Friends 1st Build - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-07-2007, 11:14 PM   #11 (permalink)
Renowned Budgeting Master
 
Join Date: Nov 2006
Location: Uniontown, PA
Posts: 4,153
Send a message via AIM to Sora
Default

It's just that the memory runs on Dual Channel..which is yea a little bit faster but not really that noticible
__________________

__________________
E6300 w/ Arctic Freezer Pro 7 @ 3.6ghz 1.4Vcore
Antec 900 Case
EVGA 750i FTW Mobo
4x1GB of G.skill DDR2-800
2 8800GT in SLI
22" Samsung Syncmaster
1 250GB WD and 1 Seagate 7200.10 in RAID 0
Corsair 520HX 3DMark06 Score: 13900
Sora is offline  
Old 02-07-2007, 11:31 PM   #12 (permalink)
TKF
True Techie
 
TKF's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 123
Default

We are going to investigate the mem a little more... hes not sure about when he plans to upgrade again...he hasn't payed for this yet... as the list stands right now is everything compatible?
__________________

TKF is offline  
Old 02-08-2007, 12:15 AM   #13 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 337
Default

Quote:
Originally posted by Phrantic
2x1GB would be faster than 4x512MB
Why? Can you link me to some documentation of this?
Jrod is offline  
Old 02-08-2007, 03:24 AM   #14 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 714
Send a message via AIM to Meithan Send a message via Yahoo to Meithan
Default

Quote:
Originally posted by Jrod
Why? Can you link me to some documentation of this?
I don't have any concrete sources, but word is RAM slot overpopulation can increase RAM latency. I'm almost sure I read in an article somewhere that when all slots are full, RAM downgrades to a 2T command rate. It makes sense if you think there's 4 modules (instead of two, for example) where data can be stored, so deciding which one to access takes some extra time - but I'm just speculating here.

I am sure, however, that some motherboards can't support their memory max speed when all slots are full (it'll downclock the memory).
__________________


SuperPi 1M: 29.6s - 3DMark06: 8616
The Geek Test v3.1 Score: 36.3% - Major Geek
Meithan is offline  
Old 02-08-2007, 07:54 AM   #15 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default

wow thats a real good build for the money..... but do u already have an os?
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 02-08-2007, 06:45 PM   #16 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 337
Default

makes sense, but i'm wondering if the difference in performance is really that big
Jrod is offline  
Old 02-08-2007, 07:11 PM   #17 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default

i suggest going with 2 gigs(2x1gb) of ram immediately. there is a difference, and you will notice it.
it will only cost about 90.00 more.

that gpu is a pretty good card, i think it will work fine for light gaming.
__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Old 02-08-2007, 08:01 PM   #18 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 714
Send a message via AIM to Meithan Send a message via Yahoo to Meithan
Default

nagasama, Jrod was talking about the claimed increase in latency when using 4 dimms versus 2 dimms. I've been unable to find a benchmark or any formal analysis of the matter; it would be very interesting if someone could provide a link to one.
__________________


SuperPi 1M: 29.6s - 3DMark06: 8616
The Geek Test v3.1 Score: 36.3% - Major Geek
Meithan is offline  
Old 02-08-2007, 08:05 PM   #19 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default

you know meithan...it seems that i have read the same somewhere.
lemme do some looking and i'll post back.
__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Old 02-08-2007, 08:10 PM   #20 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default

okay this is all i could find real quick like...
it has to do with athlon's, and it does say that the command rate needs to be 2t.

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu...64-e3-mem.html

scroll down, its in there.
i don't know of the reliability of this site.
lol it's also about winnies and it is from 2005..
i'll look later for more, or something with the c2d's. but now...it's happy hour!
yee-haa!
__________________

__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:07 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.