD Green 3 TB
Server: Core i7 920 | 8GB RAM | Intel 240gb 730 SSD Boot | 3 x 2TB WD RED | Fractal R4
Luke is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Built in microphone-I can't find it dannyual767 Hardware Repairs and Troubleshooting 0 01-26-2008 01:58 PM
Built a new computer...NO POWER!!! HELP!!! imconfused System Upgrades 33 11-26-2007 08:32 PM
Just Built new PC, need a quick answer please! rgoldberg1 New Systems | Building and Buying 8 11-12-2007 12:14 AM
Headphones built in 5.1 Krustis Computer Audio and Multimedia 4 05-31-2007 03:58 AM
Built new pc, wont boot what to do? firespawn Hardware Repairs and Troubleshooting 4 05-05-2007 09:50 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.