Difference between Operton and X2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-21-2006, 11:14 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 26
Default Difference between Operton and X2

I was wondering what the difference is between an AMD Opterton 175 (Link) and the AMD Athlon X2 4400+ (Link) ?
__________________

Seeds225 is offline  
Old 04-21-2006, 11:21 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
MrZucchiniHead's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 915
Send a message via AIM to MrZucchiniHead
Default

The opty is built with higher end silicon so it overclocks more, and the X2's have a 128kb L1 cache, but im pretty sure it dosent make a difference.

the opty's originated in servers which put more stress on the CPU, so AMd has put better more durable silicon on the CPu so it can handle more stress but it can overclock like a beast, some people have gotten an opteron 146/165 (same stock speed) around 3.0ghz!
__________________

MrZucchiniHead is offline  
Old 04-21-2006, 11:28 PM   #3 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default

the cache DOES make a difference.
__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Old 04-21-2006, 11:34 PM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
MrZucchiniHead's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 915
Send a message via AIM to MrZucchiniHead
Default

i havent heard many people say that a X2 at the same sped as an opty runs better.

could you possibly give me an example, i've always wondered how much of a difference the L1 cache made on the X2's.
MrZucchiniHead is offline  
Old 04-21-2006, 11:39 PM   #5 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default

opty is better.

I'm drunk....no proof required.
__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Old 04-22-2006, 12:24 AM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
MrZucchiniHead's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 915
Send a message via AIM to MrZucchiniHead
Default

Quote:
Originally posted by gurusan
opty is better.

I'm drunk....no proof required.
lol, i thought so.
MrZucchiniHead is offline  
Old 04-22-2006, 12:48 AM   #7 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 841
Default

As far as I know, as long as there isn't a large price difference to sway the decision, the Opteron is going to be superior to the X2 in every way, considering it's about the same thing but has higher quality silicon (as said above) and more ruggedly tested.

The 146 and 165 don't have identical clock speeds. The 146 is 2ghz and the 165 is 1.8ghz. Both have 1mb L2 caches, while the 165 has two of them.
__________________
NathanM is offline  
Old 04-22-2006, 12:53 AM   #8 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default

thank you kind sir.
__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Old 04-22-2006, 12:57 AM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
MrZucchiniHead's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 915
Send a message via AIM to MrZucchiniHead
Default

Quote:
Originally posted by NathanM
The 146 and 165 don't have identical clock speeds. The 146 is 2ghz and the 165 is 1.8ghz. Both have 1mb L2 caches, while the 165 has two of them.
whoops, must of been thinking of the 146 and 170 or the 144 and 165.

but still some people have getten optys at 1.8ghz stock to 2.9-3.0 sometimes on air, mostly on water.
MrZucchiniHead is offline  
Old 04-22-2006, 01:03 AM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 841
Default

Yeah, you were still correct on that point . Those 165s are amazing. My 146 is only at 2.5ghz on stock voltage because it was stable at that and I have never went back to overclock it anymore because I didn't see any reason to do so; the performance is fine.
__________________

__________________
NathanM is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:16 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.