I need a new motherboard. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-03-2009, 02:54 PM   #1 (permalink)
Banned
 
Join Date: May 2009
Posts: 11
Default I need a new motherboard.

I have a socket AM2 cpu. I am getting an ATi card coming tonight. I build computers so please don't say things like "This MB does this new beta thing called o-v-e-r-c-l-o-c-k-i-n-g" . Looking for something $130 or less, needs nice overclocking options like change multiplier, change CPU and RAM voltages, etc. I was looking at this one, does it look good?
__________________

wtfh4x is offline  
Old 05-03-2009, 03:02 PM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
hikaricloud's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: USA
Posts: 6,220
Default Re: I need a new motherboard.

Not really, way too expensive for the features. Crap, if you ask me. Get this board.

Newegg.com - BIOSTAR TFORCE TA790GX 128M AM2+/AM2 AMD 790GX HDMI ATX AMD Motherboard - AMD Motherboards

Amazing overclocking features, supports AM3 CPUs, so future upgrades are easily possible.

You say you "build computers", but if you have an ATI card in the works, why are you buying an nForce board that supports SLI when you don't need it...? They are always more expensive. The TA790GX 128M supports crossfire, which is the only way you would be going with ATI.

Also, what CPU do you have? Can you even change the multiplier on it?
__________________

__________________
R.I.P. Ronald C. "Bucky" Buck
3/13/1949 - 11/30/2010
Poizen22 - in all honesty id prefetr my pics get passed around then send perform some homo erotic sexual deed.
thirdshiftdj - what on earth are you trying to say???
I do not accept support questions via EMail, PM or IM.
If I helped you out, or what I just said rocked you like a hurricane, hit the little thingie over there.
<-------------------------------
hikaricloud is offline  
Old 05-03-2009, 03:26 PM   #3 (permalink)
Banned
 
Join Date: May 2009
Posts: 11
Default Re: I need a new motherboard.

Quote:
Originally Posted by hikaricloud View Post
Not really, way too expensive for the features. Crap, if you ask me. Get this board.

Newegg.com - BIOSTAR TFORCE TA790GX 128M AM2+/AM2 AMD 790GX HDMI ATX AMD Motherboard - AMD Motherboards

Amazing overclocking features, supports AM3 CPUs, so future upgrades are easily possible.

You say you "build computers", but if you have an ATI card in the works, why are you buying an nForce board that supports SLI when you don't need it...? They are always more expensive. The TA790GX 128M supports crossfire, which is the only way you would be going with ATI.

Also, what CPU do you have? Can you even change the multiplier on it?
It's an AMD Athlon 64 X2 6400+ dual-core, but if it doesn't let me change the mltplr speed then I'll adjust the FSB in Ntune... or you could show me a MB that has an FSB option in the bios, that would be nice
wtfh4x is offline  
Old 05-03-2009, 03:31 PM   #4 (permalink)
Lord Techie
 
hikaricloud's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: USA
Posts: 6,220
Default Re: I need a new motherboard.

...I said it has great overclocking features...how else are you going to overclock a CPU that has a locked multiplier like yours if you don't increase the FSB?

I have the same board with an X3 720, so trust me when I say it has great overclocking features.

And I would never use Windows overclocking utility. Better to use the BIOS.
__________________
R.I.P. Ronald C. "Bucky" Buck
3/13/1949 - 11/30/2010
Poizen22 - in all honesty id prefetr my pics get passed around then send perform some homo erotic sexual deed.
thirdshiftdj - what on earth are you trying to say???
I do not accept support questions via EMail, PM or IM.
If I helped you out, or what I just said rocked you like a hurricane, hit the little thingie over there.
<-------------------------------
hikaricloud is offline  
Old 05-03-2009, 03:31 PM   #5 (permalink)
Mod Emeritus
 
Puddle Jumper's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 4,286
Default Re: I need a new motherboard.

