Fx 74 Vs Q6600 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-18-2007, 12:48 AM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 242
Default Fx 74 Vs Q6600

I've been talking to a buddy who is knowledgeable on computers, and he tells me that FX 74 will be a much more responsive system than the Q6600. What do you think?
__________________

Sirius_GTO is offline  
Old 09-18-2007, 01:07 AM   #2 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: Fx 74 Vs Q6600

Maybe...But I think you have to buy them in pairs, because they're meant to go in a dual socket motherboard. And that would cost more than a Q6600 setup.
__________________

__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 09-18-2007, 01:32 AM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 242
Default Re: Fx 74 Vs Q6600

that's really interesting. Can you explain more?

So socket F is dual socket?
Sirius_GTO is offline  
Old 09-18-2007, 05:58 AM   #4 (permalink)
Banned
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 3,479
Default Re: Fx 74 Vs Q6600

Don't waste your money on FX-74

Just get Q6600 because it is much cheaper


And it seems that Q6600 beats it most of time
AnandTech: Intel Core 2 Extreme QX6850 and Massive Price Cuts

Not to mention that Q6600 consume less power, and overclocks much better than two FX-74
maroon1 is offline  
Old 09-18-2007, 07:41 AM   #5 (permalink)
MetalHead Techie
 
Join Date: Jun 2007
Location: Minnesota
Posts: 2,912
Default Re: Fx 74 Vs Q6600

fx-74, is about even in the 3d rendering with the q6600, but the q6600 can overclock much better
__________________
Proc Intel 2500k
Video XFX 6950 1Gb
Display 22'' Monitor Chemei 5ms RT, 800:1 CR
Mobo Biostar Z68A+
Mem 4 gb PNY DDR3 1600
Case afk
Sound Logitech z-5300e 5.1 + Razer Orca's + Creative Soundblaster Audigy SE
PSU Corsair 520hx
OS Windows 7 64-bit
Cooling Corsair H60 Liquid Cooling
HDD Hitachi 1Tb
Invisible is offline  
Old 09-18-2007, 09:23 AM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default Re: Fx 74 Vs Q6600

the FX 74 pair is an absolute waste of money...
__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Old 09-18-2007, 01:52 PM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 242
Default Re: Fx 74 Vs Q6600

but one FX 74 is also as good as a q6600, so shouldn't two be better?
Sirius_GTO is offline  
Old 09-18-2007, 02:02 PM   #8 (permalink)
Banned
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 3,479
Default Re: Fx 74 Vs Q6600

Quote:
but one FX 74 is also as good as a q6600, so shouldn't two be better?
One FX-74 is just a dual core processor. One FX-74 would be much slower than Q6600 in multi-threaded applications and the applications that utilize quad cores

There is no reason to get pair of FX-74 because Q6600 is much cheaper and overclocks much better
maroon1 is offline  
Old 09-18-2007, 02:16 PM   #9 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 242
Default Re: Fx 74 Vs Q6600

the FX 74 is at 3.0, it has a faster FSB and more cache. Has their been any overclocking articles on this processor? Thanks
Sirius_GTO is offline  
Old 09-18-2007, 02:22 PM   #10 (permalink)
Banned
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 3,479
Default Re: Fx 74 Vs Q6600

Quote:
Originally Posted by Sirius_GTO View Post
the FX 74 is at 3.0, it has a faster FSB and more cache
First: FX-74 doesn't use FSB, it uses Hypertransport instead

Second: Q6600 have 8MB L2 cache, much more than FX-74

Third: Having higher GHz doesn't mean that the processor is better. The older Pentium 4 processors had much higher GHz than Athlon64 but they performed worse. The new Intel core 2 processors can do more instruction per Hz than AMD processors.

Just look at the review I posted above, Core 2 Duo 2.33GHz (E6550) outperformed AMD 2.8GHz (5600+).


Quote:
Has their been any overclocking articles on this processor?
I'm not sure if there is overclocking articles for FX-74 but there is power consumption article for FX-74

Click here to see the article

FX-74 consume too much power

And since they consume too much power, I think they are not good for overclocking
__________________

maroon1 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Q6600 first boot up. Idles at 50 C after a few minutes? TheOtis Hardware Repairs and Troubleshooting 18 08-09-2007 12:20 PM
Power Requirements for Q6600? will h4x 4 food New Systems | Building and Buying 31 06-27-2007 10:33 PM
q6600 for gaming and OC Riznarf New Systems | Building and Buying 37 06-19-2007 10:12 PM
Overclocking a q6600 Riznarf New Systems | Building and Buying 2 06-04-2007 02:42 AM
Cheapest Q6600 Build Gumbercules New Systems | Building and Buying 34 06-01-2007 01:01 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:03 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.