How to remove CPU//where to put it? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-07-2007, 03:24 PM   #1 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 3,220
Default How to remove CPU//where to put it?

yea, well i'm stupid :P

I have a DFI lanparty UT ultra-d motherboard and i was wondering how to remove the CPU

well, i know how, you just unscrew, release the latch, and pull out the CPU, but:
1.) do i pull the CPU out with force?
2.) where do i put the CPU after i'm done pulling it out? i won't have another motherboard to put it on for another month (RMA'd this board), is it safe to just leave the CPU hanging in a box for a month? (room temperature of course)
3.) i just apply thermal glue to between the CPU and mobo like i would as if the CPU was new, right?

thanks
__________________

__________________


Quote:
I don\'t play for fun, I play to win and winning is fun.
diabloII is offline  
Old 04-07-2007, 03:44 PM   #2 (permalink)
Renowned Budgeting Master
 
Join Date: Nov 2006
Location: Uniontown, PA
Posts: 4,153
Send a message via AIM to Sora
Default Re: How to remove CPU//where to put it?

First off just undo the latch and if theres nothing ontop of the CPU anymore just pull it out with mild amount of force straight up so you dont bend any pins. You are supposed to keep CPU chips in the little case like things they come in when you buy them but i don't even have mine anymore. You can buy replacements for like 4 bucks and stuff but if you dont have one put it somewhere in soemthing where the pins wont get bent or broken and yes room temperature is fine.

You don't need to put anything on the pins of the CPU if thats what you mean..as you said between the CPU and mobo. Just place a new one in the socket and latch it shut. Then you apply thermal paste between the CPU and the Heatsink Fan
__________________

__________________
E6300 w/ Arctic Freezer Pro 7 @ 3.6ghz 1.4Vcore
Antec 900 Case
EVGA 750i FTW Mobo
4x1GB of G.skill DDR2-800
2 8800GT in SLI
22" Samsung Syncmaster
1 250GB WD and 1 Seagate 7200.10 in RAID 0
Corsair 520HX 3DMark06 Score: 13900
Sora is offline  
Old 04-08-2007, 01:17 AM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 79
Default Re: How to remove CPU//where to put it?

Quote:
1.) do i pull the CPU out with force?
No, and never do this, you could damage the connection pins, the CPU, or both. There is a level on the side that you pull up. It's a very gentle process.

Quote:
2.) where do i put the CPU after i'm done pulling it out? i won't have another motherboard to put it on for another month (RMA'd this board), is it safe to just leave the CPU hanging in a box for a month? (room temperature of course)
The last few CPU's I've ordered had plastic protectors for the bottom. If you've still got that, use it with an anti-static bag. At the very least, just get an anti-static bag and throw it in there and make sure it's dust free.

Quote:
3.) i just apply thermal glue to between the CPU and mobo like i would as if the CPU was new, right? thanks
NO! Don't put anything between the CPU and the motherboard. Put the thermal compound on top of the CPU and then put the fan on--as that's where you want the best heat transfer.

I highly suggest you get some detailed directions if you've never done this before.
ZenOswyn is offline  
Old 04-08-2007, 03:46 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 10
Default Re: How to remove CPU//where to put it?

Yeah, some part of CPU at fan n processor you have to give the power force to remove it
iNFiNiTY_MUSiC is offline  
Old 04-08-2007, 04:06 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 10
Default Re: How to remove CPU//where to put it?

Yeah, some part of CPU at fan n processor you have to give the power force to remove it
iNFiNiTY_MUSiC is offline  
Old 04-08-2007, 04:42 AM   #6 (permalink)
Renowned Budgeting Master
 
Join Date: Nov 2006
Location: Uniontown, PA
Posts: 4,153
Send a message via AIM to Sora
Default Re: How to remove CPU//where to put it?

Quote:
Originally Posted by iNFiNiTY_MUSiC View Post
Yeah, some part of CPU at fan n processor you have to give the power force to remove it

I think you just made every English teacher in the world cry.
__________________
E6300 w/ Arctic Freezer Pro 7 @ 3.6ghz 1.4Vcore
Antec 900 Case
EVGA 750i FTW Mobo
4x1GB of G.skill DDR2-800
2 8800GT in SLI
22" Samsung Syncmaster
1 250GB WD and 1 Seagate 7200.10 in RAID 0
Corsair 520HX 3DMark06 Score: 13900
Sora is offline  
Old 04-08-2007, 05:14 AM   #7 (permalink)
Future ex-member
 
lancec2c30's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Chehalis, WA
Posts: 4,012
Send a message via MSN to lancec2c30
Default Re: How to remove CPU//where to put it?

Quote:
Originally Posted by Sora View Post
I think you just made every English teacher in the world cry.
Well at least he gave the effort to make it remotely English..... I think.
__________________

XP Pro | Vista Home Premium | Linux Ubuntu 7.10
s939 X2 3800 Toledo @ 2.6ghz | evga 7900gs | 320gig + 80gig wd | 1gb Ram | Abit KN8 SLI
3.1ghz achieved. :cool:
70K F@H member..............still waiting for the "iRACK"

Norcent will not be forgotten.

lancec2c30 is offline  
Old 04-08-2007, 08:46 AM   #8 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 4,010
Default Re: How to remove CPU//where to put it?

I have a video of me removing my waterblock for cleaning the CPU. This will be done for tonight. (assuming I can do more than one play through before WMM crashes.

Put simply, a gentle twist to get the heatsink off is all you need to do. It is slightly easier to do when the paste is warm.


Place the cpu in a HDD clam shell or anti static bag upside down after you have cleaned the paste off.

http://www.techist.com/forums/f10/do...mpound-139999/
__________________

Cisco CCNA, Comptia A+, 1/3 through CCNP
Trifid is offline  
Old 04-08-2007, 09:06 AM   #9 (permalink)
Wizard Techie
 
CrazeD's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Maine
Posts: 3,736
Send a message via AIM to CrazeD Send a message via MSN to CrazeD
Default Re: How to remove CPU//where to put it?

Make sure you don't use thermal glue... you will never get the HSF back off if you do. You need thermal grease.
__________________

Intel Q9400 | Gigabyte EP45-UD3P | G.Skill 2x2GB DDR2 1000 | XFX HD5870

Need website help? PM me!
CrazeD is offline  
Old 04-08-2007, 09:17 AM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Phantom118's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: USA
Posts: 724
Default Re: How to remove CPU//where to put it?

Get your hands on a tube of Arctic Silver 5... like CrazeD said, if you put thermal glue on it you will never beable to ge your cpu off or your HSF, Stuck there for good.
__________________

__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]

http://www.cardomain.com/ride/3282468
Phantom118 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Safely Remove Hardware on taskbar? Shafra Hardware Repairs and Troubleshooting 9 02-21-2008 09:58 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.