Gigabyte m55SLI-S4 and Athlon X2 (displays garbage) - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-17-2007, 06:25 AM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 235
Default Gigabyte m55SLI-S4 and Athlon X2 (displays garbage)

Hi

I just built an Athlon X2

Anthlon X2 Processor
Gigabyte m55SLI-S4
GEIL 2GB DDR2 800 RAM
GeForce 7300GT Sonic
160GB Hitachi Digital RAM
450w PSU


The thing works fine but on random reboots, i get garbaged display on boot up screen (pre-windows)..

Normally i'd think this is a video card problem..

but here's the ANNOYING PART.. i've tried everything (im glad i have access to parts) and I cant seem to narrow down on the problem


I tried to test each component on another rig..
RAMs, Video Card, Hard Drive, Processor, Motherboard, etc.. no problems! put them all back together, and i get the garbaged display randomly..

I tried replacing RMA'ng the motherboard...
i tried replacing RMA'ng the Processor...
i tried reboots without the hard drive...

i still get garbage display randomly..

i tried a lot.. but to summarize..

i tried replacing the X2 processor with a regular Athlon AM2 3200 processor.. no more problems..

I tried replacing the motherboard with an ECS brand and testing it with the X2 processor, no more problems..

put the 2 (mobo+proc) together again.. garbage display problems


I dont get it.. why wont it work right with the HIGH END gigabyte motherboard and X2 processor?? Are they not compatible?

please help evaluate.
__________________

clever_j is offline  
Old 05-17-2007, 09:58 AM   #2 (permalink)
Super Techie
 
networkgeek's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: TN
Posts: 367
Default Re: Gigabyte m55SLI-S4 and Athlon X2 (displays garbage)

have you checked gigabytes site to see if there are any bios updates that focus around this issue?
__________________

networkgeek is offline  
Old 05-17-2007, 11:41 PM   #3 (permalink)
Master Techie
 
baron5's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Australia
Posts: 2,984
Default Re: Gigabyte m55SLI-S4 and Athlon X2 (displays garbage)

you might need new display drivers
__________________
<<<Please give me Rep if I have helped you<<<

I7 930 @ 4GHz : Noctua D-14
Gigabyte X58A-UD7 : Asus GTX 480
G.Skill Trident 1600MHz 6-8-7-18 : Samsung F3 1TB
OCZ Vertex 2 50GB : Silverstone RV02 Case
Silverstone Strider Plus 1Kw : Sony DRU-870s Optical
Samsung P2350 Monito
r

baron5 is offline  
Old 05-19-2007, 04:52 AM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 235
Default Re: Gigabyte m55SLI-S4 and Athlon X2 (displays garbage)

Quote:
have you checked gigabytes site to see if there are any bios updates that focus around this issue?
none that says anything about my issue

Quote:
you might need new display drivers
i get garbage display right from the BOOT sequence..
clever_j is offline  
Old 05-19-2007, 10:07 AM   #5 (permalink)
Master Techie
 
baron5's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Australia
Posts: 2,984
Default Re: Gigabyte m55SLI-S4 and Athlon X2 (displays garbage)

oh ok have no idea
__________________
<<<Please give me Rep if I have helped you<<<

I7 930 @ 4GHz : Noctua D-14
Gigabyte X58A-UD7 : Asus GTX 480
G.Skill Trident 1600MHz 6-8-7-18 : Samsung F3 1TB
OCZ Vertex 2 50GB : Silverstone RV02 Case
Silverstone Strider Plus 1Kw : Sony DRU-870s Optical
Samsung P2350 Monito
r

baron5 is offline  
Old 05-19-2007, 10:11 AM   #6 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: Gigabyte m55SLI-S4 and Athlon X2 (displays garbage)

try and get the new nforce mobo chipset from NVIDIA Drivers
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 05-19-2007, 10:51 AM   #7 (permalink)
Master Techie
 
baron5's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Australia
Posts: 2,984
Default Re: Gigabyte m55SLI-S4 and Athlon X2 (displays garbage)

he install them unless hes in windows
__________________
<<<Please give me Rep if I have helped you<<<

I7 930 @ 4GHz : Noctua D-14
Gigabyte X58A-UD7 : Asus GTX 480
G.Skill Trident 1600MHz 6-8-7-18 : Samsung F3 1TB
OCZ Vertex 2 50GB : Silverstone RV02 Case
Silverstone Strider Plus 1Kw : Sony DRU-870s Optical
Samsung P2350 Monito
r

baron5 is offline  
Old 05-23-2007, 07:36 AM   #8 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 235
Default Re: Gigabyte m55SLI-S4 and Athlon X2 (displays garbage)

Hi Guys

I've solved the problem but have resulted to a not-so-welcomed work around..


the X2 5000 processor runs at 200mhz with x13 multiplier by default..

i downclocked it step by step and ended up running it at x10 and it has stabilized....

what could've cost this?
clever_j is offline  
Old 05-23-2007, 08:28 AM   #9 (permalink)
Master Techie
 
baron5's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Australia
Posts: 2,984
Default Re: Gigabyte m55SLI-S4 and Athlon X2 (displays garbage)

make sure ur voltage is set to auto. maybe its not stable because u need to up voltage, other than that im not sure.
__________________
<<<Please give me Rep if I have helped you<<<

I7 930 @ 4GHz : Noctua D-14
Gigabyte X58A-UD7 : Asus GTX 480
G.Skill Trident 1600MHz 6-8-7-18 : Samsung F3 1TB
OCZ Vertex 2 50GB : Silverstone RV02 Case
Silverstone Strider Plus 1Kw : Sony DRU-870s Optical
Samsung P2350 Monito
r

baron5 is offline  
Old 05-23-2007, 12:17 PM   #10 (permalink)
Monster Techie
 
kobe24's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Australia
Posts: 1,508
Send a message via MSN to kobe24
Default Re: Gigabyte m55SLI-S4 and Athlon X2 (displays garbage)

you might have bad cooling in ur case which might be a reason ur cpu needed down clockin. what temps u got?
__________________

kobe24 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:05 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.