Help with New System - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-08-2007, 10:34 PM   #11 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: Help with New System

Sound card...no, you wont tell a difference
Speakers....since your rich, DEFINITELY
__________________

__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 08-08-2007, 10:38 PM   #12 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: Help with New System

Quote:
Originally Posted by MacDaddyGator
As to the QX6600 versus the Q6600. I don't really know the difference between the two.
The X stands for the extreme edition. The only difference is that, the extreme edition, has an unlocked multiplier, which only serves a purpose for the hardcore overclockers. It looks like you won't be overclocking at all, so just get the Q6600, to save money.

Quote:
Originally Posted by MacDaddyGator
As to the Blu Ray recorder. I have a PS3 and I thought it might make sense to be able to record movies off cable and to the Blu Ray and play it on PS3 in my bedroom. Upon really considering this, it might be smarter to wait on the BluRay recorder until they become better and cheaper. I really don't have a great need for this.
It would be a good idea, to wait until the Blu-Ray drops further in price, since it's not a priority of your's.
__________________

__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 08-08-2007, 10:40 PM   #13 (permalink)
Monster Techie
 
Brinson's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 1,195
Default Re: Help with New System

Okay, well, I'd like to apologize. I mixed up my raids.

In Raid 0, if either drive fails, you lose ALL the data on both drives...for a slight benenfit in speed. I wouldn't want to take that risk.

In Raid 1, one HD mirrors the other, so you never lose anything.

I wouldn't do a raid at all, if I were you, unless you bought enough HDs to do a raid 5.

If you had 3 750gb HDs in Raid5, you'd only have 1.5tb of space rather than 2.25, but if a hard drive failed, you wouldn't lose anything.

Blu-Ray burners are expensive, yeah.

That a really nice system you have laid out. I've never actually been near a pc that nice . Even the video editting PCs I use in labs are not that up-to-date.

Like someone else said, though, the 750gb HDs are cheaper and almost as fast as the rapots- much cheaper for the space.

And if you're recording HD streams...you'll use that space. Not as bad as editting, but you will.

Editting is not that cpu intensive, really. Its pretty simple. Most people building PCs like yours are probably doing 3D graphics with Maya or Lightwave...

Have fun
__________________
Antec 300 Illusion
430w Antec Earthwatts
AMD Q4 640 Propus
2x4gb Patriot DDR3 1333
750gb Seagate 7200.11 Hard Drive
Brinson is offline  
Old 08-08-2007, 10:45 PM   #14 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: Help with New System

theres a qx6600 now??? wtf!!!!

EDIT: Page 2 - Core 2 Quadro Review

theres one...
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 08-08-2007, 10:47 PM   #15 (permalink)
Renowned Budgeting Master
 
Join Date: Nov 2006
Location: Uniontown, PA
Posts: 4,153
Send a message via AIM to Sora
Default Re: Help with New System

RAID 0 chances of loosing all of your data aren't very likely and actually the speed increase in windows is quite a lot.
__________________
E6300 w/ Arctic Freezer Pro 7 @ 3.6ghz 1.4Vcore
Antec 900 Case
EVGA 750i FTW Mobo
4x1GB of G.skill DDR2-800
2 8800GT in SLI
22" Samsung Syncmaster
1 250GB WD and 1 Seagate 7200.10 in RAID 0
Corsair 520HX 3DMark06 Score: 13900
Sora is offline  
Old 08-08-2007, 10:48 PM   #16 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: Help with New System

Quote:
Originally Posted by Sora View Post
RAID 0 chances of loosing all of your data aren't very likely and actually the speed increase in windows is quite a lot.
he's right... except for Maxtor drives, i've never seen HD's fail before....
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 08-08-2007, 10:55 PM   #17 (permalink)
Monster Techie
 
Brinson's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 1,195
Default Re: Help with New System

I have. I've had a WD and a Seagate fail on me...I won't be using a Raid 0 ever.
__________________
Antec 300 Illusion
430w Antec Earthwatts
AMD Q4 640 Propus
2x4gb Patriot DDR3 1333
750gb Seagate 7200.11 Hard Drive
Brinson is offline  
Old 08-08-2007, 10:55 PM   #18 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 55
Default Re: Help with New System

Quote:
Originally Posted by MacDaddyGator View Post
As to the QX6600 versus the Q6600. I don't really know the difference between the two.
Save the money, then. If you don't know the difference, you sure won't be using it to overclock, so you're just paying more money and only getting an extra letter out of it.

