DDR2 800 or 1066? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-25-2007, 03:52 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 3
Default DDR2 800 or 1066?

Sorry if this question has been answered already -- I searched, but couldn't find anything..

I'm looking at the MSI P35 Platinum for the foundation of a new system (my first home build, after 20 years of buying and tweaking commercial boxes). The specs say it will take DDR2 800 or 1066, though I'll have to tune the BIOS to get the 1066 to work.

So I have two questions:
  1. Is there a real advantage to 2GB of 1066 over 2GB of 800? This will be primarily a work computer, but I want it to be VERY fast and responsive. Gaming is way down the list for me.
  2. How tricky is it to tune a BIOS to make use of DDR2 at 1066? It's not something I've done before, so I just don't know what's involved.

Thanks in advance!
__________________

AceWriter is offline  
Old 07-25-2007, 03:54 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 616
Send a message via AIM to OnlyCurious Send a message via Yahoo to OnlyCurious
Default Re: DDR2 800 or 1066?

1. not much
2. not sure...

haha
__________________

__________________
Use my advice at your own risk.

My rig:
CoolerMaster Centurion 5
SamSung 20" LCD
Intel E6750 @ 2.66Ghz
Gigabyte p35-ds3r
Patriot Extreme 2gb 4-4-4-12
Sapphire X1950XT 256mb
Samsung 500gb @ 7200
PSU Xclio GreatPower 550W
Samsung DVD Burner
Logitec X-230 2.1
OnlyCurious is offline  
Old 07-25-2007, 04:24 PM   #3 (permalink)
Console Gamer
 
Ronnie's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: N. Carolina
Posts: 2,716
Default Re: DDR2 800 or 1066?

you can get a good DDR2 800 kit and overclock it past 1066 speeds easily
any DDR2 over 800 is just a waste of money
__________________
Ryzen 7 1700 / Gigabyte AB35
Deepcool Captain 240EX
32GB HyperX DDR4 / Corsair 750watt
Red Devil 480 / Corsair R270
Sandisk 960GB SSD / 2x Seagate 8tb, 2x WD 4TB
Ronnie is offline  
Old 07-25-2007, 04:27 PM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Riznarf's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 471
Send a message via AIM to Riznarf
Default Re: DDR2 800 or 1066?

Quote:
Originally Posted by fade2black2004 View Post
you can get a good DDR2 800 kit and overclock it past 1066 speeds easily
any DDR2 over 800 is just a waste of money
amen, if you get some G.Skill HZ's youll easily overclock them, 1066 is a waste of cash.
__________________
-Riznarf

ASRock H67M
i7-2500k @ 3.30
eVGA gtx 570 @ 880/1000
2x 4gb G.Skill Ripjaws DDR3-1333
Corsair 600w PSU
3DMark 11: 6595
Riznarf is offline  
Old 07-25-2007, 06:35 PM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
BennyV04988's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 1,835
Default Re: DDR2 800 or 1066?

It yields little performance gain anyway. 800 is the sweet spot.
__________________
3DMARK VANTAGE: 11,500
GPU: MSI GTX 260 @ 650MHz/1175MHz
CPU: Intel E6750 @ 3.4GHz/1.33v/60c
HSF: Arctic Cooling Freezer 7 Pro
MOBO: MSI P6N SLI-FI 650i
RAM: G.SKILL 3x1GB DDR2 800
SND: Creative Audigy 4
SPK:Logtech X-540s
MOS: Logitech MX600 Wireless Laser
LCD: HANNS-G 28" Widescreen
BennyV04988 is offline  
Old 07-25-2007, 06:53 PM   #6 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default Re: DDR2 800 or 1066?

Quote:
Originally Posted by Riznarf View Post
amen, if you get some G.Skill HZ's youll easily overclock them, 1066 is a waste of cash.
heh, i vote xms2c4....
my HZ's give me a f*** of a time trying to overclock them even that far.
my xms2 does it and asks for more.
__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Old 07-25-2007, 06:57 PM   #7 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: DDR2 800 or 1066?

My Ballistix went straight from DDR2-800 to DDR2-1000, right out the box. With no change. I plan on going further, but still testing.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 07-25-2007, 07:03 PM   #8 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default Re: DDR2 800 or 1066?

b1g change your god**** sig lol.
i have heard goooooood things bout those ballistix, tho. i should a bought them instead of these lemon HZ's, lol.
__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Old 07-25-2007, 08:32 PM   #9 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: DDR2 800 or 1066?

Quote:
Originally Posted by fade2black2004 View Post
you can get a good DDR2 800 kit and overclock it past 1066 speeds easily
any DDR2 over 800 is just a waste of money
cough cough g-skill HZ, cough cough crucial ballistix
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 07-25-2007, 09:24 PM   #10 (permalink)
Monster Techie
 
meat_helmet's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Sydney, Australia
Posts: 1,119
Default Re: DDR2 800 or 1066?

Yeh the G.Skills will get there, might take slightly more voltage but they are under warranty for small increases.
__________________

__________________
meat_helmet is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fs 1gb Ocz Ddr2 800 Ronnie Buy/Sell/Trade and Hot Deals 8 09-12-2007 06:28 PM
FS: 2 Kits of DDR2 Memory aspire Buy/Sell/Trade and Hot Deals 8 07-11-2007 09:01 PM
R.A.M. swap time, ddr to ddr2, safe idea? drewjustforyou Laptops and Notebooks 10 07-01-2007 06:12 AM
DDR and DDR2 Nick New Systems | Building and Buying 6 06-30-2007 01:12 PM
would a ddr2 533 work on a motherboard that supports ddr2 800?????? siddanth3 New Systems | Building and Buying 4 04-27-2007 10:21 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:51 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.