First Time Builder Question - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-31-2006, 09:22 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 11
Default First Time Builder Question

Can I Run An ATA150 HD with An ATA100 Mobo?
ie
Western Digital Caviar SE WD800JD 80GB 7200 RPM 8MB Cache Serial ATA150 Hard Drive

with a

DFI LANPARTY UT nF4 Ultra-D Socket 939 NVIDIA nForce4 Ultra ATX AMD Motherboard

Better To Run Big Rails Of RAM or A Couple Small Ones To Get To Your Goal?

Raptor 10k RPM's Worth It?

Im Sure Ill Have More.
__________________

Cracktout is offline  
Old 01-31-2006, 09:47 PM   #2 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 2,433
Default

The harddrive and the mobo should work together fine. As for RAM, i dont honestly know, either 2x 1 gig or 4x 512 will suit your goals fine. For Raptors, Ive never owned one, so i cant say. maybe someone who has one can offer some input
__________________

__________________





-AMD Athlon 64 3200+ Winchestor
-MSI K8N Neo4-F
-Sapphire Radeon X850 XT
-2x 1024 Corsair XMS Pro

<form action=\"http://www.srsyo.org/tfsearch.php\" method=\"get\">
<input type=\"text\" name=\"search\"><input type=\"submit\" name=\"submit\" value="Search!"></form> Search TF before you post!
dhw200 is offline  
Old 02-01-2006, 12:12 AM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 841
Default

For the RAM, if you're referring to say, 2GB of RAM, it's better to get 2x 1GB and dual channel them than 1x 2GB. The dual channeled 2x 1GB will give you better performance.
__________________
NathanM is offline  
Old 02-01-2006, 12:21 AM   #4 (permalink)
Lord Techie
 
Hefemeister's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Sweden
Posts: 9,093
Default

if you got the money the raptors are definately worth it. they run a little hot so make sure your case has good cooling. whatever size memory you want split it in half and get 2 dual channel sticks.
__________________
ASUS P6T Deluxe V2 :: INTEL i7 920 @3.4 :: XFX GTX260 :: 6gb Corsair 1600 :: Corsair 750TX :: TRUE 120 :: Samsung T240 24" :: Windows 7 X64

I do not accept support questions via PM

"Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety."
Hefemeister is offline  
Old 02-01-2006, 03:01 AM   #5 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 4,010
Default

That motherboard has Sata support so the hdd will fit on it. You are looking at teh IDE ports on it for the seed.

The raptors are not worth the money: http://www.anandtech.com/storage/sho...px?i=2577&p=11 The 500gb is worth it if you feel like you can make good use of its storage.
__________________

Cisco CCNA, Comptia A+, 1/3 through CCNP
Trifid is offline  
Old 02-01-2006, 08:29 AM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 11
Default

good to know, but what about if i ran a set up of a Raptor and another non-10k HD in RAID 0? would that be a decent setup?would it even work?
here is another one i just thought of...

what PSU should i shoot for? i just purchased a XION Silver XION II XON-102 Computer Case With Side Panel Window and im not sure if the power supply will be suffient for what im aimimg for. im getting a 939 DFI LAN party Mobo, prolly 3700AMD San Diego L2 1MB CPU, 2 GB of SDRAM, 2x ATA HD's Prolly 240Gig Total PCIe GFroce 6800GT Graphics Card And A Few Good Fans. whatcha THink??

not sure all that above is enough info to give me a accurate response if you need more lemme know. i am semi computer literate and just jumping into the internal components of one with my first build.
Cracktout is offline  
Old 02-01-2006, 08:34 AM   #7 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default

For a power supply, the 89.99$ Antec TruePower 550 Watt is a good buy.
Ste is offline  
Old 02-01-2006, 09:20 AM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 11
Default

so i one i have is insuficient? thanks for ya help guys its a 450W
Cracktout is offline  
Old 02-01-2006, 11:30 AM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 11
Default

thanks for all the pm's guys they helped alot. just 2 more questions and ill be out of your life

whats the timing mean on Ram ie (3-2-2-6)

on graphics cards whats Memory Type GDDR3 mean as far as compatibility and newest equip.
Cracktout is offline  
Old 02-01-2006, 12:50 PM   #10 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default

If you asking about the power supply that would come with the case your buying, then yes it is insufficent.
__________________

Ste is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.