CPU or GPU Upgrade? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-05-2010, 06:12 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Dec 2009
Location: None of your business
Posts: 100
Default CPU or GPU Upgrade?

I have a computer with a AMD Athlon II X4 620 anda ATi Radeon HD 5770 that I use mainly to play the Half-Life 2 series. I play on a 1920x1080 HDTV and the framerate is usually at 60 or above. My problem is when something is on fire in the game it lags like crazy, once it even gave me a BSOD. I was wondering if I would be better suited by a CPU or GPU upgrade. Thanks for any help!!
__________________

qblake is offline  
Old 12-05-2010, 06:27 PM   #2 (permalink)
Lady Techie
 
Yami's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK
Posts: 7,772
Default Re: CPU or GPU Upgrade?

If you get problems with certain graphical stuff, I recommend updating your graphics drivers to the latest (if it's not already) and see if that makes any difference, before deciding to buy stuff.

But the best option there would be upgrade the GPU, I think.
__________________

__________________
Desktop i5-4440 - ASRock Z77 Extreme4 - EVGA GTX970 - 4x4GB 1600MHz - Samsung 850 EVO 250GB - Be Silent Base 800 - 3TB+1TB+1TB+640GB
Laptop i7-3740QM @ 2.7GHz, 2x4GB 1600Mhz, GT640M, OCZ Agility 3 120GB
Smartphone Galaxy S7 Edge

LinkedIn Kiera Mitchell
Yami is offline  
Old 12-06-2010, 02:35 AM   #3 (permalink)
Wizard Techie
 
Druid's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 3,065
Default Re: CPU or GPU Upgrade?

I don't see how that gpu could have any problem with half-life at all.
__________________
CPU: Intel Core i7 920
GPU: ASUS STRIX GTX 970
Ram: 12GB 1600 Mhz DDR3
Mobo: ASUS P6T
PSU: 750W PC Power & Cooling
Druid is offline  
Old 12-06-2010, 01:16 PM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Dec 2009
Location: None of your business
Posts: 100
Default Re: CPU or GPU Upgrade?

Me niether, it really makes me angry. If the GPU is the way to go, will a 5850 handle it ok?
qblake is offline  
Old 12-06-2010, 02:07 PM   #5 (permalink)
Wizard Techie
 
Druid's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 3,065
Default Re: CPU or GPU Upgrade?

I don't think that's it man. Did you upgrade your drivers like instructed?
__________________
CPU: Intel Core i7 920
GPU: ASUS STRIX GTX 970
Ram: 12GB 1600 Mhz DDR3
Mobo: ASUS P6T
PSU: 750W PC Power & Cooling
Druid is offline  
Old 12-06-2010, 02:08 PM   #6 (permalink)
 
farinha's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Portugal
Posts: 866
Default Re: CPU or GPU Upgrade?

Have you followed Yami suggestion and updated the drivers?
__________________

ASUS P5P77D :: INTEL i5 750@3.6 GHz :: Asus HD4890 :: 4GB Gskill Ripjaw 1600MHz CL7 :: WD Black 1TB :: SSD OCZ Vertex2 60GB :: Corsair 750TX :: LG L204WT :: Windows 7 x64

<<<<<<<<<< If you think I've been helpful in anyway rep me :p
farinha is offline  
Old 12-06-2010, 08:01 PM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Dec 2009
Location: None of your business
Posts: 100
Default Re: CPU or GPU Upgrade?

Yeah, I updated, the problem is still there. I was playing Garry's Mod with my cusion today, we were screwing around with nukes, and the framerate was never above 60. I dunno if it would matter but I was hosting the server.
qblake is offline  
Old 12-07-2010, 12:08 AM   #8 (permalink)
True Techie
 
Sniper_13's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Hamilton, Ontario
Posts: 231
Default Re: CPU or GPU Upgrade?

I think its the game not your GPU. I mean Considering how old Half life is there's not way that a 5770 wouldn't be able to handle it, could be a problem in the games code that they never fixed. You should try other games if you have to see if this problem happens
__________________

__________________
`Core i7 950 || `Gigabyte X58A-UD3R Mobo
`Cooler Master V6 CPU Cooler || `G.Skill 1600Mhz 6gb DDr3
`Saphire Radeon HD 6870 1gb || `2x WD Caviar Black 640gb RAID 0
`Cooler Master HAF 922 || `Corsair 750HX PSU
Sniper_13 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Windows 7 $30 upgrade, only a upgrade? Raven206 Microsoft Windows and Software 8 10-22-2009 07:56 PM
Want to upgrade to dx10 card...should I upgrade anything? ShifterControl New Systems | Building and Buying 1 10-21-2007 05:37 PM
upgrade proccessor or upgrade ram? j12 New Systems | Building and Buying 7 11-11-2006 07:16 PM
hmm...to upgrade slightly, or to upgrade seriously? dartgande New Systems | Building and Buying 8 04-17-2006 03:36 AM
If i upgrade my processor i think i need to upgrade my power supply Too! MADWAD New Systems | Building and Buying 6 09-29-2005 01:38 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:54 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.