First Build Done - A Few Questions - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-28-2009, 10:41 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2009
Posts: 23
Default First Build Done - A Few Questions

OK folks, my first build ever is done and it works! What a relief. A few questions. When it powers up and goes through the Asus screen and all it says "hard disk not detected" however then it goes and fires up Vista and is normal, is that anything to worry about and can I make it go away? Next I update drivers for vid card from Nvidia site. Is there anything else I need to update, BIOS or anything from any of the manufacturer sites? Thanks!
__________________

Eayes is offline  
Old 05-29-2009, 12:53 AM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
Hefemeister's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Sweden
Posts: 9,093
Default Re: First Build Done - A Few Questions

I have the Asus p6t deluxe motherboard. The "hard disk not detected" message is from the marvell controller looking for dives connected to it. If you want the message to go away you can disable it in bios. You do not need to it as it will not effect anything. I did just because I did not like it.

With a fresh install I want to have the all newest drivers from the Asus website.
After that I only update the chipset drivers as new ones come out and other drivers if I have issues that need to be fixed.

As for bios if you are overclocking or changing ram or cpu it is good to have the newest version.
If not, if it is not broke no need to fix it.

What board do you have?
__________________

__________________
ASUS P6T Deluxe V2 :: INTEL i7 920 @3.4 :: XFX GTX260 :: 6gb Corsair 1600 :: Corsair 750TX :: TRUE 120 :: Samsung T240 24" :: Windows 7 X64

I do not accept support questions via PM

"Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety."
Hefemeister is offline  
Old 05-29-2009, 01:53 AM   #3 (permalink)
Master Techie
 
baron5's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Australia
Posts: 2,984
Default Re: First Build Done - A Few Questions

Also make sure you have got your lan drivers, sounds drivers etc. all installed. Generally install chipset drivers first, restart, then install the rest. As hef said the hdd detection is probably from a different controller on the motherboard then what your using so dont sweat it. Bios updates have become very easy since the usb upgrade feature with new motherboards so if you want to have the latest, just download the execution file from manufacturers site and it will make a bootable flash drive/floppy drive for you.
__________________
<<<Please give me Rep if I have helped you<<<

I7 930 @ 4GHz : Noctua D-14
Gigabyte X58A-UD7 : Asus GTX 480
G.Skill Trident 1600MHz 6-8-7-18 : Samsung F3 1TB
OCZ Vertex 2 50GB : Silverstone RV02 Case
Silverstone Strider Plus 1Kw : Sony DRU-870s Optical
Samsung P2350 Monito
r

baron5 is offline  
Old 05-29-2009, 09:45 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2009
Posts: 23
Default Re: First Build Done - A Few Questions

Hef I've got the ASUS P6T Deluxe V2 LGA 1366 Intel X58 ATX Intel board. Are there drivers for that outside of the BIOS that need upgrading? Thanks for the help.
Eayes is offline  
Old 05-29-2009, 09:49 AM   #5 (permalink)
Lord Techie
 
Hefemeister's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Sweden
Posts: 9,093
Default Re: First Build Done - A Few Questions

I did my build about 3 weeks ago and used the newest from ASUS at the time. I have not had any issues with any of them as of yet.

If you overclock get bios 0406 as it opens up the 21x multi.
__________________
ASUS P6T Deluxe V2 :: INTEL i7 920 @3.4 :: XFX GTX260 :: 6gb Corsair 1600 :: Corsair 750TX :: TRUE 120 :: Samsung T240 24" :: Windows 7 X64

I do not accept support questions via PM

"Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety."
Hefemeister is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Few questions about upcoming build VampD New Systems | Building and Buying 11 05-15-2009 07:55 AM
Couple of Quick Questions on New Build. JDM555 New Systems | Building and Buying 14 03-07-2008 04:35 PM
Just finished build, Have a few questions. IBM/PS1 New Systems | Building and Buying 16 01-25-2008 12:23 PM
System build mess up questions Gabb New Systems | Building and Buying 2 08-19-2007 04:50 PM
A few questions on my new build [SF]MKM New Systems | Building and Buying 51 06-24-2007 05:43 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:45 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.