Quote:
Originally Posted by MacDaddyGator View Post
As to the RAID, the hope is to make the video processing faster. If the RAID setup is wrong, I need to tell the guy so we get it right.
Don't do RAID. There's a myth out there that RAID 0 is faster because you can write to two drives at once, but the actual performance gain is almost non-existent. Like someone else said, only do RAID if you're willing to get enough HDs for RAID 5. It uses one drive per array as a "parity" drive, so with more than 2 drives, you have a redundancy if one drive fails, but don't lose 50% of your total disk space. We use RAID 5 arrays a lot where I work with disk sets of 8 or 12, which is great, because we still only lose one drive (as little as 8.3% of the total drive space) to get that redundancy. For the home user, it's not worth it, since it's easier to just burn to DVD.

Quote:
Originally Posted by MacDaddyGator View Post
By the way, don't I need a sound card and speakers?

Thanks again for all of the input.
As has been said, you don't need a sound card, unless you're big into editing audio input/mixing, or are some huge audiophile. Used to be that onboard sound was terrible quality and a big resource hog, but as systems have gotten so massively more powerful, on board sound is just great, and barely puts a dent into system resources.

Speakers, though.... yes. If you can't find anything good, I'd be happy to give you my model number to look at - they're just $50 Altecs, but they're great.
__________________
War is an ugly thing, but not the ugliest of things. The decayed and degraded state of moral and patriotic feeling which thinks that nothing is worth war is much worse. The person who has nothing for which he is willing to fight, nothing which is more important than his own personal safety, is a miserable creature, and has no chance of being free unless made or kept so by the exertions of better men than himself.

-- John Stuart Mill
CitizenCain is offline  
Old 08-08-2007, 10:59 PM   #19 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 55
Default Re: Help with New System

Quote:
Originally Posted by Sora View Post
RAID 0 chances of loosing all of your data aren't very likely and actually the speed increase in windows is quite a lot.
No, for Wintel/PC environments, it's in the single percents, if that, in EVERY single hardware benchmark I've ever seen. Please don't make me go out and get links; I'm lazy.

Also, RAID 0 is striped, not mirrored. So if one drive fails, you lose ALL the data, on BOTH drives. Without RAID0, if one drive fails, you just lose the data on that one drive.

RAID0 is the dumbest thing you can do with a hard drive, short of taking into the shower with you.
__________________
War is an ugly thing, but not the ugliest of things. The decayed and degraded state of moral and patriotic feeling which thinks that nothing is worth war is much worse. The person who has nothing for which he is willing to fight, nothing which is more important than his own personal safety, is a miserable creature, and has no chance of being free unless made or kept so by the exertions of better men than himself.

-- John Stuart Mill
CitizenCain is offline  
Old 08-08-2007, 11:05 PM   #20 (permalink)
Monster Techie
 
Brinson's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 1,195
Default Re: Help with New System

Woo hoo! Someone agrees with me!

*goes out and buys a bumper sticker*

A Raid0 is like putting your spare key on the same set as your main one, in my opinion.

Raid 1 is like carrying two at all times.

Raid 5 is like having one in the house in case you lose one.



But most people don't need a spare set of keys, anyway.

single percents is not good enough for me.

5% is 1 in 20. 1 in feckin 20. If I have 2 drives, that's 2/20, 1/10....

Raid 0 = Not worth it.
__________________

__________________
Antec 300 Illusion
430w Antec Earthwatts
AMD Q4 640 Propus
2x4gb Patriot DDR3 1333
750gb Seagate 7200.11 Hard Drive
Brinson is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Issue with BF2 on my E510 dykzeulb PC Gaming 8 10-21-2007 04:26 PM
AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor Utilities & Updates Osiris Overclocking and Modding 6 05-31-2007 01:41 PM
System randomly auto-reset and auto-off/-on tbytes Hardware Repairs and Troubleshooting 2 05-11-2007 01:10 AM
User Locked Out of Account....Its Weird Though.... qbbraveheart Computer Networking and Internet Hardware 2 05-07-2007 09:58 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:44 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.