HELP- Need to upgrade - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-23-2006, 04:57 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 13
Default HELP- Need to upgrade

I recently ordered Elder Scrolls IV: Oblivion and I know I need a better graphics card and maybe a whole new computer. My question is, what do I need to change, update, or replace in my computer so that it can run Elder Scrolls IV: Oblivion, so that it looks pretty good? What type of graphics card should I get/ which cards are better? Do I really need to get a whole new computer? Please can somebody help me!

My Computer Specs Current:
-Dell Dimension 4800
-Pentium 4 Processor 2.66 GHz
-Geforce fx 5200
__________________

alwasy confused is offline  
Old 06-23-2006, 06:02 AM   #2 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 138
Default

it depends what your specs are now...
Nvidia are better, and it all depends on what you wanna spend..
__________________

__________________
Free xbox360!!
Click here for a Free xbox 360
gust_nul is offline  
Old 06-23-2006, 09:22 AM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 101
Default

Well, first I'd recommend something like a nVidia 7900GT for the graphics card. It's a really new, powerful card that should last quite a while and run Oblivion well. Either that or a 7600GT.

I'd be happy to recommend a new system or build, but--like gust_nul said--I don't know what your budget is like.
__________________
Come join the Expiration Date Forums! Discussion boards for everything from lucid dreaming to movies & TV to webcomics, and more!
visionRAY is offline  
Old 06-23-2006, 09:32 AM   #4 (permalink)
MechEng Extraordinaire
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 1,027
Send a message via AIM to cwiz
Default

i'm using the 7900GT and its a beast, love it! if u've got a PCI-E 16X slot, i would recommend it!

you might want to overclock your cpu too.... get some artic silver 5 thermal compound between your cpu and heatsink... u wont be sry
oh, yeah, how much ram u got?
__________________
Change the world
upgrading...
PS3 -> Folding as we speak Team# 64582
cwiz is offline  
Old 06-23-2006, 05:48 PM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 456
Send a message via AIM to meefle
Default

Wow how is he suppose to OC a dell?

Quote:
Nvidia are better
Both companies are pretty much equal. ATI has the best cards but their drivers (as soome ppl say, not me though) can ahve some "annoyances." ATI Cards can outperform nvidia cards in certain games and nvidia beats ati in other games. You could try a 512MB X1800XT, which performs better than the 7900gt in SOME games. Both are about equal, one beats the other in somethings, the other wins in other things.

If your goin to build, wait until july 24th, conroe will be out and AMD prices will drop, alot (an X2 3800+ is goin to be $170, now its $297).
__________________
*Opteron 165 1.8Ghz
*DFI Lanparty UT nF4 Ultra-D
*HIS Hightech X1900XT 512MB w/ Zalman VF900 (Core: 690Mhz, Mem: 1500Mhz)
*G.Skill 1GB DDR 400
*Kingwin Mutant X Series
*HP IDE Lightscribe DVD Burner
*Seagate Barracuda 80GB SATA II
*Maxtor 80GB IDE
*OCZ Gamexstream 600W PSU
meefle is offline  
Old 06-23-2006, 08:13 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 13
Default

Thanks for all the help! The following should clear up some questions, and i have a few of my own.

(I HOPE) Full Specs:

-Memory (RAM): 512

-Processor Speed: 2.60 GHz

-Primary Video Contoller: AGP

-Clock Speed: 2.66 GHz ----- What the **** is this?

-Bus Speed 533 Ghz

-System Memory Speed: 333 Ghz

-System Memory Channel Mode: Dual

-Installed System Memory: 512 MB DDR SDRAM

-Cache Size: 512 kb

-Processor INtel(R) Pentium(R) 4CPU 2.66 GHz

-AGP Aperture: 128 MB------It allows me to change it to 256 MB, should I?



I have just a few more qestions to ask.

-If I plan to spend around $200 on a graphics card whcih one should I get?

-How much will changing the RAM to 1GB cost? Should I go higher then 1 GB?

-Is my Processor good enough at 2.66 GHz?

-What kind of Power supply should I get?

- What other things should I adress?

-What does it mean to overclock?
alwasy confused is offline  
Old 06-23-2006, 08:22 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 13
Default

Thanks for all the help! The following should clear up some questions, and i have a few of my own.

(I HOPE) Full Specs:

-Memory (RAM): 512

-Processor Speed: 2.60 GHz

-Primary Video Contoller: AGP

-Clock Speed: 2.66 GHz ----- What the **** is this?

-Bus Speed 533 Ghz

-System Memory Speed: 333 Ghz

-System Memory Channel Mode: Dual

-Installed System Memory: 512 MB DDR SDRAM

-Cache Size: 512 kb

-Processor INtel(R) Pentium(R) 4CPU 2.66 GHz

-AGP Aperture: 128 MB------It allows me to change it to 256 MB, should I?



I have just a few more qestions to ask.

-If I plan to spend around $200 on a graphics card whcih one should I get?

-How much will changing the RAM to 1GB cost? Should I go higher then 1 GB?

-Is my Processor good enough at 2.66 GHz?

-What kind of Power supply should I get?

- What other things should I adress?

-A lot of people tell me to build my own but id ont know how niether do my friends. Should i buy it from a company, which one? Or should i collect the parts and have the local tech bussiness guy look at it?
alwasy confused is offline  
Old 06-23-2006, 08:22 PM   #8 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 456
Send a message via AIM to meefle
Default

Overclockin is makin the CPU run faster than stock speed by either raisin the HTT (for AMDs) or FSB (for intels). For example, my P4 is stock 2.8Ghz with a 200MHz fsb and a 14x multiplier (14 x 200 = 2800), now i raised the FSB up to 230mhz so my clock speed went up to 3.22 (14 x 230 = 3220). THe only problem, you cant overclock with prebuilts (at least that i kno of), inless you get a new motherboard.

PSU - you could get a good 600W one for $120 with a $10 rebate. OCZ Gamexstream. It has 4 +12v rails at 18amps each. Its a beast. Or you could get a cheaper Antec.

You CPU, its ok, not the best though. Once again, if you build, wait till july 24th when AMD CPUs are cheap and conroes are out.

You could get another 512MB stick of RAM for around $30 (i'm assumin DDR since you have 333 mhz RAM Speed).

For the video card, you could get a X1800GTO which can be unlocked to a X1800XL. Either way, it'll run wut u want it to. Sapphire announced (maybe came out with, idk) the X1800GTO2 which is already unlocked (from 12 pixelpipelines to 16).

hope that answers your questions
__________________
*Opteron 165 1.8Ghz
*DFI Lanparty UT nF4 Ultra-D
*HIS Hightech X1900XT 512MB w/ Zalman VF900 (Core: 690Mhz, Mem: 1500Mhz)
*G.Skill 1GB DDR 400
*Kingwin Mutant X Series
*HP IDE Lightscribe DVD Burner
*Seagate Barracuda 80GB SATA II
*Maxtor 80GB IDE
*OCZ Gamexstream 600W PSU
meefle is offline  
Old 06-24-2006, 02:16 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 13
Default

I've decided to change my whole computer and I already picked these parts:

-AX450-PN, 12cm FAN, version 2.0, 2 SATA, PCI Express, 450W Power Supply
-Masscool AMD New K8 Cooling Fan for Socket 754/939 5F531B1M3CG
-Samsung DDR 400MHz 256MB (PC 3200) 184Pin Memory, Non-ECC, OEM
-SAPPHIRE 100152SR Radeon X850PRO 256MB 256-bit GDDR3 VIVO AGP 4X/8X Video Card

What else do I need?
__________________

alwasy confused is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:57 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.