Issues on building my first rig - help please D: - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-29-2010, 08:33 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2010
Location: Southport, England.
Posts: 24
Angry Issues on building my first rig - help please D:

Hi,
I am a complete noob to building computers and ive bought all the parts which i was told would be fine by a more experience friend. The problem i have is that i have been able to install the processor on the motherboard but when its put in the case ive got it seems to fill the whole thing even though it is an ATX case and an ATX motherboard. The other problem is that the graphics card i have purchased DOES NOT fit. I am rather confused to this matter and any help would be appreciated. Spec below:

Motherboard: Asus M4A77TD PRO
Processor: AMD Athlon II X4 640 Socket AM3 Quad Core Processor
Memory: 4Gb (2X2Gb) Dual Channel DDR3 1333Mhz Memory - Vdata (doesnt seem to fit?????)
HDD: 500Gb Samsung Spinpoint F2 5400rpm S-ATAII 300 Hard Drive
PSU: 900W Silent ATX PSU
Graphics: 1024Mb nVidia GeForce GT 240 PCI-Express VGA Card (seems far to big and doesnt even come near to fitting)
AND my case is a Raidmax Tornado ATX....

Do i need to buy a different case or i bought something wrong here? :S CONFUSED!!!!!!!
Any help would be thanked
__________________

gaming dan is offline  
Old 10-29-2010, 08:50 PM   #2 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Nov 2009
Location: Where you keep your poptarts
Posts: 136
Default Re: Issues on building my first rig - help please D:

The case sounds like its fine, You dont need monstrous amounts of room. Are your sure your putting the PGU into the right PCI slot? Also you are a computer person if you attempt to build your own, try to capitalize the I's...It really helps with how people look at you. Im 13 and because I try to use proper grammar people most likely think that Im older then I really am =).
__________________

KoF Ripsaw is offline  
Old 10-29-2010, 09:04 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2010
Location: Southport, England.
Posts: 24
Default Re: Issues on building my first rig - help please D:

Hey thanks. Yea im sure it is the right slot as its PCI-Express. The slots on the board dont seem to line up with the slots on the case though... the actual card wont even slot in because the metal part which goes to the rear of the case touches the motherboard... :S
gaming dan is offline  
Old 10-29-2010, 10:39 PM   #4 (permalink)
Master Techie
 
Sean W.'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Claremont CA.
Posts: 2,095
Default Re: Issues on building my first rig - help please D:

you can buy a different case or mod the one you have to make it work... a dremel tool and about 30 minutes and that'll just about do it
__________________
Modded Raidmax Hyperion Case
MSI Z97M Gaming
4770K
16gigs Corsair Vengeance 1866mhz
SLI GTX 980s
Samsung 830 Series 128gig SSD
EVGA G2 850W power supply
2x Alphacool ST30 240mm, 1x Alphacool ST30 120mm, swiftech Micro res, Enzotech Rev A. CPU water block, Full Coverage EKWB GPU blocks, modded Vari MCP655 pump
LG 34UM95 21:9 Ultrawide 3440x1440 monitor
Sean W. is offline  
Old 10-29-2010, 10:43 PM   #5 (permalink)
Intelligent Metalhead
 
redfish's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: North Shore Massachusetts
Posts: 345
Default Re: Issues on building my first rig - help please D:

1st off, make sure that you're plugging it into the uppermost PCI-E x16 slot unless directed otherwise by the mobo manual. If you've made certain that you have done so, then try lining up the graphics card with the back slots one lower than before. Try putting the card in by aligning it with the case, rather than with the slot. This may help prevent the card from making contact with the motherboard. If the card touches the motherboard even when snug against the back of the case, it's fine so long as it fits. If it doesn't fit, make sure you're used the right mounting holes for the mobo. That's all that I can think of.
If you've already checked all these things, then yeah, go with the dremel.
__________________
AMD FX-8350 Black Edition
ATI Radeon R9 280 x2 Crossfire
ASUS Sabertooth 990FX
Corsair Vengeance 1866MHz 2x8GB
EVGA Supernova 850 G2
Corsair H80i
Cooler Master HAF 932

redfish is offline  
Old 10-30-2010, 08:00 AM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2010
Location: Southport, England.
Posts: 24
Default Re: Issues on building my first rig - help please D:

Thanks for the help guys. Ive managed to put it in now, i wasnt fitting it correctly D:
gaming dan is offline  
Old 10-30-2010, 12:29 PM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Nov 2009
Location: Where you keep your poptarts
Posts: 136
Default Re: Issues on building my first rig - help please D:

Lol, Glad to hear =). Just remember to try to capitalize those "I"s.
KoF Ripsaw is offline  
Old 10-30-2010, 01:17 PM   #8 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: Issues on building my first rig - help please D:

You should take pictures as you go, this way you can just post a picture of any problems you might encounter. And you'll have plenty of pictures to post, showing off your new PC, when your finished
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Old 10-30-2010, 01:22 PM   #9 (permalink)
muffin enthusiast
 
Join Date: May 2009
Location: new york
Posts: 2,724
Default Re: Issues on building my first rig - help please D:

Quote:
Originally Posted by KoF Ripsaw View Post
Also you are a computer person if you attempt to build your own, try to capitalize the I's...It really helps with how people look at you. Im 13 and because I try to use proper grammar people most likely think that Im older then I really am =).
people must think i'm younger than i really am then O_o, cuz i never cap my i's...
__________________
Muffin Man is offline  
Old 10-30-2010, 01:31 PM   #10 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: Issues on building my first rig - help please D:

Quote:
Originally Posted by KoF Ripsaw View Post
Are your sure your putting the PGU into the right PCI slot?
Bad spelling is OK if you capitalize the I's
__________________

__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Battlefield 2/gamespy ID issues, and mic issues. Help! Chad711 PC Gaming 14 09-07-2009 03:19 PM
Issues issues issues. Vista-64bit. 9600GT's in SLI. 4GB Vista problems. Oy Vey. TheOtis Hardware Repairs and Troubleshooting 2 03-24-2008 12:59 PM
slight issues after building computer.... b1gapl Monitors, Printers and Peripherals 6 02-09-2007 06:30 AM
Building a new computer, have some issues... AB0 Monitors, Printers and Peripherals 9 05-08-2005 02:18 PM
Building Issues stickman373 Overclocking and Modding 2 12-30-2004 05:54 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.