Crossfire and HD question... - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-31-2008, 11:55 AM   #1 (permalink)
Super Techie
 
myowngod's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 286
Default Crossfire and HD question...

Currently have the 512MB saphire 4870... just got a 24" monitor... was looking at buying a 1GB Dark knight 4870 to crossfire with it... to improve performance at the higher res... can I crossfire the 512 and 1GB? would it be better to do it the same... 512 and 512? should i sell the 512 and get a 1GB?

EDIT: Saw online you have to have same memory to crossfire...

if i did do this.. should i get the sapphire or the asus... does mixing brand have any ill effect?

and a quick off topic... would I see any noticible improvement adding a 10k RPM HD like a velociraptor when my 640GB WD has plenty of space.. enough to justify the cost?

Thanks, oh and if i could have found this by searching please just tell me what to search for b/c i came up empty... I can do research on my own if it is easier...
__________________

myowngod is offline  
Old 12-31-2008, 01:28 PM   #2 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default Re: Crossfire and HD question...

1gb will help a bit on a 24" monitor. CF 2 x 512's would be most cost effective though. since you already have one (if your PSU can do it).
no difference in asus or sapphire, except maybe price or warranty. sapphire has 2 or 3 years i cant remember.
no big difference with the raptor. no, its not worth the money IMO. if you gotta have speed go with an SSD for your OS and use the 640 for storage.
__________________

__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Old 12-31-2008, 02:39 PM   #3 (permalink)
Super Techie
 
myowngod's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 286
Default Re: Crossfire and HD question...

Well my G/F is getting me a card for my b-day... so technically one is free... perhaps I can get that 1gb card, sell my 512, and get another 1gb... I would like to improve my performance without braking my bank.. it feels like the single card is taxed playing some games on this 24"... was looking at upgrades in the ~200-250 range and figured another card is just about it without going i7...
myowngod is offline  
Old 12-31-2008, 02:41 PM   #4 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default Re: Crossfire and HD question...

what kind of mobo do you have?
2 512's will perform almost as good as 2 x 1gb unless you are going up to 2560 resolution...at 1920 they will be very similar.
what games are you playing that you are having problems with?
__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Old 12-31-2008, 02:43 PM   #5 (permalink)
Wizard Techie
 
philbar71's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Suffolk, VA
Posts: 4,533
Send a message via AIM to philbar71
Default Re: Crossfire and HD question...

on a 24" it would be best to get teh 1gb version.
__________________


The only thing ATi can render faster than nVidia is the BSOD

SLI ON INTEL P45: http://www.techist.com/pc/f76/sli-intel-chipset-219886/

<<< i like rep :D
philbar71 is offline  
Old 12-31-2008, 02:47 PM   #6 (permalink)
Super Techie
 
myowngod's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 286
Default Re: Crossfire and HD question...

Well obviously Crysis... just got warhead... but where my 22" ran smooth with pretty high settings, I'm seeing slowdown an awful lot even with med settings... getting some on the new NWN2 exp, and the computer itself seems slower than it was now that i'm running 2 monitors... (is that to be expected?... never had duals...) - i put my specs in my sig..
__________________
HAF 932 | i7 920 @ 4.4ghz | OCZ Platinum | EVGA GTX285-SC | EVGA X58 SLI
Corsair 1000HX | Samsung T240 & 2253bw | Watercooled
myowngod is offline  
Old 12-31-2008, 03:19 PM   #7 (permalink)
Wizard Techie
 
philbar71's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Suffolk, VA
Posts: 4,533
Send a message via AIM to philbar71
Default Re: Crossfire and HD question...

my pc never slowed down with dual monitors, even with my 8500gt and pentium d.
__________________


The only thing ATi can render faster than nVidia is the BSOD

SLI ON INTEL P45: http://www.techist.com/pc/f76/sli-intel-chipset-219886/

<<< i like rep :D
philbar71 is offline  
Old 12-31-2008, 03:41 PM   #8 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default Re: Crossfire and HD question...

what catalyst version are you using?
__________________

__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:59 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.