help in my first PC build - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-01-2006, 06:00 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 44
Arrow help in my first PC build

hi. been reading this forum for some months now, and i say that the people here are really helpful for newbies on building their first rig. well, im a newbie too, and i'd like to ask for your advice.

first of all, im not going conroe coz it's out of stock so ill go AMD X2. i still dont know if im going AM2 or 939 coz i only have $800 do spend (i just came from the Philippines, just graduated there, and managed to save some money. honestly, $800 is all i have right now for my rig) maybe after a few months of work here in Cali, i could save enough money to buy a conroe rig or a better build.

im not really into gaming. im not a die hard gamer. but i could still play some games once in a while, so i dont need a high end video card. maybe a medium stock video card will be just fine for me..

im thinking of getting AMD Athlon 64 X2 4200+ Windsor 2000MHz HT 2 x 512KB L2 Cache Socket AM2 Dual Core Processor
amd athlon 64 x2 4200+

could you give me a good mobo, memory card, and a semi-fine gfx card to pair with it?

the other part im thinking of getting are these:

seagate barracuda 7200 160gig or the
western digital 250gig

NEC dvd drive combo

logitech wireless mouse/keyboard

antec truepower TPII

case!? i already have a case. i bought it in the Philippines.

all in all, the parts that i chose are more or less $420 already, which leaves another $380 for mobo, memory, and gfx card + shipping and tax.

are there any more parts that im missing?

and oh, im not into OCing,. havent tried OCing before so i guess OCing is out of the topic. but who knows, maybe ill try to OC sometime and see if it will be succesful.

thanks alot guys.. your will help will be very much appreciated..
__________________

duayne is offline  
Old 08-01-2006, 11:05 AM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 1,567
Send a message via AIM to massacreinfallx
Default

power supply?

i would go am2 just because its futureproof if you have enough money for the ddr2 memory.

if you do go am2 i would get the asus m2n, its a great board. 90$

ram will set you back 180$

and then youo an pick out a GPU based on that and what you need it for.
__________________

massacreinfallx is offline  
Old 08-01-2006, 11:29 AM   #3 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2,078
Default

For video if you want to spend ~$200 get a HIS x1800gto IceQ3 (if you get into overclocking its the perfect card). A little less money would get you a 7600gt and a little less than that could get you a 7600gs or x1600pro.

Are you going to be gaming?
dario03 is offline  
Old 08-01-2006, 12:20 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 1,567
Send a message via AIM to massacreinfallx
Default

Quote:
Originally posted by dario03


Are you going to be gaming?
Quote:
Originally posted by duayne.com

"im not really into gaming. im not a die hard gamer. but i could still play some games once in a while, so i dont need a high end video card. maybe a medium stock video card will be just fine for me..
"
massacreinfallx is offline  
Old 08-01-2006, 12:47 PM   #5 (permalink)
Future ex-member
 
lancec2c30's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Chehalis, WA
Posts: 4,012
Send a message via MSN to lancec2c30
Default

I would go with a x2 with a 1mb L2 cache and then if you want the speed of the ohter cpu you just OC the ohter .2 mhz
__________________

XP Pro | Vista Home Premium | Linux Ubuntu 7.10
s939 X2 3800 Toledo @ 2.6ghz | evga 7900gs | 320gig + 80gig wd | 1gb Ram | Abit KN8 SLI
3.1ghz achieved. :cool:
70K F@H member..............still waiting for the "iRACK"

Norcent will not be forgotten.

lancec2c30 is offline  
Old 08-01-2006, 12:50 PM   #6 (permalink)
Geek Squad
 
Join Date: Nov 2005
Location: Ohio
Posts: 788
Default

I vote for the Seagate Barracuda 160 Gig, I got it myself and it is amazingly quiet and fast, I love it.
__________________
"Truth is violated by falsehood but outraged by silence."

"Mastering others is strength, mastering yourself is true power." ~Sun Tzu

"Ad Astra Per Aspera"

"Our greatest glory is not in never falling, but in rising every time we fall." ~Confucious

"The true measure of a man is how he treats someone who can do him absolutely no good.” ~ Samuel Jackson

“Omnis vir est fortunae faber”
JoshSB is offline  
Old 08-01-2006, 01:08 PM   #7 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 44
Default

Quote:
Originally posted by massacreinfallx
power supply?

i would go am2 just because its futureproof if you have enough money for the ddr2 memory.

if you do go am2 i would get the asus m2n, its a great board. 90$

ram will set you back 180$

and then youo an pick out a GPU based on that and what you need it for.
ill be getting the antec truepower
yeah.. im really worrying about the ram coz ddr2 will cost more than the regular ones

ill try to look at asus m2n. is this it? asus m2n

thanks..
duayne is offline  
Old 08-01-2006, 01:10 PM   #8 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 44
Default

Quote:
Originally posted by JoshSB
I vote for the Seagate Barracuda 160 Gig, I got it myself and it is amazingly quiet and fast, I love it.
hmmm..thanks for the insight..

anyway, are the memory you're using now good?
duayne is offline  
Old 08-01-2006, 01:17 PM   #9 (permalink)
Geek Squad
 
Join Date: Nov 2005
Location: Ohio
Posts: 788
Default

RAM? Of course it is, corsair valueselect is still very good RAM, just will not get very far overclocking it, that is the only difference between valueselect and pricey RAM, overclockablity.

If you mean my Hard Drive, yes it is very good, very happy with it and very fast.

Oh yes, and I would suggest waiting till your new parts are at least older till you try overclocking, nothing like burning a brand new piece of equipment that will take awhile to RMA and has a chance of voiding the warranty (however people say it leaves no phiscal trace, OCing, I myself cannot attest to that though).
__________________
"Truth is violated by falsehood but outraged by silence."

"Mastering others is strength, mastering yourself is true power." ~Sun Tzu

"Ad Astra Per Aspera"

"Our greatest glory is not in never falling, but in rising every time we fall." ~Confucious

"The true measure of a man is how he treats someone who can do him absolutely no good.” ~ Samuel Jackson

“Omnis vir est fortunae faber”
JoshSB is offline  
Old 08-01-2006, 01:20 PM   #10 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 44
Default

will this be ok/comaptible with each other?

asus m2n

and

corsair valueselect 2 x 1gig or corsair valueselect 2 x 512mb
__________________

duayne is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:35 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.