First Build, Need Opinions - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-17-2006, 10:22 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 24
Default First Build, Need Opinions

Hello, this is goin to be my first custom build that i have ever done, but im not worried. Ive been doing lots of research on everything and im pretty happy with my set-up. I plan to use for gamming and other reglar needs. Just let me know any other reccommendations, or suggestions that i might want to add or remove.

Case- Sunbeam Transformer IC-TR-BA Black Steel ATX Full Tower
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16811166004

PSU- ENERMAX Whisper II EG565P-VE FMA(24P) ATX12V 535W Power Supply
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16817103512

HDD- Western Digital Caviar SE WD2500JS 250GB 7200 RPM 8MB Cache SATA 3.0Gb/s
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16822144417

RAM- G.SKILL Extreme Series 2GB (2 x 1GB) 184-Pin DDR SDRAM DDR 500 (PC 4000) Dual Channel Kit System Memory
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820231021

CPU- AMD Athlon 64 3700+ San Diego 2000MHz HT 1MB L2 Cache
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16819103539

Mobo- DFI LANPARTY UT nF4 Ultra-D Socket 939 NVIDIA nForce4 Ultra ATX AMD
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16813136152

GPU- eVGA 256-P2-N584-AR Geforce 7900GT KO 256MB 256-bit GDDR3 PCI Express x16
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814130033

Let me know if i am missing anything that i would need. Thanks.

Edited: A little better for those 56k Users. XD
__________________

ambush is offline  
Old 08-17-2006, 10:44 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 1,585
Default

I would like to use this post to make a request...can people type or cut and paste the description to their links?

You know like cpu: Intel Pentium X, and then of course post your link for pricing reference. 56k kills...makes people lazy and not want to click links

I'll do it anyway but ya know...help us lazy who want to help you ;p

edit 1: looked at the case...I thought, hey that looks like a Decepticon...Autobots rule...transformerss, more than meets the eye. Then I looked at the box pic, and it says Transformer, but prolly a rip, hehe. Cool case just for being of something I loved as a kid and still do! ;p
__________________

atomic tofu is offline  
Old 08-17-2006, 11:21 PM   #3 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 300
Send a message via AIM to Shannon Send a message via Yahoo to Shannon
Default

What will you be doing with this machine?
Shannon is offline  
Old 08-17-2006, 11:26 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 24
Default

Quote:
Originally posted by Shannon
What will you be doing with this machine?
Quote:
Originally posted by ambush
Hello, this is goin to be my first custom build that i have ever done, but im not worried. Ive been doing lots of research on everything and im pretty happy with my set-up. I plan to use for gamming and other reglar needs. Just let me know any other reccommendations, or suggestions that i might want to add or remove.
Just wanted to point that out to let others know.

I wanted to be able to play games such as BF2 and/or CS:S, games like that.
ambush is offline  
Old 08-17-2006, 11:35 PM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 300
Send a message via AIM to Shannon Send a message via Yahoo to Shannon
Default

Oh sorry, I didn't see that for some reason.

I noticed that you have DDR500 RAM but your motherboard supports DDR400 so try one of these:
http://www.newegg.com/Product/Produc...ubcategory=147

But I'd get the Corsair ValueSelect
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820145579

It'll be a little less money too. And for that you could get a little bigger hard drive if you want. I think the 320gb drives are a slightly better deal right now anyway.
Shannon is offline  
Old 08-17-2006, 11:51 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 24
Default

TY thanks. See thats what i would have missed, because im still trying to learn.

Anything else like that would be great.
ambush is offline  
Old 08-17-2006, 11:53 PM   #7 (permalink)
bum
Super Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 286
Default

looks good let me see if I can find a better deal on ram. (I got 2gigs corsair XMS for 120)

edit: looks like they raised prices. perhaps they're trying to kill older tech...
__________________
Opteron 175 + Scythe Infinity
Asus A8N32-SLI
2 gigs corsair XMS DDR 400
XFX geforce 6800 XT
X-navigator case
30G Maxtor + 250G Maxtor

"Let's face it, we're not changing the world. We're building a product that helps people buy more crap - and watch porn." -- Seagate CEO Bill Watkins
bum is offline  
Old 08-17-2006, 11:55 PM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 611
Default

ditto what shannon said. Whats your budget by the way? If that build is your budget than everything seems good, besides the RAM. Also you may want to consider using a socket AM2 procesor and MoBo, it has more upgradeability for the future. I can think of a few things that you could improve if your budget allows more than that build there.
__________________
spartan1121 is offline  
Old 08-17-2006, 11:55 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 24
Default

Well right now my budget is like 1000$ or a little more for just the tower. But i still have to get a monitor, keyboard, and mouse. Umm im gonna say budget for the TOWER itself is gonna be no more than 1300$ give or take a few dollars.





So something like this for a better harddrive?

Western Digital Caviar SE16 WD3200KS 320GB 7200 RPM 16MB Cache SATA 3.0Gb/s
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16822136003

Or should i get two HDD's because i see alot of people use those Raptors with 10k RPM as a main HDD and get a 140 GB HDD for data?
ambush is offline  
Old 08-17-2006, 11:56 PM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 611
Default

yeah i think i need to change to that HD for my build, mine dosn't have a rebate. Im workin on my first build here and the people on this forum have been a great help. Ive learned a lot about computers these last weeks, i think my knowledge on computers has triplified.

And heres some RAM that should work good with you, plus it has a rebate

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820227063

Raptors will cost you a whole lot more though.
__________________

__________________
spartan1121 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.