Got me a new computer :D - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-25-2011, 02:32 PM   #1 (permalink)
Master Techie
 
Sean W.'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Claremont CA.
Posts: 2,095
Default Got me a new computer :D

whats up guys,

i got me a new computer...

EVGA Classified mobo ( dunno which one )
intel i7 920
xigmatek 120mm heatsink
6 gigs corsair 2000 ram
corsair 850W psu
2 hdds in raid ( dunno which raid )
9800GT 1 gig


for the low low price of free

im going to get either 570 or 580, throw her in there, and call it a day!

BF3 here i come!


@ Slaymate, going to need your help overclock this bad boy!
__________________

__________________
Modded Raidmax Hyperion Case
MSI Z97M Gaming
4770K
16gigs Corsair Vengeance 1866mhz
SLI GTX 980s
Samsung 830 Series 128gig SSD
EVGA G2 850W power supply
2x Alphacool ST30 240mm, 1x Alphacool ST30 120mm, swiftech Micro res, Enzotech Rev A. CPU water block, Full Coverage EKWB GPU blocks, modded Vari MCP655 pump
LG 34UM95 21:9 Ultrawide 3440x1440 monitor
Sean W. is offline  
Old 11-25-2011, 04:01 PM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: Got me a new computer :D

Post some cpu-z and HWMonitor screens.
__________________

__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Old 11-25-2011, 04:16 PM   #3 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: Got me a new computer :D

About time, Sean.
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 11-25-2011, 11:57 PM   #4 (permalink)
Lord of Bacon
 
Roark's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: North Carolina
Posts: 1,352
Default Re: Got me a new computer :D

Wow man, free seems a little overpriced, should've tried to talk them down
Grats on the new comp!
__________________
Please read through the thread thoroughly before responding.
Nobody wants to read a wall of text, formatting is your friend.

i5 3570k | 8GB G.Skill 1600MHz | R9 290 | SeaSonic 750X
Roark is offline  
Old 11-26-2011, 12:23 AM   #5 (permalink)
Master Techie
 
Sean W.'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Claremont CA.
Posts: 2,095
Default Re: Got me a new computer :D

Quote:
Originally Posted by Roark View Post
Wow man, free seems a little overpriced, should've tried to talk them down
Grats on the new comp!

eh, i didnt want to bust his balls too bad haha... i feel like i got a good deal



Quote:
Originally Posted by MindoverMaster View Post
About time, Sean.

ive really missed having a computer that can run any game after Unreal Tournament haha



Quote:
Originally Posted by Slaymate View Post
Post some cpu-z and HWMonitor screens.
slaymate! here you go:
do you still have your True Copper heatsink?


__________________
Modded Raidmax Hyperion Case
MSI Z97M Gaming
4770K
16gigs Corsair Vengeance 1866mhz
SLI GTX 980s
Samsung 830 Series 128gig SSD
EVGA G2 850W power supply
2x Alphacool ST30 240mm, 1x Alphacool ST30 120mm, swiftech Micro res, Enzotech Rev A. CPU water block, Full Coverage EKWB GPU blocks, modded Vari MCP655 pump
LG 34UM95 21:9 Ultrawide 3440x1440 monitor
Sean W. is offline  
Old 11-26-2011, 11:00 AM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: Got me a new computer :D

OK. to start with your EVGA mobo, the E757 is not a Classified mobo. The E757 is the X58 LE version, which is what I have in my office PC. It's a decent mobo but it is the most economical full-size X58 mobo they made, and it has fewer bios option than the rest of the EVGA X58 lineup.

Your CPU-Z screenshot is cut-off, I can't see what stepping your i7 920 is.

I know that some of the newer bios versions didn't play well with my overclocking, I'll check my bios when I get to work on Monday and let you know what version to flash to. I'll also write down all my setting for 4GHz and post them for you.

Your memory is DDR3 2000? What brand, Part#? According to CPU-Z it is only running at 1066MHz. Can you post a screenshot of the CPU-Z "SPD" tab (make sure you have a occupied slot selected)?

Edit: I sold the True Copper to my brother. That Xigmatek heatsink is already running hot, you need to check your thermal paste application.
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Old 11-26-2011, 03:12 PM   #7 (permalink)
Master Techie
 
Sean W.'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Claremont CA.
Posts: 2,095
Default Re: Got me a new computer :D

Id appreceiate it slaymate. sorry about the screen shot, i was trying to get it all into one screen big enough to sill read everything

__________________
Modded Raidmax Hyperion Case
MSI Z97M Gaming
4770K
16gigs Corsair Vengeance 1866mhz
SLI GTX 980s
Samsung 830 Series 128gig SSD
EVGA G2 850W power supply
2x Alphacool ST30 240mm, 1x Alphacool ST30 120mm, swiftech Micro res, Enzotech Rev A. CPU water block, Full Coverage EKWB GPU blocks, modded Vari MCP655 pump
LG 34UM95 21:9 Ultrawide 3440x1440 monitor
Sean W. is offline  
Old 11-27-2011, 11:43 AM   #8 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: Got me a new computer :D