The Biostar hikaricloud posted will allow you to set the fsb in bios, it wouldn't be much of a board if it didn't
__________________

AMD Phenom II x4 955 Black Edition : Asus M4A89GTD PRO : Corsair 550VX
G.SKILL Ripjaws 4x2gb DDR3 1600 : MSI Geforce GTX 770 2gb : Antec 300
OCZ Agility 2 60gb SSD (OS) : SanDisk Ultra 120gb SSD (Apps) : Crucial M500 240gb (Steam) : Win 8.1 Pro 64bit
2x Samsung 2494LW & 1x Dell U2312HM Eyefinity

Lenovo ThinkPad X220 : Core i5 2410M : 12.5" 1366x768 IPS LED display : Intel 320 Series 120gb SSD

Samsung Galaxy Note 3 stock 4.3 : Nexus 7 2 stock 4.4

Puddle Jumper is offline  
Old 05-03-2009, 03:34 PM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
hikaricloud's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: USA
Posts: 6,220
Default Re: I need a new motherboard.

I don't know of any decent board that doesn't, actually.
__________________
R.I.P. Ronald C. "Bucky" Buck
3/13/1949 - 11/30/2010
Poizen22 - in all honesty id prefetr my pics get passed around then send perform some homo erotic sexual deed.
thirdshiftdj - what on earth are you trying to say???
I do not accept support questions via EMail, PM or IM.
If I helped you out, or what I just said rocked you like a hurricane, hit the little thingie over there.
<-------------------------------
hikaricloud is offline  
Old 05-03-2009, 04:40 PM   #7 (permalink)
The Bulldog
 
zmatt's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: In an empty Ramen packet
Posts: 4,660
Default Re: I need a new motherboard.

Most CPUs have locked multiplies. Unless you are getting a Black edition cpu or an extreme edition, you wont have an unlocked multi. The haven't done that on most cpus for years now. FSB is the only way to do it. We have a stickied thread on OC basics that you may want to read before you do anything though. Its a bit dated, but the basics are the same.
__________________


ポップ・タルトが大好きです。
<<<<<<<Rep is always welcome
Ultimate Guitar exercises/ Songs for technique
zmatt is offline  
Old 05-03-2009, 05:56 PM   #8 (permalink)
Running on empty.
 
chesirecat1701's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Nicaragua
Posts: 403
Send a message via AIM to chesirecat1701 Send a message via MSN to chesirecat1701 Send a message via Yahoo to chesirecat1701
Default Re: I need a new motherboard.

I just wanted to say the Extreme and Black are the only truly unlocked cpu's but..

my $70 e5200 has a high multi of 12.5, call it what you will but it's almost like dealing with an unlocked multi because of how much more wiggle room you have vs. a 8x multi

but most (90%) of the time you'll be dealing strictly with FSB, unless you've gone i7 then it's the reference clock I believe
chesirecat1701 is offline  
Old 05-03-2009, 08:28 PM   #9 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: I need a new motherboard.

Here is the bottom line. Rule #1. Treat people the way you want to be treated. Acting out and calling people names is only going to get YOU into trouble.

If you dont like the advice someone posts, thanks them and politely ask them to move along. Dont act like this is the first time they have ever tried to help someone on this site.

I have cleaned the thread. Now either act civil or further action will be taken.
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 05-03-2009, 09:12 PM   #10 (permalink)
Banned
 
Join Date: May 2009
Posts: 11
Default Re: I need a new motherboard.

Quote:
Originally Posted by Mak View Post
Here is the bottom line. Rule #1. Treat people the way you want to be treated. Acting out and calling people names is only going to get YOU into trouble.

If you dont like the advice someone posts, thanks them and politely ask them to move along. Dont act like this is the first time they have ever tried to help someone on this site.

I have cleaned the thread. Now either act civil or further action will be taken.
Did you delete 3/4 of the thread? I could swear there were almost 4 pages 10 seconds ago.
__________________

wtfh4x is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New motherboard, ram, cpu and dvd drive. WILL IT READ FROM NEW SATA DVD DRIVE evan833 System Upgrades 11 01-14-2009 09:16 PM
What To Look For When Buying Computer Components Luke Monitors, Printers and Peripherals 25 01-07-2009 09:09 PM
No Video At All! [ EVGA 790i Ultra SLI Motherboard. ] Oshikorosu Hardware Repairs and Troubleshooting 4 12-31-2008 05:51 PM
After New motherboard, PC wont start up? amazonsamurai Hardware Repairs and Troubleshooting 1 06-11-2008 02:18 PM
Just need help on grabbing a Motherboard Akumajin New Systems | Building and Buying 9 01-08-2008 08:36 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:18 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.