Did I Get the Wrong RAM? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-01-2014, 10:00 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2014
Location: USA
Posts: 114
Default Did I Get the Wrong RAM?

Hi all,

Need some quick advice. Want to make sure I didnít fubar this build. I was reading this thread:

Please Help with AMD Kaveri Driver Issue (A8-7600)

And the OP was suggested to get faster ram as it was bottle-necking his GPU. In conversations I have had in the past with users here, unless Iím remembering wrong, I was under the impression that 1600MHZ ram would be fine for current builds and wouldn't be a bottle neck in this generation. My parts are in the mail now, can someone give me some advice if I should return the RAM and order something beefier?

Here is my build. (Sorry the links are broken not sure what happened)

CPU:
Core i5-4690K
Intel Core i5-4690K Haswell Refresh Quad-Core 3.5GHz LGA 1150 Desktop Processor BX80646I54690K - Newegg.com - Newegg.com

MOBO:
GIGABYTE GA-Z97X-Gaming
GIGABYTE GA-Z97X-Gaming 5 LGA 1150 Intel Z97 HDMI SATA 6Gb/s USB 3.0 ATX Intel Motherboard - Newegg.com


HDD:
SAMSUNG 840 EVO MZ-7TE500BW 2.5" 500GB SATA III TLC Internal Solid State Drive (SSD)
SAMSUNG 840 EVO SSD 500GB MZ-7TE500BW 2.5" SATA III TLC Internal Solid State Drive - Newegg.com

And

Western Digital WD Blue WD10EZEX 1TBhttp://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16822236339

RAM:
CORSAIR Vengeance Pro 16GB (2 x 8GB)
CORSAIR Vengeance Pro 16GB (2 x 8GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600 (PC3 12800) Desktop Memory Model CMY16GX3M2A1600C9R Red) - Newegg.com

GPU:
EVGA 04G-2981-KR GeForce GTX 980
EVGA 04G-2981-KR GeForce GTX 980 4GB 256-Bit GDDR5 ACX 2.0 PCI Express 3.0 - Newegg.com

PSU
CORSAIR RM Series RM750 750W
CORSAIR RM Series RM750 750W ATX12V v2.31 and EPS 2.92 80 PLUS GOLD Certified Full Modular Active PFC Corsair RM750 Power Supply - Newegg.com
__________________

the1truegamer is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2014, 10:03 PM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Feb 2005
Location: asdf
Posts: 8,887
Default Re: Did I Get the Wrong RAM?

Your fine RAM wise as you aren't using the GPU that is in the CPU, where as the thread you read, the original poster is using a GPU that shares the system memory. You are comparing two entirely different machines, and types of machines.
__________________

c0rr0sive is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2014, 10:08 PM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2014
Location: USA
Posts: 114
Default Re: Did I Get the Wrong RAM?

Quote:
Originally Posted by c0rr0sive View Post
Your fine RAM wise as you aren't using the GPU that is in the CPU, where as the thread you read, the original poster is using a GPU that shares the system memory. You are comparing two entirely different machines, and types of machines.
I see. Thanks for clearing that up for me. I thought i was good, but figured i should make sure while i could still return it. I appreciate the help.
the1truegamer is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2014, 06:40 AM   #4 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,306
Default Re: Did I Get the Wrong RAM?

Yup, AMD APUs have better GPUs built in and take advantage of faster RAM to a certain point.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What did I get wrong in this php code? Mike9182 Programming 1 11-28-2007 05:35 PM
Ugh, did I order wrong ram? Shafra New Systems | Building and Buying 2 02-06-2007 03:02 AM
did i do something wrong on the install? joowan Hardware Repairs and Troubleshooting 6 01-27-2007 04:13 PM
Did i make a wrong buying choice? jdhore1 System Upgrades 9 05-11-2006 04:49 PM
HTML question, did I do something wrong? Arithus Programming 1 04-16-2006 02:29 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:06 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.