It also appears that your memory is not DDR3 2000, it looks like DDR3 1600 cas 9 to me. I'll post you some settings to try tomorrow
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Old 11-27-2011, 03:58 PM   #9 (permalink)
Master Techie
 
Sean W.'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Claremont CA.
Posts: 2,095
Default Re: Got me a new computer :D

sounsd good slaymate! id appreciate it
__________________
Modded Raidmax Hyperion Case
MSI Z97M Gaming
4770K
16gigs Corsair Vengeance 1866mhz
SLI GTX 980s
Samsung 830 Series 128gig SSD
EVGA G2 850W power supply
2x Alphacool ST30 240mm, 1x Alphacool ST30 120mm, swiftech Micro res, Enzotech Rev A. CPU water block, Full Coverage EKWB GPU blocks, modded Vari MCP655 pump
LG 34UM95 21:9 Ultrawide 3440x1440 monitor
Sean W. is offline  
Old 11-28-2011, 07:22 PM   #10 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: Got me a new computer :D

I went to EVGA.com and they've changed their download page. They use to have all of their older bios updates available but I don't see them anymore. Your bios is dated 5/22/2009 and the one I'm using is dated 3/30/2010 (I think that's what it said, I forgot to actually write that down.) I have the bios update I'm using saved to my harddrive, it's a .iso file you can burn to a cd. I'm suppose to tell you that you should try overclocking it without flashing the bios 1st, flashing can kill your mobo, but the bios I'm using is the last one tuned just for the original 4-core i7's before the 6-core 980 was released. EVGA does have a new bios available thats only a few months old, but I'm not going to try it. If you PM me your email I'll send you the .iso file.

Here are the settings I'm using for 4 GHz with my office pc. I did change the memory settings to match your memory.

Mother Board ( EVGA X58 SLI LE E-757 )
Drivers ( )
Bios ( E757_49 )
CPU ( i7 920 D0 )
CPU Cooler ( )
Memory ( )
PSU ( )
GPU ( )
Drivers ( )
Operating System ( )

Frequency Control
CPU Clock Ratio ( 20X )
CPU Host Frequency (Mhz) ( 201 ) - My board runs at 199.6 when set at 200 so I bumped it to 201
MCH Strap ( Auto )
CPU Uncore Frequency ( Auto )
CPU Clock Skew ( 0 ps )
Spread Spectrum ( Disabled )
PCIE Frequency (Mhz) ( 101 )
OC Recovery ( Enabled )
Turbo Performance ( Disabled )

Memory Feature
Memory SPD ( Standard )
Memory Control Setting ( Enabled )
Memory Frequency ( 1067Mhz / 2:8 )
Channel Interleave Setting ( 6 Way )
Rank Interleave Setting ( 4 Way )
Memory Low Gap ( Auto )
tCL Setting ( 9 )
tRCD Setting ( 9 )
tRP Setting ( 9 )
tRAS Setting ( 24 )
tRFC Setting ( 88 ) - you might be able to lower this to around 71
Command Rate ( 2T ) - you might be able to run 1T

Voltage Control
EVGA VDroop Control ( Without VDroop )
CPU VCore ( 1.31250 V ) - Raise this for ***STOP: 0x00000101, I would keep it below 1.4V, watch temps
CPU VTT Voltage ( +200mV ) - Raise this for ***STOP: 0x00000124, keep below +400mV, watch temps
CPU PLL VCore ( 1.725 )
DIMM Voltage ( 1.65 )
DIMM DQ Vref ( +0mV )
QPI PLL VCore ( 1.3 V )
IOH VCore ( 1.375 V )
IOH/ICH I/O Voltage ( 1.625 V )
ICH VCore ( 1.3 V )

CPU Feature
Intel SpeedStep ( Disabled )
Turbo Mode Function ( Disabled )
CxE Function ( Disabled )
Execute Disable Bit ( Enabled )
Virtualization Technology ( Disabled )
Intel HT Technology ( Enabled )
Active Processor Cores ( All )
QPI Control Settings ( Enabled )
QPI Link Fast Mode ( Enabled )
QPI Frequency Selection ( Auto )
__________________

__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Really crazy computer problem - computer thinks I have no Network or Graphics Cards Renih Microsoft Windows and Software 5 12-27-2006 01:59 PM
Difference between courses, Computer Science/Computer Engineering piggysmile Technology Careers and Education 14 08-26-2005 11:14 PM
whats good computer requirments for the overall computer if i want to play sims 2? bbyrach622 PC Gaming 10 06-08-2005 08:20 AM
What is the easiest way to transfer email address from computer to computer? ingeborgdot Microsoft Windows and Software 10 02-03-2005 07:36 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:07 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.