Fast ahrd drive config - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-11-2006, 07:58 AM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 240
Default Fast hard drive config(RAID0/Raptor)

At the moment I have a single WD Caviar SE16 250GB 2500KS. But Im looking for something faster, And more storage would aslo be nice.
Im considering:
A single raptor 150GB
Getting another WD Caviar SE16 250GB 2500KS and putting them in raid0.
Buying 2 Caviar RE 250GB 2500YS(slightly better) and putting those in raid, then using the other HD for backup.

PS, I do have a 120GB external HD which im currently using to backup.

Can anyone suggest the fastest(and cheap) solution please .
Id like to especially hear from people who hard harddrives in Raid0/Raptors.

Thanks again
__________________

__________________
<a href=\"http://www.dynasig.net/?id=3738\"><img src=\"http://serve.dynasig.net/3738.gif\" width=\"350\" height=\"85\" alt=\"Signature\" border=\"0\" /></a><br />
Chris_PC is offline  
Old 11-11-2006, 08:04 AM   #2 (permalink)
There and Back again
 
Nukem's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Chattanooga, TN
Posts: 4,402
Default

2x WD Caviar SE16 250GB 2500KS in raid... you not going to get much "faster" times with the YS then the KS... it will be minimal at best.
__________________

__________________



Dell 4K S2817Q / Logitech Z-680 / Func MS3 Mouse / Corsair K70 LUX rgb
NZXT Source 530 / i5-7600K / Corsair H100i v2 / ASRock Z270 Extreme4
SM951 M2 256GB / 850 evo 1TB / Seagate 2TB / WD 2TB
2x16GB Vengeance LPX DDR4 3000 / evga Classified GTX 980 ti / Seasonic M12II 850W

Nukem is offline  
Old 11-11-2006, 08:19 AM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 240
Default

Speed isnt the reason why i thought 2x Caviar RE 250GB 2500YS would be more suitable. i just thought for the sake of £3 you also get a 5years warranty instead of 3 years.
Thanks for the help
__________________
<a href=\"http://www.dynasig.net/?id=3738\"><img src=\"http://serve.dynasig.net/3738.gif\" width=\"350\" height=\"85\" alt=\"Signature\" border=\"0\" /></a><br />
Chris_PC is offline  
Old 11-11-2006, 08:32 AM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 240
Default

How much of a difference am i going to soo just by adding another Caviar RE 250GB 2500KS and raid0'ing them?.
This is the cheap option(which is always good) and if I will get a noticable speed increase I may go for this, and use my external hard drive to abck up the important things.
__________________
<a href=\"http://www.dynasig.net/?id=3738\"><img src=\"http://serve.dynasig.net/3738.gif\" width=\"350\" height=\"85\" alt=\"Signature\" border=\"0\" /></a><br />
Chris_PC is offline  
Old 11-11-2006, 11:51 AM   #5 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,302
Default

You ought to get some decent gains.

I haven't looked up the models (meh), but go for one with a 16MB cache. Set your RAID as your primary, then Ghost your other drive to it.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 11-11-2006, 11:53 AM   #6 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 240
Default

they both have a 16MB cache, but I think that the YS models are designed more for RAID applications. I dont quite get what you mean by setting the raid as primary then ghosting another drive to it. Do you mean a sort of raid 0+1 config?

EDIT: i now purchased another 2500KS and Im going to raid them, then use my external for backup. thanks for the help people
__________________

__________________
<a href=\"http://www.dynasig.net/?id=3738\"><img src=\"http://serve.dynasig.net/3738.gif\" width=\"350\" height=\"85\" alt=\"Signature\" border=\"0\" /></a><br />
Chris_PC is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.