Which DDR3 RAM would work best in this system? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-12-2013, 08:29 PM   #1 (permalink)
Lookin' for higher ground
 
Join Date: Feb 2007
Location: Sacramento
Posts: 1,105
Default Which DDR3 RAM would work best in this system?

Hi again!

Ok, I have decided to try my G2020 in a security rig until I can find a good deal on a 3570k or a 3770k. I also found a new Corsair CX430M sitting around in my inventory so I thought I would give it a shot [purchased it 3-4 months ago for only $15 new].

I had to remove the Corsair Vengeance RAM because they are too tall.

Which of the following RAM would work best, or does it even matter?

Kingston HyperX Red KHX16C10B1R/8 8GB Memory Module - 1600MHz, 10-10-10, DDR3, CL10, 1.5V, Unbuffered

Or,

Patriot Signature Line 2X4

By filling only one slot with 8GB, will my system use less power?

And what about the Kingston Hyper X CL10? Is it much different than CL9? Do you foresee any problems if I use this RAM?

Thanks,

Soar

PS Here's my rig with some of the newer parts I would like to install

Cooler Master Elite 120 Advanced - Mini-ITX Computer Case
Intel G2020 Ivy Bridge
ASRock DDR3 1333 Intel - LGA 1155 Motherboards (B75M-ITX)
2-Scythe Gentle Typhoon 120mm x 25mm Fan - 1850 RPM case fans
Modified ARCTIC COOLING A7P-75000023 92mm CPU Cooler [will shave/mill 5/8" off the top]
Corsair CX430M
Intel 160GB SSD
Seagate 4TB HDD
__________________

__________________
Intel i5-3570
ASRock Z77 Extreme4
GeForce 560Ti
Seasonic SS660XP Platinum
Corsair Vengeance 1600 16GB
CM HAF X Blue
Antec H20 620
Intel 180GB SATA III 520
WD Black Caviar 2 TB
Seagate Green 3 TB
Gentle Typhoons [3]
Scythe Fan Controller w/Temps
soarwitheagles is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2013, 09:27 PM   #2 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,303
Default Re: Which DDR3 RAM would work best in this system?

It honestly doesn't matter speed or timings wise. They won't make a difference.

Theoretically each stick will take 1.5v, so 1 stick will be 1.5v less than two. Won't make much of a difference in total wattage so either way you want to go.
__________________

__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is online now   Reply With Quote
Old 06-13-2013, 07:41 AM   #3 (permalink)
Lookin' for higher ground
 
Join Date: Feb 2007
Location: Sacramento
Posts: 1,105
Default Re: Which DDR3 RAM would work best in this system?

Ok, I read the ASRock manual and it has some interesting info:

If you install only one memory module or two non-identical
memory modules, it is unable to activate the Dual Channel
Memory Technology.

So here is my question: If I install one 8gb stick rather than two 4gb sticks, will it only work on single channel and will this effect performance/

Thank you,

Soar
__________________
Intel i5-3570
ASRock Z77 Extreme4
GeForce 560Ti
Seasonic SS660XP Platinum
Corsair Vengeance 1600 16GB
CM HAF X Blue
Antec H20 620
Intel 180GB SATA III 520
WD Black Caviar 2 TB
Seagate Green 3 TB
Gentle Typhoons [3]
Scythe Fan Controller w/Temps
soarwitheagles is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2013, 07:44 AM   #4 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,303
Default Re: Which DDR3 RAM would work best in this system?

Yes, dual channel requires 2 sticks but they are wrong as dual channel will work with 2 different sticks.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is online now   Reply With Quote
Old 06-13-2013, 11:41 AM   #5 (permalink)
Lookin' for higher ground
 
Join Date: Feb 2007
Location: Sacramento
Posts: 1,105
Default Re: Which DDR3 RAM would work best in this system?

Is there a performance difference between single and dual channel?

i.e. will a single 8gb performance be less than two 4gb in dual mode?
__________________
Intel i5-3570
ASRock Z77 Extreme4
GeForce 560Ti
Seasonic SS660XP Platinum
Corsair Vengeance 1600 16GB
CM HAF X Blue
Antec H20 620
Intel 180GB SATA III 520
WD Black Caviar 2 TB
Seagate Green 3 TB
Gentle Typhoons [3]
Scythe Fan Controller w/Temps
soarwitheagles is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2013, 12:14 PM   #6 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,303
Default Re: Which DDR3 RAM would work best in this system?

Yes, dual channel essentially doubles the bandwidth of single. Will you notice it, probably not in the least.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is online now   Reply With Quote
Old 06-13-2013, 05:23 PM   #7 (permalink)
Lookin' for higher ground
 
Join Date: Feb 2007
Location: Sacramento
Posts: 1,105
Default Re: Which DDR3 RAM would work best in this system?

Ok, well, I chose the 4GB X 2 just to he sure!
__________________

__________________
Intel i5-3570
ASRock Z77 Extreme4
GeForce 560Ti
Seasonic SS660XP Platinum
Corsair Vengeance 1600 16GB
CM HAF X Blue
Antec H20 620
Intel 180GB SATA III 520
WD Black Caviar 2 TB
Seagate Green 3 TB
Gentle Typhoons [3]
Scythe Fan Controller w/Temps
soarwitheagles is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.